• Zona cu un potential turistic foarte mare – concesionari de parcele de teren in vederea construirii de case de vacanta, pensiuni si hoteluri
Descriere:
Resursele naturale: Zacamintele de minereuri din muntii comunei Baia de Fier (grafit, fier, mica) cantitatile de material lemnos din foioase si conifer, din bazinele raurilor Galbenul si Oltetul, piatra de calcar folosita pentru fabricarea varului si pavatul soselelor constituie principalele resurse existente.
Scurta descriere zona: Comuna Baia de Fier se afla la o distant,a de 49 km de Municipil Tg Jiu in partea de NV a judetului Gorj si are in componenta sa 2 sate: satul Baia de Fier – sat de resedinta si satul Cernadia,
Satele componente mentionate mai sus sunt diferentiatc ca marime, numar de gospodarii si populatie.
Suprafata teritoriului administrativ este de 12.02~,22 ha din care:
– teren agrico14498,75 ha;
– teren forestier si alte terenuri 7.084,02 ha.
Scurta descriere activitati economice zona: Principala activitate economic a in localitatea Baia de Fier o reprezinta turismul urmata de cea de crestere a animalelor (ovine si bovine), silvicultura, agricultura si prestari servicii.
Scurta descriere a nevoilor de investitii: Cea mai importanta investitie in localitate care trebuie demarata in eel mai scurt timp este asigurarea necesarului de apa ca urmare a secetei prelungite din ultimii ani care a afectat resursele existente. Mai sunt necesare investitii in infrastructura desi localitatea Baia de Fier sta destul de bine la acest capitol. Realizarea unei canalizari in localitate este una dintre investitiile propuse a se realiza in urmatorii ani. Investitia in realizarea unei centrale fotovoltaice care se afla in stadiu de fezabilitate este iarasi una din investitiile vizate a fi finalizate. Amenajarea, modemizarea si extinderea domeniului schiabil in zona turistica Papusa, Muntii Paning, care se afla in stadiu de studiu de prefezabilitate aprobat ocupa una din prioritatile stabilite de catre autoritatea locala, Nu in ultimul rand se numara aductiunea de gaze naturale in localitate investitie care s-a oprit in zona orasului Novaci.
Descriere bunuri investite:
A. Partea publica – Pestera Muierilor – monument al naturii si rezervatie speologica, situat in Aria Naturala Protejata ( suprafata de 19 ha) pe versantul drept al Cheilor Galbenului, la 653 m altitudine, se afla in administratrea Primariei Baia de Fier si reprezinta unul dintre cele mai vizitate obiective turistice din Romania. Avand o lungime de aproximativ 4500 m, situata pe 5 niveluri Pestera Muierilor are o galerie vizitabila de 980 m, iluminata si amenajata vizitarii.
Zona turistica Ranca – Corensul Mare – aflata in patrimoniul Iocalitatii Baia de Fier si orasului Novaci, cu 0 suprafata de 14,22 ha, aflata la 0 altitudine cuprinsa intre 1500 m ~i 1700 m in masivul Parang, a devenit o zona cu un potential turistic foarte mare in urma concesionarii de parcele in vederea construirii de case de vacanta, pensiuni si hoteluri.
B. Nevoi parte a privata – Redeschiderea Minei de Grafit care se afla in
prezent in conservare si apartine de E.M. Rm. Vilcea, singura mina de grafit din tara ar insemna infiintarea a peste 500 noi locuri de munca atat subteran cat si in exploatarea in cariera de suprafata,
Exista studiu de prefezabilitate: da