Prefectura Olt cheamă în instanţă primăriile care nu au alocat bani pentru bursele elevilor şi transportul profesorilor

30 nov. Prefectura Olt cheamă în instanţă primăriile care nu au alocat bani pentru bursele elevilor şi transportul profesorilor

 

Prefectul judeţului Olt, Leonid Moisiu, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, că instituţia a acţionat în instanţă consiliile locale din comunele Icoana şi Teslui din cauza refuzului acestora de a aloca bani pentru transportul cadrelor didactice şi bursele pentru elevi, în timp ce alte opt consilii locale au termen până la finele lunii martie să modifice hotărârile de aprobare a bugetului şi să includă şi sume pentru bursele elevilor şi decontarea costurilor de transport ale cadrelor didactice navetiste.
Prefectul a precizat că în ultima lună, la nivelul instituţiei, au fost verificate toate hotărârile de consiliu local în care se aprobau bugetele pentru 2011 ale unităţilor administrative din judeţ şi, în urma analizei, 15 din hotărâri au fost trimise consiliilor locale spre a fi modificate. Dintre acestea, cinci hotărâri au fost deja modificate în sensul indicat de reprezentanţii Prefecturii Olt.
 
În bugetele aprobate de consilierii din oraşele Balş, Scorniceşti, Drăgăneşti şi din 12 comune nu au fost alocate fonduri pentru acoperirea cheltuielilor curente, categorie din care fac parte şi cele cu bursele pentru elevi şi decontarea transportului pentru cadrele didactice navetiste. Leonid Moisiu a explicat că în majoritatea situaţiilor primăriile care nu au prins în buget bani pentru transportul profesorilor şi bursele elevilor au alocat bani pentru dezvoltare, pentru investiţii noi sau continuarea unor investiţii începute.
 
"Primăriile au preferat să dea bani pentru gazon la terenul de sport decât să dea bursele elevilor. Avem însă pârghii legale pentru a remedia această situaţia şi a obliga primăriile să rezolve întâi cheltuielile curente, în care sunt incluse şi cele pentru burse şi transportul profesorilor şi apoi să prevadă bani de investiţii noi şi dezvoltare. Trebuie să fie disciplină în ce priveşte hotărârile de consiliu privind bugetul. Transportul cadrelor didactice navetiste este o problemă ce se perpetuează de câţiva ani şi pentru rezolvarea căreia sindicatele din învăţământ acţionează periodic în instanţe primăriile. AGERPRES