Toate contractele de achiziţii publice, încheiate de autorităţi si neînscrise în SEAP, vor fi anulate

30 nov. Toate contractele de achiziţii publice, încheiate de autorităţi si neînscrise în SEAP, vor fi anulate

Agenţia Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice (ANRMAP) va cere anularea tuturor achiziţiilor publice făcute de instituţiile şi companii de stat care nu s-au înscris în SEAP (Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), a anunţat astăzi Cristina Trăilă preşedinta ANRMAP

 
În România sunt 18.000 de autorităţi contractante, iar, potrivit Cristinei Trăilă, 5.000 dintre ele de sunt înscrise în SEAP – sistemul electronic care oferă acces la cererile de achiziţii tuturor firmelor interesante. Este vorba de contracte de miliarde de lei, a precizat Trăilă.
"Vom cere constatarea nulităţii absolute a tuturor contractelor încheiate de autorităţile contractante care nu sunt în SEAP", a declarat Trăilă.

Piaţa achiziţiilor publice în România a fost anul trecut de 19 mld. euro, potrivit raportului pe 2010 CNSC (Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor). Statul, prin autorităţile sale centrale şi locale, prin instituţiile sale (şcoli, spitale etc) şi prin companiile de stat este, astfel, cel mai mai mare cumpărător din România. Anul trecut, CNSC a constatat încălcări la legea achiziţiilor publice în contracte de 9 mld. euro şi a anulat licitaţii de 2,7 mil. euro.