Ministrul Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit, în data de 9 noiembrie a.c., cu Samuel Žbogar, ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia.

30 nov. Ministrul Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit, în data de 9 noiembrie a.c., cu Samuel Žbogar, ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia.

 Ministrul Economiei, Comertului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton, s-a întâlnit, în data de 9 noiembrie a.c., cu Samuel Žbogar, ministrul afacerilor externe al Republicii Slovenia.

 

În cadrul discuţiilor, au fost abordate aspecte referitoare la evoluţia şi stadiul relaţiilor economice şi comerciale bilaterale, identificându-se modalităţi pentru diversificarea acestora. 

 

Ministrul Ariton a prezentat proiectele de investiţii în care mediul de afaceri sloven ar putea participa, cu precădere în producţie. S-a constat că există interes pentru dezvoltarea dialogului între structurile specializate, în vederea analizării posibilităţilor de colaborare în domeniul energetic şi a fost apreciată dorinţa firmelor slovene de a participa la proiectele de construire şi modernizare a unor hidrocentrale în România.

 

Cu aceasta ocazie, s-a convenit continuarea şi dezvoltarea dialogului bilateral instituţional în cadrul Comisiei mixte de cooperare economică-bilaterală şi stabilirea unui mecanism de consultări şi schimb de experienţă pe tema absorbţiei fondurilor europene.

 

Informaţii de background:

  • La data de 31 iulie 2011, volumul schimburilor comerciale româno-slovene a fost de 337,94 milioane euro (în creştere cu 20,63% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2010); exporturile au fost de 125,75 milioane euro (creştere de 17,4%), iar importurile de 212,19 milioane euro (creştere de 22,64%). Soldul a fost de – 86,44 milioane euro (defavorabil părţii române).
  • La data de 30 septembrie 2011, erau înregistrate în Romania 167 societăţi cu capital sloven, cu o valoare a investiţiilor de 26,19 milioane euro (0,08%).
  • Slovenia ocupa locul 41 în clasamentul investiţiilor de capital din România.