Sfântu Gheorghe aniversează 550 de ani de atestare documentară ca oraş

30 nov. Sfântu Gheorghe aniversează 550 de ani de atestare documentară ca oraş

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, va deschide, miercuri seară, manifestările dedicate aniversării a 550 de ani de atestare documentară a localităţii ca aşezare urbană. Evenimentul va fi sărbătorit în Piaţa Libertăţii din centrul municipiului, care a fost împodobit cu steguleţe multicolore.

Primarul Antal Arpad a făcut un apel către cetăţeni să aducă fiecare câte un mic cadou pentru oraş, obiectele urmând să fie expuse până pe 3 aprilie la Galeria de artă contemporană din centrul municipiului, după care artiştii plastici le vor aduna pe toate într-o singură lucrare ce va avea ca titlu generic ”Noi suntem oraşul”.
 
În acest fel, autorităţile locale doresc să trezească spiritul civic, să-i determine pe localnici să aibă o atitudine proactivă şi să conştientizeze că aportul lor personal în orice domeniu contează foarte mult pentru viitorul acestui oraş. Miercuri seară, pe scena amplasată în centrul localităţii vor urca mai mulţi artişti plastici, sportivi, dansatori, actori şi interpreţi, care vor aduce un omagiu oraşului în care s-au născut ori în care trăiesc, prin intermediul lucrărilor, demonstraţiilor şi recitalurilor pe care le vor susţine.
 Petrecerea de miercuri seară va marca în mod simbolic deschiderea unui şir de evenimente care se vor desfăşura pe parcursul întregului an în cinstea oraşului şi a patronului său spiritual, Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Tot cu prilejul aniversării a 550 de ani de atestare documentară, autorităţile locale vor să dezvelească o nouă statuie a Sfântului Gheorghe, dar de factură clasică, nu modernă cum e cea din centrul oraşului. Evenimentul are şi un logo centrat pe Biserica Reformată Fortificată, singura construcţie rămasă în Sfântu Gheorghe din timpul Evului Mediu, pe patronul spiritual al oraşului, dar şi pe ceasul din turnul Bazarului, care simbolizează interdependenţa dintre prezent şi trecut, trecerea timpului, dar şi continuitatea.