Primaria Comunei Agas

Categorie
Judetul Bacau
 • Judet: Bacau
  Localitate: Agas
  Adresa:  comuna Agas cod postal 607005
  Telefon:  0234-382036; 0234-382620
  Fax:  0234-382036
  E-mail:  primariaagas@yahoo.com
  Website:  www.primaria-agas.ro
  Primar:  Doru Merlusca

  Pozitionare:

  Agas este un sat in judetul Bacau, Moldova, Romania, resedinta a comunei cu acelasi nume. Localitatea se afla situata spre limita de nord-vest a judetului Bacau, in zona de munte Valea trotusului, intre muntii Ciucului si muntii Tarcaului si se invecineaza cu comunele palanca si Busturoasa la vest, comuna Asau la est si cu judetul Harghita la sud. Se afla la o distanta de 80 km de bacau, 21 km de Comanesti, 30 km de Moinesti si 53 de km de Onesti. Majoritatea suprafetelor sunt deluroase, acoperite cu paduri in proportie de peste 50%,iar diferenta este reprezentata de pajisti naturale , numai o mica parte este suprafata plana, care se preteaza culturilor agricole.

  Populatia:

  Total locuitori: 5652
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 210 km2

 • Doru Merlusca

  Data nasterii:  20.12.1962
  Studii/Profesie:  Universitatea de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara
  medic veterinar
  Stare civila:  casatorit
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PDL
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2008
  Date contact
  Telefon:  0728928153
  E-mail:  primariaagas@yahoo.com
  Website:  www.primaria-agas.ro
  Realizari

  • reabilitare infrastructura drumuri comunale, alimentare cu apa, canalizare,retea electrica, gaz metan;
  • reconstruirea podului pentru raul Trotus,distrus de inundatii;
  • construirea unui centru special pentru copii;
  • dezvoltarea bazei sportive;
  • reabilitarea unor cladiri publice;
  • gestionarea deseurilor;
  • dotarea Administratiei Publice Locale cu masini si utilaje necesare gospodaririi comunale.

 • Initial, comuna Agas a fost sat component al comunei Brusturoasa, devenind comuna de sine statatoare in anul 1893. Actuala comuna Agas cuprinde si fosta comuna Goiasa care a fost infiintata in 1923 si alipita comunei Agas in 1968 dupa noua impartire administrativ-teritoriala.Tot in anul 1968 a fost alipit si satul Cosnea care a apartinut comunei Frumoasa, judetul Harghita.

  Cea mai veche consemnare din aceasta zona s-a facut in anul 1757, martie 25, despre Schitul Cotumba, cand staretul manastirii Pahomie a scris zapisul de mana pentru vanzarea a 55 de prajini, curatura de arat.Prin cartea de danie din 20 iulie 1770 prin care Andrei si Toader Neculai dau schitului Cotumba partea lor din mosia Surdu (actualmente satul Hanganesti, comuna Brusturoasa).

  In 1783, s-a intocmit un zapis prin care Lazar Sabau, cu sotia sa, Mariuta, daruiesc schitului Cotumba 30 de prajini de arat la Gura Leorzii si o falcie de loc de fan la Gura Sugurei.In 1777, mai 24, prin porunca boierilor Divanului Moldovei catre Sandu, spatar de Comanesti, se cere sa se faca hotarele mosiei Cotumba.

  De-a lungul timpului taranii din zona au participat la tot felul de actiuni comune. Rascoala din 1907 a avut un larg rasunet in satele din valea Trotusului, sute de tarani ridicandu-se la lupta impotriva arendasilor de aici. Intre 15-23 martie 1907, centrul miscarilor taranesti s-a deplasat spre valea Trotusului, semnalandu-se rascoale la Comanesti, Agas, Brusturoasa, Darmanesti, autoritatile deplasand aici 400 de infanteristi si 2 baterii de artilerie, avand in frunte pe insusi prefectul judetului (publicat in “Dimineata” 17-21 martie 1907).

  Taranii din aceasta zona au participat la luptele din cele doua razboie mondiale. Marturie acestui lucru, stau monumentele ridicate la Cuchinis, Brusturoasa, monument ridicat in cinstea celor cazuti in primul razboi mondial. In imediata apropiere a Cetatii de granita, contruita de Ghe. Rakoczi II, intre localitatile Ghimes si Palanca se afla mormantul lui Emil Rebreanu, eroul principal din romanul Padurea Spanzuratilor. La biserica Agas se afla un monument ridicat in cinstea eroilor cazuti in al doilea razboi mondial. Cetatenii din zona au luptat impotriva armatei austro-ungare, pentru apararea libertatii si intregirii neamului.

 •  Agas este un sat in judetul Bacau, Moldova, Romania, resedinta a comunei cu acelasi nume. Localitatea se afla situata spre limita de nord-vest a judetului Bacau, in zona de munte Valea trotusului, intre muntii Ciucului si muntii Tarcaului si se invecineaza cu comunele palanca si Busturoasa la vest, comuna Asau la est si cu judetul Harghita la sud. Se afla la o distanta de 80 km de bacau, 21 km de Comanesti, 30 km de Moinesti si 53 de km de Onesti. Majoritatea suprafetelor sunt deluroase, acoperite cu paduri in proportie de peste 50%,iar diferenta este reprezentata de pajisti naturale , numai o mica parte este suprafata plana, care se preteaza culturilor agricole.
 • SCOALA DE ARTE SI MESERII AGAS

  SCOALA CU CLASELE I-IV PIRIU AGAS

  GRADINITA CU PROGRAM NORMAL PIRIU AGAS

  GRADINITA CU PROGRAM NORMAL NR 3 AGAS (COLONIE)

  GRADINITA CU PROGRAM NORMAL NR 1 AGAS

 •   paduri de conifere si foioase
 •  
 •  Regiunea se remarca prin activitati economice diverse,printre care amintim:activitati agrozootehnice(creșterea animalelor și prelucrarea laptelui,), prelucrarea materialului lemnos( ateliere de mobilă, tâmplărie, construcții de case, mobilier de grădină), activitati mestesugaresti,(prelucrarea pieilor și a lânii), comert.
  • Situata la poalele varfului Cotumba (1252 m din muntii Ciucului),pe cursul superior al raului trotus,in peisajele naturale de o frumusete rara, se remarca schitul Diaconesti;
  • Biserica din Cotumba,din anul 1512;
  • De remarcat sunt monumentele istorice,traditionale, populare, gastronomia specifica si nu in ultimul rand ospitalitatea locuitorilor.
  • Manastirea Cotumba
  • Cabana Sulta
  • Manastirea Diaconesti

 • Spital:

  Dispensar 0234 382 056

  Politie:

  Politie – 0234 382 045

  Pompieri:

  Altele:

  • Scoala Agas 0234 382 031
  • Scoala Sulta 0234 382 106
  • Scoala Cotumba 0234 382 099
  • Scoala Cosnea 0234 382 121
  • Scoala Preluci 0234 382 426
  • Scoala Goioasa 0234 382 428

 •  
 •  
 • Dezvoltarea agroturismului
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Dezvoltarea de noi ferme si consolidarea asociatiilor de producatori
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Investitii pentru alinierea la standardele europene si cresterea productivitatii muncii, pentru cresterea competitivitatii in sectorul zootehnic
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Proiect prin masura 125C – corectare torenti
  Status: In implementare
  Tip: Finantare europeana
  Valoare euro: 1.00
  •    Programul National pentru Dezvoltarea Infrastructurii (PNDI) asfaltarea mai multor drumuri
  Status: In implementare
  Tip: Finantare guvernamentala
  •    Modernizarea pietei agroalimentare
  Status: In implementare
  Tip: Resurse proprii

   

  •    Amenajarea de unități de colectare și prelucrare a laptelui, pieilor, a lânii, baze de creștere și valorificare a peștelui, în special păstrăvii, centre de tăiere, abatorizare, carmangerii
  Domeniu: Altele
  Descriere:  Resurse naturale: Comuna Agas este strabatuta de raul Trotus cu afluientii sai (paraurile Agas,Sulta, Foroja, Goioasa, Grohot, Cotumba, Seaca,Dracoiu, Tulburatu). Alte resurse naturale sunt padurile in suprafata totala de 13.770 ha.

  Numar de locuitori: 6703
  Scurta descriere zona:  Localitatea se află situată spre limita de nord-vest a județului Bacău, în zona de munte Valea Trotușului, între Munții Ciucului și Munții Tarcăului și se învecinează cu comunele Palanca și Brusturoasa la vest, comuna Asău la est și cu județul Harghita la sud.
  Se află la o distanță de 80 km de Bacău, 21 km de orasul Comănești, 30 km de municipiul  Moinești și 53 km de municipiul Onești.
  Scurta descriere activitati economice zona: Activitatile economice din zona se bazeaza in principal pe prelucrarea lemnului, ateliere de mobilă, tâmplărie, construcții de case, mobilier de grădină, creșterea animalelor și prelucrarea laptelui, prelucrarea pieilor și a lânii, comerț.
  Scurta descriere a nevoilor de investitii: Comuna Agas are nevoie stringenta in ceea ce priveste infrastructura de transport, in speta de modernizarea drumurilor comunale (drum comunal Paraul Agas, drum comunal Sulta – Cosnea de la Km 5 la Km 10 si drum comunal Cotumba de la km 0 la km 4 )si de infrastructura privind alimentarea cu pa si canalizare care este lipsa complet.Mentionam ca pentru obiectivele mentionate exista studii de fezabilitate.
  Descriere bunuri investite:
  A. Partea publica – Administratiile locale – Comuna Agas are in proprietate o suprafata de 11 ha teren aflat in intravilanul comunei si 4175 ha in extravilan (2825 ha pasuni, 1341 ha suprafata de teren impadurita si 9 ha faneata)
  B. Nevoi partea privata – Comuna Agas poate pune la dispozitie terenul pentru amenajarea unei partii de schi, ceea ce ar dezvolta turismul din zona, dar pentru acest lucru ar fi nevoie de un investitor. Valoarea acestui proiect nu poate fi estimata deocamdata datorita faptului ca nu exista un studiu de fezabilitate. Alte facilitati pentru investitori ar fi forță de muncă disponibilă, ce poate fi angrenată în diverse activități economice, investiții pentru alinierea la standardele europene și creșterea productivității muncii, pentru creșterea competitivității în sectorul zootehnic, dezvoltarea de noi ferme și consolidarea asociațiilor de producători, se pot amenaja în comună unități de colectare și prelucrare a laptelui, pieilor, a lânii, baze de creștere și valorificare a peștelui, în special păstrăvii, centre de tăiere, abatorizare, carmangerii.
  C. Ca obiectiv turistic Comuna Agas este situată la poalele vârfului Cotumba (1252 m, din Munții Ciucului), pe cursul superior al râului Trotuș, în peisajele naturale de o frumusețe rară, se remarcă schitul Diaconești si Biserica din Cotumba, din anul 1512.
  De remarcat sunt monumentele istorice, tradiționale, populare, gastronomia specifică și nu în ultimul rând ospitalitatea locuitorilor
  Exista studiu de prefezabilitate: nu

 •  
 •