Primaria Comunei Cristian

Categorie
Judetul Brasov
 • Judet: Brasov
  Localitate: Cristian
  Adresa: str. Piata Libertatii nr. 1 cod postal 507055
  Telefon: 0268-257001
  Fax: 0268-257733
  E-mail:  secretariat@uatcristian.ro
  Website: www.uatcristian.ro
  Primar:  Dragos Serafim

  Pozitionare:

  Comuna Cristian este situata in partea de sud est a judetului Brasov, amplasandu-se de o parte si de alta a DN 73, drum ce face legatura cu capitala Romaniei, Bucuresti, cu municipiul Pitesti, si in partea nordica cu municipiul Cluj si Targu Mures. In zona limitrofa perimetrului localitatii, aceasta se invecineaza in Nord cu Orasul Ghimbav, la Vest cu comuna Vulcan, la Sud cu orasul Rasnov, iar Est cu municipiul Brasov de care o despart aproximativ 8 km. Localitatea totalizeaza o suprafata de 2.773 ha, din care dispune de o suprafata impadurita de 880 ha, iar din punct de vedere hidrografic este tranzitat de paraul Ghimbasel . Comuna Cristian, intre localitatile judetului Brasov, este situata intre cele cu o populatie medie avand in prezent o populatie de 3900 locuitori. Structura nationala a populatie comunei Cristian este preponderent romana aceasta fiind in procent de 98% , restul fiind germani si maghiari . Din punct de vedere economic, comuna Cristian se caracterizeaza printr-o diversificare de activitatii agricole si industriale. In sistem privat, in ultimii ani s-au creat o serie de unitati cu obiect prestator de servicii in domeniul tamplariei, mobilei, o turnatorie de materiale neferoase precum si sectorul de comert.

  Populatia:

  Total locuitori: 1867
  Nationalitate:  98% romani 2% germani si maghiari
  Religie:

  Suprafata: 27 km2

 •  

  Data nasterii:  10.03.1949
  Studii/Profesie:  Facultatea de Management
  Stare civila:  casatorit
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PSD
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2008
  Date contact
  Telefon:  0740090049
  E-mail:  primar@uatcristian.ro
  Website:
  Realizari

  •  extindere retea canalizare
  • extindere retea energie electrica
  • modernizarea retelei de strazi in comuna Cristian: strazile IV,VII,IX,XIV,XXIII,XXIV
  • construire campus scolar si scoala de arta si meserii

 • Înființat in prima jumătate a secolului al XIII-lea de coloniștii germani (ulterior deveniți sași), în 1362 Cristianul este pentru prima oară menționat ca Krestyenfalu, într-o scrisoare a regelui Ludovic de Anjou, mai apoi în 1367 (Villa Cristiani), 1377 (Nova Civitas), și mai târziu, sub divese denumiri care nu îi vor aminti însă statutul de oraș, ci, descendent, va fi numit în documente ca târg sau sat.

  În jurul anului 1270 este construită biserica Sf. Nicolae, mai târziu, biserica evanghelică. De-a lungul timpului, aceasta a suferit numeroase modificări.

  În centrul comunei Cristian se află biserica fortificată săsească. Corpul basilical inițial a fost ridicat in stil romanic având insă elemente sculpturale de factură gotică(din care se mai păstrează o rozasă integrală si trei chei de boltă decorate cu bustul lui Isus, un Agnus dei si o floare de cireș) care demonstreaza prezenta unui atelier de filiație cisterciană (adică aflat sub influenta mânăstiri de la Cârța). Toate aceste elemente imping datarea bisericii vechi catre prima jumatate a secolului al XIV-lea. In prima jumatate a secolului al XIX-lea biserica a fost recladită in stil neoclasic (specific transilvănean) in urma dărâmării partiale, dar și cu scopul lărgirii, in noua cladire fiind incorporat, pe lângă elemetele decorative menționate mai sus, și portalul vestic in stil romanic cât si piatra de mormânt a preotesei Anna May (1631) salvate de la biserica inițiala. Fortificația ce imprejmuiește biserica a fost construită in prima jumătate a secolului al XV-lea sub forma unei incinte ovale cu opt turnuri si un bastion pe poartă (transformat in secolul al XIX-lea in casa parohiala) dublată de un zid mai jos (zwinger)și de un șanț cu apă (astazi acoperit). Pe latura estică a fortificației, in exterior, s-a constuit cimitirul evanghelic (datat 1826). În prezent tot amsamblul se află intr-o bună stare de conservare.

  Un alt monument însemnat al comunei este biserica ortodoxă, costruită în stil neogotic în 1795. Bolțile naosului și altarul sunt acoperite cu picturi murale datând din 1821 (pictor: Stoica Popovici). De asemenea, în biserică se găsesc icoane „împărătești” pictate în 1770, precup și potirul executat de argintarul lui Constantin Brâncoveanu, anume Beckner (datat 1793).

  Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Troița este amplasată într-un parc, de-a lungul Drumului Național. Aceasta a fost realizată în anii 1945-1946, de către Regimentul 89 Infanterie Brașov, în memoria slt. (r). Grecu Gherasim, căzut în Al Doilea Război Mondial. Monumentul este realizat din lemn, situat pe un soclu din beton și are o înălțime de 3,5 m.

  Datorită vechimii, multe case din Cristian au fost declarate monumente arhitectonice.

  În apropierea Cristianului, se află o pădure de stejari, cu unii copaci de peste 400 de ani. Aceasta este declarată monument al naturii, fiind protejată de lege. Reprezintă ultima rămășiță a unei vechi păduri ce se întindea în această zonă a Țării Bârsei, de aici provenind și simbolul care se află pe stema Cristianului.

 •  Comuna Cristian este situata in partea de sud est a judetului Brasov, amplasandu-se de o parte si de alta a DN 73, drum ce face legatura cu capitala Romaniei, Bucuresti, cu municipiul Pitesti, si in partea nordica cu municipiul Cluj si Targu Mures. In zona limitrofa perimetrului localitatii, aceasta se invecineaza in Nord cu Orasul Ghimbav, la Vest cu comuna Vulcan, la Sud cu orasul Rasnov, iar Est cu municipiul Brasov de care o despart aproximativ 8 km. Localitatea totalizeaza o suprafata de 2.773 ha, din care dispune de o suprafata impadurita de 880 ha, iar din punct de vedere hidrografic este tranzitat de paraul Ghimbasel . Comuna Cristian, intre localitatile judetului Brasov, este situata intre cele cu o populatie medie avand in prezent o populatie de 3900 locuitori. Structura nationala a populatie comunei Cristian este preponderent romana aceasta fiind in procent de 98% , restul fiind germani si maghiari . Din punct de vedere economic, comuna Cristian se caracterizeaza printr-o diversificare de activitatii agricole si industriale. In sistem privat, in ultimii ani s-au creat o serie de unitati cu obiect prestator de servicii in domeniul tamplariei, mobilei, o turnatorie de materiale neferoase precum si sectorul de comert.
 •  
 • Zilele Cristianului – Evenimentul care reunește cultura tradițională română și germană poartă cununa Zilelor Cristianului și se desfășoară în luna septembrie. Este vorba despre Ziua Bogăției, dar și ziua manifestărilor culturale românești și germane, cu fanfară, taraf, dansuri populare interpretate de elevii Școlii Generale din comuna Cristian, dansurile „Zoritorilor”, muzică ușoară, muzică de petrecere și foc de artificii.

   

      Vestirea Nașterii Domnului – Pe data de 6 decembrie, Ceata de Zoritori din Cristian se întâlnește pentru a schimba vătaful. Vătaful este ales doar o data în viață pentru un an de zile. De Sfântul Nicolae, seara, băieții se strâng și se duc la preot pentru a-i cânta colindele de Sfântul Nicolae, specifice doar în Cristian. De Crăciun, timp de trei zile, Ceata de Zoritori merge la fiecare casă pentru a vesti Nașterea Domnului. Localnicii lasă porțile deschise și îi cinstesc cu vin, cozonac și bani. Sumele încasate sunt folosite la organizarea Balului Zoritorilor.

   

      Balul mestecenilor (Sărbătoarea Mestecenilor) – În anul 2009, mai mulți tineri din Cristian au reușit să readucă la lumină o tradiție „adormită” de 15 ani – Balul Mestecenilor. Este vorba despre o tradiție, cunoscută și sub numele de Maialul Rusaliilor, o serbare câmpenească, preluată de la sași. Băieții din comună, îmbrăcați în costume populare, intitulați grupul Zoritorilor, s-au dus cu o zi înainte de bal la casele fetelor nemăritate și le-au agățat la poartă câte o creangă de mesteacăn, fiind astfel oficial invitate la bal. Aici fetele sunt prezentate întregii comunități și cea mai frumoasă dintre ele este aleasă Prințesa Balului. Conform tradiției, fetele au la dispoziție un an, până la următorul bal, pentru a-și găsi un soț. Ziua dedicată Zeului Vegetației, protector al vitelor, cailor, holdelor semănate, viilor și livezilor se numește Armindeni, în Transilvania, și este prăznuită la 23 aprilie, când este sărbătorit Sfântul Gheorghe. Sărbătoarea se mai păstrează în mai multe localități din județul Brașov, fiind cunoscută cu numele de Armindeni, iar în altele, așa cum este localitatea Cristian, este cunoscută sub numele de Sărbătoarea Mestecenilor și are loc în fiecare an în duminica Rusaliilor.

   

     Balul Zoritorilor – tinerii din comună păstrează cu sfințenie tradiția iar evenimentul este organizat anual, în a doua sâmbătă după Anul Nou. Participanții primesc invitațiile în Ajunul Crăciunului, când zoritorii merg din casă-n casă la colindat.

  Cu banii primiți de la gazde, se pregătește balul unde, la miezul nopții, se cântă colinde

 •  Economia Cristianului se bazează în principal pe agricultură, comerț și mică industrie. Aici sunt construite subansambluri auto și sunt fabricate uleiuri minerale și sintetice pentru industrie. De asemenea, în localitate se găsește și o fabrică de mobilă.  
  • În centrul satului Cristian se află biserica fortificată săsească. Corpul basilical inițial a fost ridicat in stil romanic având insă elemente sculpturale de factură gotică(din care se mai păstrează o rozasă integrală si trei chei de boltă decorate cu bustul lui Isus, un Agnus Dei si o floare de cireș) care demonstreaza prezenta unui atelier de filiație cisterciană (adică aflat sub influenta mânăstiri de la Cârța). Toate aceste elemente imping datarea bisericii vechi catre prima jumatate a secolului al XIV-lea. In prima jumatate a secolului al XIX-lea biserica a fost recladită in stil neoclasic (specific transilvănean) in urma dărâmării partiale, dar și cu scopul lărgirii, in noua cladire fiind incorporat, pe lângă elemetele decorative menționate mai sus, și portalul vestic in stil romanic cât si piatra de mormânt a preotesei Anna May (1631) salvate de la biserica inițiala. Fortificația ce imprejmuiește biserica a fost construită in prima jumătate a secolului al XV-lea sub forma unei incinte ovale cu opt turnuri si un bastion pe poartă (transformat in secolul al XIX-lea in casa parohiala) dublată de un zid mai jos (zwinger)și de un șanț cu apă (astazi acoperit). Pe latura estică a fortificației, in exterior, s-a constuit cimitirul evanghelic (datat 1826). În prezent tot ansamblul se află intr-o bună stare de conservare.
  • Un alt monument însemnat al satului este biserica ortodoxă, costruită în stilneogotic în 1795. Bolțile naosului și altarul sunt acoperite cu picturi murale datând din 1821 (pictor: Stoica Popovici). De asemenea, în biserică se găsesc icoane „împărătești” pictate în 1770, precup și potirul executat de atelierul de argintărie al lui Constantin Brâncoveanu, anume Beckner (datat 1793).
  • Monumentul Eroilor Români din Al Doilea Război Mondial. Troița este amplasată într-un parc, de-a lungul Drumului Național. Aceasta a fost realizată în anii 1945-1946, de către Regimentul 89 Infanterie Brașov, în memoria slt. (r). Grecu Gherasim, căzut în Al Doilea Război Mondial. Monumentul este realizat din lemn, situat pe un soclu din beton și are o înălțime de 3,5 m.
  • Datorită vechimii, multe case din Cristian au fost declarate monumente arhitectonice.
  • În apropierea Cristianului, se află o pădure de stejari, cu unii copaci de peste 400 de ani. Aceasta este declarată monument al naturii, fiind protejată de lege. Reprezintă ultima rămășiță a unei vechi păduri ce se întindea în această zonă a Țării Bârsei, de aici provenind și simbolul care se află pe stema Cristianului.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •