Primaria Comunei George Enescu

Categorie
Judetul Botosani
 • Judet: Botosani
  Localitate: George Enescu
  Adresa:  Comuna George Enescu judetul Botosani, cod postal 717170
  Telefon:  0231-628103
  Fax:  0231-628060
  E-mail:  pge_bt@yahoo.com
  Website:  http://www.primariageorgeenescu.ro
  Primar:  Toma Gradinaru Angela

  Pozitionare:

  Populatia:

  Total locuitori: 3790
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 59.4 km2

 • Toma Gradinaru Angela

  Data nasterii:  18.11.1950
  Studii/Profesie:  1996 – până în prezent Primar al comunei George Enescu

  1979-1996 Angajată a DGAA George Enescu

  1969-1970 Angajată a Școlii generale nr. 2 Dumeni

  1969-1970 Angajată a Școlii generale Carasa, comuna Corlăteni

  1975-1979 Facultatea de Horticultură, din cadrul Universității „Ion Ionescu de la Brad”- Iași

  1965-1969Liceul teoretic Grigore Ghica, Dorohoi

  Stare civila:  casatorita
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   1996
  Date contact
  Telefon:  0231628103, 0762200518
  E-mail:  pge_bt@yahoo.com
  Website:  http://www.primariageorgeenescu.ro
  Realizari

 •  
 •  În partea de nord-est a județului Botoșani, pe DJ 293 și DN 29F 50 km față de municipiul Botoșani 15 km față de municipiul Dorohoi
 •  In comuna George Enescu gasim ca forme de invatamant 5 gradinite si 7 scoli.
 •  
 •  
 • Principalele activitati economice sunt legate de agricultura, terenurile fiind cultivate cu cereale ( grâu, porumb, floarea-soarelui ), legume si  vita de vie.

  In comuna gasim presă de ulei si 5 mori de porumb.

  O alta activitate practicata este cea de cresterea a animalelor (bovine, ovine, porcine).

 • Casa memoriala George Enescu unde s-a nascut si a copilarit marele compozitor, pianist, dirijor si violonist George Enescu

  Situri arheologice în satul Dumeni

 •  
 • George Enescu s-a nascut in 19 august 1881, la Liveni – judetul Botosani. El era al optulea copil al parintilor sai, Costache si Maria Enescu, dar ramasese singurul, fiindca dintre ceilalti, doi murisera la o varsta foarte frageda, iar ceilalti cinci fusesera secerati de o molima in 1878. Enescu a cunoscut din copilarie folclorul prin intermediul tarafurilor populare. Primele indrumari muzicale le-a primit de la parintii sai si de la un vestit lautar, Niculae Chioru.
                  Intre anii 1888 si 1893 a studiat la Conservatorul din Viena cu Joseph Hellmesberger (vioara) si Robert Fuchs (compozitie). Se încadreaza rapid în viata muzicala a Vienei, concertele sale în care interpreteaza compozitii de Johannes Brahms, Pablo Sarasate, Henri Vieuxtemps, Felix Mendelsohn-Bartholdy, entuziasmând presa si publicul, desi avea doar 12 ani. Dupa absolvirea Conservatorului din Viena cu medalia de argint, îsi continua studiile la Conservatorul din Paris – 1893 si 1899, cu Andre Gelalge (contrapunct), Jules Massenet si Gabriel Faure (compozitie), precum si cu M.P.J. Marsick (vioara).
                  Din primii ani ai secolului XX dateaza compozitiile sale mai cunoscute, cum sunt cele doua Rapsodii Române (1901-1902), Suita Nr. 1 pentru orchestra (1903), prima sa Simfonie de maturitate (1905), Sapte Cântece pe versuri de Clément Marot (1908). Activitatea sa muzicala alterneaza între Bucuresti si Paris, întreprinde turnee în mai multe tari europene, având parteneri prestigiosi ca Alfredo Casella, Pablo Casals, Louis Fournier, Richard Strauss.
                  În timpul Primului Razboi Mondial ramâne în Bucuresti, dirijeaza Simfonia a IX-a de Ludwig van Beethoven (pentru prima data în auditie integrala în România), compozitii de Hector Berlioz, Claude Debussy, Richard Wagner, precum si creatiile proprii: Simfonia Nr. 2 (1913), Suita pentru orchestra Nr. 2 (1915). În acelasi an are loc prima editie a concursului de compozitie George Enescu.
                  Dupa razboi îsi continua activitatea împartita între România si Franta. De neuitat au ramas interpretarile sale a Poemului pentru vioara si orchestra de Ernest Chausson si ale Sonatelor si Partitelor pentru vioara solo de Johann Sebastian Bach. Face mai multe calatorii în Statele Unite ale Americii, unde a dirijat orchestrele din Philadelphia (1923) si New York (1938). Activitatea sa pedagogica capata deasemenea o importanta considerabila. Printre elevii sai se numara violonistii Christian Ferras, Ivry Gitlis, Arthur Grumiaux si Yehudi Menuhin. Acesta din urma, virtuoz cu o profunda cultura umanista, a pastrat un adevarat cult si o profunda afectiune pentru Enescu, considerându-l parintele sau spiritual. “Pentru mine, Enescu va ramâne una din veritabilele minuni ale lumii. Caracterul sau si figura sa sunt gravate în sufletul meu ca un arbore sau un munte din Sinaia. Radacinile puternice si nobletea sufletului sau sunt provenite din propria lui tara, o tara de inegalata frumusete” (Yehudi Menuhin).
                  Creatia sa componistica abordeaza aproape toate formele si genurile muzicale. Reflectand dragostea pentru poporul din mijlocul caruia s-a ridicat si cu a carui sensibilitate s-a identificat. Opera lui Enescu reprezinta o pilda de insusire si dezvoltare creatoare a cuceririlor artei muzicale europene, de imbinare a acestora cu traditiile muzicii folclorice si profesionale romanesti. Chiar si in lucrarile in care se manifesta influenteale muzicii germane sau franceze, ori in acelea al caror continut nu presupune neaparat forma nationala, ca de pilda, Suita I “in stil clasic” pentru pian sau opera “Oedip”, se vadeste legatura cu folclorul nostru, prin utilizarea, uneori descreta, alteori destul de evidenta, a formelor modale, ritmice, intonationale, ale acestuia. Enescu a pus temeliile simfonismului nostru, deschizandu-i largi perspective.

 •  
 • Realizarea unui centru de informare turistica
  Domeniu: Altele
  Descriere: Resurse naturale:

  cursuri de apa, zacaminte naturale (namol, gaze naturale, ape termale),paduri

  Scurta descriere a nevoilor de investitii: infrastructura, canalizare, alimentare apa, gaze, locuinte sociale, invatamant, sanatate, comunicatii, turism, agricultura, altele.

  Alimentare cu apa potabila si canalizare

  in comuna nu exista, inca, retea de aductiune si distributie a apei potabile. Necesarul de apa potabila fiind asigurat din fantani. Canalizare menajera si pluviala. Nu exista retea de canalizare a apelor menajere si nici retea de canalizare pluviala subterana, singurele alternative pentru apele fluviale fiind santurile de scurgere a apei netaluzate si nebetonate, pentru protectia drumurilor, dar avem in derulare un proiect integrat FEADR pe masura 322, prin care vom avea aductiune apa, canalizare cu statie de epurare in satul Dumeni.

  Agent termic

  nu exista surse de producere a agentului termic in sistem centralizat si nici retele de distributie a acestuia, locuintele fiind incalzite cu combustibil solid (lemn) si aparate electrice.

  Exista centrale termice la scolile 1 si 2 Dumeni, precum si centrale proprii pe lemne ale cetatenilor.

  Reteaua de drumuri publice din comuna insumand 84 km este distribuita astfel: drumuri modernizate -14 km; drumuri pietruite 56.5 km, drumuri de pamant-13.5 km. Comuna george Enescu nu beneficiaza de retea de transport feroviar, cea mai aproape gara fiind la Dorohoi, la cca.12 km.

  Transportul in comun

  Operatori de transport comun care deservesc locuitorii din comuna sunt societati private de transport persoane din dorohoi. este asigurat transportul de persoane cu cca 4 transporturi dus-intors, spre Dorohoi, Botosani si comunele invecinate.

  Energia electrica:

  Comuna este electrificata 100%, existand 1541 abonati clasici si abonati cu personalitate juridica. Lungimea toatala a retelei electrice este de cca 80 km pe total comuna. Nu exista surse alternative de energie (eoliene(). Iluminatul public este asigurat pe o distanta de cca 40 km, ceea ce reprezinta aproximativ 50% din necesar, fiind montate 400 lampi cu consum redus.

  Retele de comunicare

  In comuna exista un Oficiu postal in centrul administrativ al comunei si 2 puncte de colectare la Arborea si Popeni.

  In ceea ce priveste serviciile de comunicatii, in comuna exista: 92 abonamente la reteaua de telefonie fixa.Mentionam ca exista conexiune TV atat prin cablu cat si sateliti proprii.

  Nevoi de investitii:

  • modernizare drumuri comunale si satesti pe lungimea de 10 km
  • construire gradinita
  • reabilitare camin cultural;
  • aductiune apa si canalizare sat Dumeni;
  • reabilitare si utilare scoala Dumeni;
  • construire scoli in satele Dumeni, Popeni, stanca;
  • infiintare centru informare si promovare turistica prin masura 313.

   

  Exista studii de prefezabilitate.

 •  
 •