Contracte de 5 milioane de euro pentru energie verde în staţiunea Călimăneşti-Căciulata

30 nov. Contracte de 5 milioane de euro pentru energie verde în staţiunea Călimăneşti-Căciulata

Oraşul Călimăneşti va beneficia de instalaţii eoliene, deoarece, potrivit primarului localităţii, Ilie Amuzan, în două puncte din zonă viteza vântului ajunge la 4,8 metri/secundă, respectiv, 5,2 metri/secundă.
"Avem două zone care au fost măsurate de o firmă din Bacău şi unde se vor monta 20 de centrale eoliene. Prima zonă este pe Dealul Jiblei, la marginea Călimăneştiului, unde viteza vântului este constantă având o medie de 4,8 metri pe secundă. A doua zonă, din păcate mai greu accesibilă, este vârful Cozia la aproape 1.700 de metri altitudine unde viteza vântului ajunge la o medie de 5,2 metri pe secundă. Toate lucrările se fac cu firme din Germania, costul total ridicându-se la aproximativ 5 milioane de euro, finanţare europeană pe energie verde", a declarat marţi primarul din Călimăneşti.

În paralel cu instalarea centralelor eoliene, în cadrul aceluiaşi program pentru energie verde se vor monta la toate instituţiile publice panouri fotovoltaice. "Tot în această finanţare intră şi montarea panourilor solare. Acestea vor fi montate în principal la toate instituţiile publice, însă proprietarii de pensiuni sau hoteluri pot, la rândul lor, să solicite instalarea acestor panouri fotovoltaice. De fapt, este un program amplu prin care staţiunea Călimăneşti – Căciulata va deveni una verde, unde gradul de poluare să fie din ce în ce mai redus. În prezent, parcurile, toate zonele verzi, se află în plin proces de reabilitare. Un alt proiect aflat în pregătire este extinderea folosirii pentru încălzirea oraşului a apei geotermală, care la Călimăneşti este scoasă din pământ la o temperatură de 90 de grade Celsius.