Romania inregistreaza un nou record al exporturilor

30 nov. Romania inregistreaza un nou record al exporturilor

 Institutul National de Statistica a publicat astazi, 9 februarie a.c., datele privind comertul international cu bunuri al Romaniei pentru anul 2014 care evidentiaza un nou nivel record al exporturilor de 52,5 miliarde de euro, in crestere cu 5,8% fata de anul 2013.

 

In acest context, Ministrul Economiei, Comertului si Turismului, Mihai Tudose face urmatoarea declaratie de presa:

 

”Nivelul record al exporturilor romanesti din ultimii ani confirma ca economia Romaniei a trecut peste momentul critic al ajustarilor din perioada 2009-2012 si ca se afla pe o tendinta pozitiva de crestere a valorii produselor din tara noastra.

 

Incepand din 2012, exporturile din tara noastra au inregistrat performante extraordinare, ajungand in 2013 la un record de aproape 50 miliarde de euro, nivel depasit si in 2014, pana la 52,5 miliarde de euro.

 

Performanta exporturilor romanesti arata ca economia Romaniei a devenit mult mai competitiva in plan extern in ultimii ani, reusind sa-si consolideze comertul cu principalii parteneri comerciali din Uniunea Europeana – 71% din totalul exporturilor –   si sa recupereze sau sa atraga noi piete de desfacere la nivel global.

 

In continuare, Ministerul Economiei, Comertului si Turismului, prin Strategia Nationala de Export urmareste sa sprijine internationalizarea companiilor romanesti si promovarea acestora prin misiunile economice din strainatate. In perioada urmatoare vom pune un accent deosebit pe diversificarea exporturilor, atat prin recuperarea unor piete pierdute (Orientul Mijlociu, Nordul Africii, China, Asia) dar si identificarea de noi piete.

 

Chiar si la acest nivel de peste 52 miliarde de euro, consideram ca potentialul de export al Romaniei este mult mai mare si trebuie sa aducem noi produse la export. Structura actuala a comertului exterior, dominata de masini si echipamente de transport (42,3%) si alte produse manufacturate (imbracaminte, incaltaminte, etc.), trebuie diversificata. Trebuie sa creasca ponderea in exporturi si a altor produse cu valoare adaugata ridicata din Romania (industria de aparare, cybersecurity, IT, telecomunicatii, echipamente electrocasnice, etc.) si sa aducem noi sectoare la export (energia, agroindustria, turismul balnear, etc.).”

sursa: Ministerul Economiei, Comertului si Turismului – biroul de presa