Primaria Comunei Chilia Veche

Categorie
Judetul Tulcea
 • Judet: Tulcea
  Localitate: Chilia Veche
  Adresa:  Strada Dunarii nr. 65
  Telefon:  0240/547301
  Fax:  0240/547384
  E-mail:  primaria_chilia_veche@yahoo.com
  Website:  www.primariachilia.ro
  Primar:  Ciupitu Georgeta

  Pozitionare:

  Localitatea Chilia Veche este asezata in Campia fluvio-marina de la contactul Dunarii cu Marea Neagra la o altitudine de 7 m. Este caracterizata prin forme de relief: campii, grinduri, Delta Dunarii etc.

  Chilia Veche este o comună pe malul drept al Dunării, în judetul Tulcea, Dobrogea, România. Încă din anul 334 î.Ch., în ostrov se află colonia greacă Achilea, fortificată de Alexandru Macedon.

  Comuna Chilia Veche este amplasată la aproximativ 66 km de Tulcea, pe Drumul Comunal 1. Teritoriul administrativ al comunei Chilia Veche se învecinează la nord cu brațul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina, la vest cu comuna Pardina, la sud cu comunele Crișan și Maliuc iar la est cu teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti.

  Sub raport climatic – clima continentală: veri fierbinți cu precipitații slabe; ierni nu prea reci-cu viscole puternice; temperatura medie anuala 12°C; cantitatea medie de precipitații 367mm/mp anual.

  Comuna Chilia Veche are în componența sa trei sate: Chilia Veche – reședința de comună, Tatanir, Cislita și Ostrovu Tataru.

  Comuna Chilia Veche este situată în partea de nord a judetului Tulcea si în extremitatea nordică a Deltei Dunării, delimitată de următoarele teritorii comunale:
  la Nord – bratul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina,
  la Vest – teritoriul administrativ al comunei Pardina;
  la Sud – teritoriul administrativ al comunelor Crisan si Maliuc;
  la Est – teritoriul administrativ al comunei Rosetti.

  Legătura cu comuna se realizează: pe apa – cu ajutorul unui bac, pe uscat – de-a lungul bratului Chilia.
  Conform recensământului din 2011, comuna Chilia Veche are o populatie de 2086 locuitori.

  Climă continentală: veri fierbinti cu precipitatii slabe; ierni nu prea reci cu viscole puternice; temperatura medie anuală 12 °C; cantitatea medie de precipitatii 367mm anual.

  Populatia:

  Total locuitori: 3000
  Nationalitate:  romana
  Religie:

  Suprafata: 535.58 km2

 • Data nasterii:  03.04.1963
  Studii/Profesie:
  Stare civila:
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PNL
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
  Date contact
  Telefon:  745080463
  E-mail:  primaria_chilia_veche@yahoo.com
  Website:  www.primariachilia.ro
  Realizari

 • Localitatea Chilia Veche are o vechime neprecizata deoarece nu exista documente care sa ateste exact data nasterii sale. Aici, cu circa 2500 de ani in urma, negustorii greci isi aveau comunitatea lor numita dupa unii Achilea, dupa altii Licostomo. Vechea cetate de margine de tara – Chilia – a avut in trecutul indepartat o viata infloritoare. Denumirea de Licostomo adica ”gura lupului” s-ar parea ca vine de la locul unde canalul Tataru se uneste cu bratul Chilia. Intrarea pe acest canal in port era destul de primejdioasa pentru negustorii greci si corabiile lor. Romanii au botezat-o Achilea, semn ca era o asezare destul de mare, iar pe vremea ocupatiei turcesti, localitatea purta denumirea de ESKIL-KALE.

  Cercetarile arheologice au relevat doi tumuli funerari in punctul ”Ciorticut” aliniament situat la sud-est de Chilia Veche. Aici pe locul numit Selesce s-au gasit lulele de lut ars, oale, cioburi de farfurii si strachini, diferite monede, gropi arse unde se depozitau cerealele si altele. Acestea dovedesc ca la inceputurile sale localitatea Chilia Veche nu se afla pe locul de azi, ci mult mai la sud pe malul canalului Chilia- Batag.

  Satul este pe malul Dunarii datorita avantajelor pe care le prezinta marele fluviu.
  Selesce este deci vatra veche a acestei localitati. Urmele care se observa vorbesc despre existenta pe aceste locuri a unei cetati genoveze. Se observa doar santurile de aparare a cetatii si intrarea de la bifurcatia canalului Chilia – Batag si Tataru. Fiind construita probabil din ceamur, urme ale cetatii nu se mai pastreaza datorita fenomenelor naturii.
  Ca cetatea genoveza a existat vorbesc si documentele din perioada de domnie a lui Dobratici (sec. al XIV-lea) si luptele acestuia cu genovezii. Aici, in Chilia Veche – cetatea Licostomo – ii intalnim pe genovezi in anul 1359, stapanind cu garnizoanele lor, interzicand venetienilor sa participe la comertul cu grane.
  Puterea comerciala deosebita de care dispune asezarea in sec al XIII-lea si in al XIV-lea ii permitea sa emita moneda proprie, cunoscuta sub numele de ,,asperi Conii argenti et spendibibes de Chilia,, – asperi de argint de Chilia, buni si cu putere de circulatie.
  In a doua jumatate a sec. al XIV-lea Tara Romaneasca este in plina expansiune in Dobrogea. Mircea cel Batran (1306-1387) a stapanit tara despotului Dobratici, cucerind printre altele portul genovez Chilia (Licostomo), precum si toata regiunea de la gura Chiliei. Aceasta pentru a avea iesire la mare si pentru a feri tara de incercuirea otomana.
  Pana in 1465 Chilia Veche intra in componenta statului feudal Tara Romaneasca, cand datorita asezarii sale strategice si importantei sale comerciale este cucerita de domnul Moldovei Stefan Cel Mare.
  Din 1484 Chilia Veche ca si Chilia Noua au stat sub stapanirea turcilor pana in 1812 cand Chilia Noua si cu Basarabia trec sub stapanirea ruseasca. La 12 septembrie 1818 bratul Chilia devenind hotar intre rusi si turci, Chilia Veche revine in stapanire turceasca.
  Prin Tratatul de la Adrianopol din 1823 rusii isi intind hotarele peste Delta pana la Tulcea. Stapanirea ruseasca asupra Chiliei Vechi dureaza pana la Tratatul de la Paris din 1856. De atunci sudul Basarabiei si Chilia Noua trec la Moldova iar Chilia Veche cade in stapanirea turcilor.
  Chilia, al carei nume apare prima data in scrierile lui Constantin Porfirogenetul, a jucat un rol comercial important in tot Evul Mediu. Mircea Cel Batran, Iancu de Hunedoara, Stefan Cel Mare au acordat o atentie deosebita intaririi si apararii acestei cetati cucerita in 1484 de turci care o vor numi ESKIL KALE si care ii vor dezvolta functia piscicola (dupa cum rezulta din informatiile lui Evlia Celebi din sec. al XVII-lea).
  In urma razboiului din 1877-1878 cand Romania isi cucereste independenta de stat se restabileste autoritatea statului roman asupra Dobrogei si deci si asupra Deltei Dunarii.
  Dupa aceasta perioada orasul comercial de alta data seamana mai mult cu un sat, cazand intr-o paragina accentuata.
  Dovezi arheologice si istorico-geografice atesta in aceasta parte a tarii noastre continuitatea elementului autohton geto-dac si romanesc, stabil si preponderent aici chiar in vremurile grele ale perioadei popoarelor migratoare si chiar in vremurile dominatiei otomane. De exemplu Cronica de la Nurnberg tine sa remarce inca din 1493 ca romanii locuiesc in insulele Dunarii, (C. C. Giurascu – “Stiri noi despre populatia romaneasca a Dobrogei in hartile medievale si moderne” Constanta 1966) sau harta ”Exactisima totius Danubii fluvii tabula” Amsterdam, sfarsitul sec. al XVII-lea mentioneaza cea mai veche asezare Kilia-Vechia – nume romanesc.

 •  Localitatea Chilia Veche este asezata in Campia fluvio-marina de la contactul Dunarii cu Marea Neagra la o altitudine de 7 m. Este caracterizata prin forme de relief: campii, grinduri, Delta Dunarii etc. Chilia Veche este o comună pe malul drept al Dunării, în judetul Tulcea, Dobrogea, România. Încă din anul 334 î.Ch., în ostrov se află colonia greacă Achilea, fortificată de Alexandru Macedon. Comuna Chilia Veche este amplasată la aproximativ 66 km de Tulcea, pe Drumul Comunal 1. Teritoriul administrativ al comunei Chilia Veche se învecinează la nord cu brațul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina, la vest cu comuna Pardina, la sud cu comunele Crișan și Maliuc iar la est cu teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti. Sub raport climatic – clima continentală: veri fierbinți cu precipitații slabe; ierni nu prea reci-cu viscole puternice; temperatura medie anuala 12°C; cantitatea medie de precipitații 367mm/mp anual. Comuna Chilia Veche are în componența sa trei sate: Chilia Veche – reședința de comună, Tatanir, Cislita și Ostrovu Tataru. Comuna Chilia Veche este situată în partea de nord a judetului Tulcea si în extremitatea nordică a Deltei Dunării, delimitată de următoarele teritorii comunale: la Nord – bratul Chilia, limita frontierei de stat cu Ucraina, la Vest – teritoriul administrativ al comunei Pardina; la Sud – teritoriul administrativ al comunelor Crisan si Maliuc; la Est – teritoriul administrativ al comunei Rosetti. Legătura cu comuna se realizează: pe apa – cu ajutorul unui bac, pe uscat – de-a lungul bratului Chilia. Conform recensământului din 2011, comuna Chilia Veche are o populatie de 2086 locuitori. Climă continentală: veri fierbinti cu precipitatii slabe; ierni nu prea reci cu viscole puternice; temperatura medie anuală 12 °C; cantitatea medie de precipitatii 367mm anual.
 •  
 • Conditiile geografice si climatice deosebite din Delta Dunarii au favorizat dezvoltarea unor importante resurse naturale regenerabile: peste, stuf, pasuni, paduri, plante medicinale, ciuperci etc. care sunt valorificate prin activitati economice traditionale de catre populatia locala.

  O resursa naturala importanta o constituie peisajul deltaic care are caracteristici specifice si este deosebit de atragator.

 •  
 • Turismul este relativ dezvoltata in zona, fiind favorizat de amplasarea localitatii in partea de nord a portiunii romanesti din Delta Dunarii, insa posibilitatile de cazare sunt destul de reduse. Astfel, principalele unitati care ofera locuri de cazare sunt vilele si pensiunile turistice, la care se adauga si casele localnicilor, care isi deschid usile cu drag pentru a primi oaspeti.

  Terenurile de pasunat sau terenurile agricole sunt folosite pentru cresterea animalelor si agricultura. Pescuitul a constituit si constituie cea mai reprezentativa activitate economica.

 • Pe teritoriul sau în apropierea comunei se găsesc rezervatiile naturale (16 la număr) cu caracteristice morfohidrografice specifice si cu originală floră si faună:

  1. Rezervatia Rosca-Buhaiova-Hrecisca are 15.400 ha, se găseste în jurul lacului Matita, între grindurile Letea si Chilia. Aici cuibăreste cea mai mare colonie de pelicani din Europa, colonie de egrete, lopătari, stârci galbeni, tot aici se află pădurea Letea, unică în Europa, cu sleauri de silvostepă, cu stejar brumăriu, stejar pedunculat, frasin, plop tremurător si plante agătătoare.
  2. Rezervatia Perităr-Zătoanele are 14.200 ha, în estul lacului Dranov la sud de Sf. Gheorghe. Aici cuibărec cele mai multe lebede, pelicanul cret, etc.
  3. Rezervatia Periteaca-Leahovam- 3900 ha, situată în complexul lagunar Razim-Sinoe, pe grinduri nisipoase, este cea mai populată regiune cu păsări de coastă. La fel de interesante sunt si celelalte rezervatii: Caraorman, Popina, Uzlina, Grindul Lupilor si altele.
  Multitudinea de canale ce inconjoara localitatea Chilia Veche, mai ales Canalul Tataru nu de putine ori a scos la iveala adevarati “monstrii” subacvatici spre deliciul turistilor care ne-au vizitat de-a lungul anilor.
  4. Biserica din satul Chilia Veche a fost construita in 1854, cu voia Imperiului Otoman care stapanea la acea vreme gurile Dunarii si care a acceptat cererea locuitorilor care nu puteau merge in localitatea Chilia Noua, de peste Dunare, atunci cand fluviul era inghetat. Membrii comunitatii au ridicat atunci biserica de rit ortodox cu forte proprii, carand de peste Dunare nisip si piatra. Inaltimea lacasului de cult atinge 52 de metri ceea ce face ca ea sa fie a doua biserica ca inaltime din tara dupa Biserica Neagra din Brasov.
  In timpul celui de-al doilea razboi mondial, biserica “Sfintii Voievozi” din Chilia Veche a fost si observator militar, multe dintre fisurile profunde din zidarie datand din acea vreme.
  5. Chilia Veche mai adaposteste si Biserica Lipoveneasca cu icoane foarte vechi.
  Manastirea de calugari, pe rit vechi Sf. Atanasie, aflata pe canalul Batag, la cca 5 km de satul Chilia Veche.
  In apropierea Lacului Matita pot fi intalniti pelicanii din cea mai mare colonie din Europa, Rosca – Buhaiova.
 •  
 •  
 •  
 • •    Reabilitare drum Tulcea-Chilia Veche, infiintarea de drumuri noi, extinderea si imbunatatirea retelei de drumuri de interes local
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Restaurarea, consolidarea si conservarea obiectivelor de patrimoniu cultural, grupa B si natural din spatiul rural (pesteri, arbori seculari, cascade etc.)
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Investitii in sisteme de producere si furnizare de energie din surse regenerabile
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Infiintarea, amenajarea spatiilor publice de recreere pentru populatia rurala (parcuri, spatii de joaca pentru copii, terenuri de sport)
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Locuinte sociale A.N.L.-uri
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Investitii in statii de transfer pentru deseuri si dotarea cu echipamente de gestionare a deseurilor
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Extinderea retelei publice de joasa tensiune si a retelei publice de iluminat cu eficienta energetica ridicata
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Extinderea si imbunatatirea retelei publice de apa uzata (canalizare, statii de epurare)
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Extinderea si imbunatatirea retelei publice de apa uzata (canalizare, statii de epurare)
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Extinderea si imbunatatirea retelei publice de apa (captare, statii de tratare, alimentare)
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Extinderea si imbunatatirea retelei publice de apa (captare, statii de tratare, alimentare)
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Achizitionarea de microbuze care sa asigure transportul public
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat

 •  
 •