REUNIUNEA INFORMALÄ‚ ÃŽN DOMENIUL COMPETITIVITÄ‚ÈšII REUNIUNEA INFORMALÄ‚ ÃŽN DOMENIUL COMPETITIVITÄ‚ÈšII

30 nov. REUNIUNEA INFORMALÄ‚ ÃŽN DOMENIUL COMPETITIVITÄ‚ÈšII REUNIUNEA INFORMALÄ‚ ÃŽN DOMENIUL COMPETITIVITÄ‚ÈšII

 REUNIUNEA INFORMALÄ‚ ÎN DOMENIUL COMPETITIVITÄ‚ÈšII

 

BucureÈ™ti, 03 februarie 2012. În perioada 02-03 februarie 2012, ministrul ComunicaÈ›iilor, Valerian Vreme,  participă la Copenhaga – Danemarca, la lucrările Consiliului informal al Uniunii Europene – Competitivitate (COMPET), organizat sub egida Preşedinţiei daneze a Uniunii Europene. 

Reuniunea informală a Consiliului de Miniştri în domeniul competitivităţii are ca temă de dezbatere Piaţa Unică Digitală. Principalul obiectiv al Consiliului informal de Competitivitate de la Copenhaga este de a ajunge la un cadru comun de înţelegere a celor mai importante acţiuni concrete necesare la nivelul UE. Temele de discuţie din cadrul evenimentului de la Copenhaga vizează două subiecte importante: Cum sa dezvoltam furnizarea de servicii si bunuri online în cadrul PieÈ›ei Digitale Unice È™i Cum putem întări/consolida cererea de servicii È™i bunuri online?

În România, acÈ›iunile Agendei Digitale au fost prevăzute în Strategia de informatizare a României 2011-2020. Furnizarea serviciilor guvernamentale şi administrative de calitate pentru cetăţeni, operatori economici şi utilizatori din administraţia centrală sau locală, îmbunătăţirea eficienţei sectorului public, reducerea costurilor, simplificarea operaţiunilor, reprezintă scopurile principale ale strategiei şi programului de acţiuni, sistemul de e-guvernare fiind pilonul principal al societăţii informaţionale şi unul dintre pilonii principali ai societăţii bazate pe cunoaştere.

„Avem È›inte ambiÈ›ioase cum ar fi creşterea calităţii, eficienţei şi gradului de utilizare a serviciilor publice, simplificarea procedurilor administrative şi creÈ™terea transparentei în actul guvernamental. Nu putem vorbi de consolidarea cererii de servicii È™i bunuri online la nivelul PieÈ›ei Digitale Unice fără a realiza mai întâi intern această consolidare; desigur, dezvoltarea proiectelor de e-Guvernare naÈ›ională va fi coordonată cu proiectele de guvernare electronică paneuropene.”  a declarat Valerian Vreme.

De asemenea, ministrul comunicaÈ›iilor a afirmat că Punctul unic de contact (PCU), lansat de curând È™i care este  funcÈ›ional din punct de vedere tehnic, va putea oferi cat mai multe servicii electronice, inclusiv servicii transfrontaliere, fiind una din principalele pârghii prin care va fi impulsionată dezvoltarea cererii în PiaÈ›a digitală unică.

În cadrul întâlnirii, România va lansa propunerea privind organizarea la Bucureşti a unei Conferinţe regionale în cadrul căreia Statele Membre participante să aibă posibilitatea de a prezenta modele de colaborare şi bune practici.