Primaria Comunei Prundeni

Categorie
Judetul Valcea
 • Judet: Valcea
  Localitate: Prundeni
  Adresa:  Tudor Vladimirescu, nr. 183 cod postal:247525
  Telefon: 0250-810399
  Fax:  0250-810399
  E-mail:
  Website:  http://www.primariaprundeni.ro/
  Primar:  Horascu Ion

  Pozitionare:

   

  Populatia:

  Total locuitori: 4676
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 0 km2

 • Data nasterii:
  Studii/Profesie:
  Stare civila:
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
  Date contact
  Telefon:  0728-851710
  E-mail:
  Website:
  Realizari

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

 •  
 •  
 •  
 • •    Punerea in functiune a unui Parc Eolian;Realizarea unui centru de dezvoltare turistica(sat de vacanta);realizarea unui parc fotovoltaic;
  Domeniu: Altele
  Descriere: Resurse naturale:  

  Principalele resurse locale sunt:
  -raul Olt strabate intregul teritoriu al comunei Prundeni
  -Pădure cu o bogata vegetatie forestieră;
  -Teren agricol fertil, (legumicultura, pomicultura, cereale)
  -Podgoria Dragasani, zona viticola din care face parte si comuna Prundeni, avand o serie de importanti viticultori renumiti la nivel national si internationa
  Numar de locuitori:4.676
  Scurta descriere zona:
  Comuna Prundeni este o localitate în județul Valcea, situată  la 10 km de orașul Dragasani pe Drumul National 64, si la 45 km de orasul resedinta de judet Ramnicu Valcea, Slatina 40 km, Craiova 70 km, cu o populație de 4.676 locuitori si o suprafață totală de 4098 ha, si care leaga localitatile Piatra Olt, un important nod de cale ferata si Ramnicu Valcea, ( 2 gari pe raza localitatii: gara CFR Zavideni si gara CFR Calina), resedinta judetului Valcea, aproape paralel cu Valea Oltului, se desfasoara o adevarata salba de localitati rurale. Printre acestea se afla si comuna Prundeni, dainuind pe aceste locuri cu sute de ani in urma. Din punct de vedere administrativ apartine judetului Valcea. Comuna Prundeni este alcatuita din patru sate: Calina, Prundeni (resedinta de comuna), Barbuceni si Zavideni. Pana in 1968, cand a avut loc noua impartire administrativa revenindu-se la traditionalele judete, comune si sate; satele Calina si Zavideni erau comune de sine statatoare, apartinand raionului Dragasani, regiunea Arges.
  Comuna Prundeni are o suprafata de 42 km , din care:
  – Satul Calina 21 km ;
  – Satul Prundeni 14 km ;
  – Satul Zavideni 5 km ;
  – Satul Barbuceni 2 km
  Comuna Prundeni se invecineaza la sud cu municipiul Dragasani; la vest, cu comuna Sutesti, satele Mitrofani si Verdea; la nord, cu comuna Orlesti; iar la est, cu Campu Mare. Hotarul la vest il formeaza raul Verdea, care se varsa in Pesceana, afluent al Oltului. Intre comunele Prundeni si Orlesti nu exista un hotar natural, limita formand-o satul Silea. In partea de est, hotarul cu comuna Vulturesti sat, Campu Mare il formeaza Valea Oltului.
  Din punct de vedere geografic, teritoriul comunei Prundeni se afla in cadrul Podisului Getic (treapta podisului piemontan), in subdiviziunea Platformei Oltetului.
  Numeroasele schimbari economice si social-politice petrecute in decursul timpului au influentat evolutia asezarilor rurale din Piemontul Getic atat sub raportul numarului si marimii, cat si al fizionomiei si caracterului functional. Ca repartitie teritoriala, asezarile au cautat in general cursul raurilor, datorita avantajelor pe care le ofera: apa potabila, posibilitati lesnicioase de circulatie.
  Valea Oltului cu terase largi, a permis instalarea a numeroase sate si orase si a doua importante artere de circulatie: soseaua nationala si calea ferata.
  Comuna Prundeni e stabilita pe cele doua terase ale Oltului. Localizarea actuala a satelor nu difera contrastant de cea din ultimele secole. Unele modificari mai importante s-au produs in timpul Regulamentului Organic si in urma reformei agrare din 1864, cand multe sate au fost “scoase la linie”, coborand astfel de pe dealuri pe drumurile de vale, dar nu la distante prea mari de unde au fost.
  Comuna Prundeni a fost situata pana in 1864 la nivelul actualei biserici din satul Daiesti, biserica construita in anul 1821, actualmente satul Zavideni.
  Asezarile omenesti din Piemontul Getic s-au situat in general, in zonele de contact dintre forme de relief diferite. Dealurile piemontane, cu altitudini mai joase de 400 metri, cu spinari mai largi si usor ondulate sunt bine populate. In lungul raurilor, in zonele de confluenta sau in cele de obarsie, satele s-au dezvoltat pe podul si pe fruntea teraselor cu nivele superioare asa cum este cazul marii majoritati a satelor.
  Comuna Prundeni intra in categoria asezarilor de contact intre terase si versanti. Acestea sunt asezate de obicei pe podul ultimelor terase si partial pe versanti.
  Satele ce compun comuna au vetre mari, cu structuri rasfirate, cu tendinte de adunare si cu forme de poligoane neregulate. Satele reprezinta numeroase dispersari pe versanti, fara sa aiba o forma lineara tipica, numai satul Calina avand o astfel de forma. In functie de ocupatiile locuitorilor, comuna Prundeni se incadreaza intre putinele asezari viticole ale Piemontului Getic. Ca si alte asezari din aceasta categorie comuna se caracterizeaza printr-un numar mare de locuitori: 4536 locuitori si o stare economica buna. In general, casele sunt mari, spatioase, cu unul sau doua nivele si insotite de anexe.
  Comuna Prundeni are o asezare favorabila sub toate aspectele. Legatura dintre comune se face usor, mai greu cu satele Mitrofani si Verdea, cu trecerea peste culmile dealurilor. Satele ce compun comuna sunt legate intre ele, delimitarea facandu-se prin indicatoare ce arata trecerea dintr-un sat in altul.
  Cel mai apropiat oras de comuna este Dragasani, devenit municipiu, de unde populatia comunei se aprovizioneaza cu ceea ce lipseste de la unitatile comerciale din comuna. Distanta dintre centrul comunei la Dragasani este de 10 km, iar din satul Calina de numai 5 km.
  Mijloacele de transport sunt numeroase si anume microbuze ce parcurg distanta Dragasani-Ramnicu Valcea, Dragasani-Orlesti, Dragasani-Scundu (Crangu). Transportul se efectueaza si cu trenul, deservit de doua statii de cale ferata: una la Zavideni, alta la Calina. Distanta din centrul comunei spre cele doua gari este de 1,5 km.
  Pe calea ferata Piatra Olt-Sibiu, construita in anul 1885, se face nu numai transportul calatorilor, ci si al balastrului obtinut de la balastiera din cadrul satului Zavideni, calea ferata uzinala dezafectata dupa 1989.
  Distanta de la centrul comunei la municipiul Ramnicu Valcea, resedinta de judet este de 45 km. Accesul locuitorilor spre capitala judetului este destul de usor datorita microbuzelor cu legatura directa Dragasani-Ramnicu Valcea si trenurilor care circula pe ruta Bucuresti-Sibiu, Craiova-Sibiu.
   Istoric
   Numele de Prundeni deriva din prund ceea ce ar insemna un fel de loc, portiune de Pamint cu pietris, pe care creste stufaris.
  Primul document scris, care atesta aceste meleaguri este cel din anul 1506, aprilie 12, cand boierii Dragoesti, Tudor Logofatul si cu fratele sau Stancu si altii cumpara mosia Prundu de la Paul din Voinicesti. Prundu nefiind altceva decat Prundeniul.
  Alt document din 8 ianuarie 1540 emis de Mircea voievod, fiul lui Radu PAISIE, intareste lui  Tudor si fiilor lui, parte din mosia Prundului si din Calinet (Calina).
  Locuitorii acestor meleaguri, de-a lungul timpului, s-au ocupat cu precadere de agricultura, cultivarea griului, porumbului, a orzului, dar cea mai mare pondere o are cultivarea  vitei de vie. Nici cresterea animalelor nu este mai prejos, apoi mestesugurile, in lemn si piatra, zidaria, dulgheria, cismaria s.a
  Scurta descriere activitati economice zona:
                 Contextul social
  Tranzitia la economia de piata si – a pus amprenta asupra caracteristicilor pietei muncii si in comuna Prundeni, inregistrandu – se un numar mare de someri 118 persoane disponibilizate din totalul populatiei de 3.702 locuitori  cu varsta  de peste 19 ani, total din care 2.200 sunt pensionari. Din populatia ocupata a comunei, de 1.502 persoane, majoritatea lucreaza in agricultura (1078). In comuna Prundeni exista un numar de 424 salariati, care au ocupatii dupa cum urmeaza: industrie 59, invatamant – cultura 30, comert 27, sanatate si asistenta sociala 26, administratie 13, constructii 11, transporturi si telecomunicatii 4, finante banci 1 si alte activitati 253.
   Contextul economic
  Componenta de baza a politicilor publice din ultimii ani, relansarea cresterii economice a devenit prioritate nationala, pornindu-se de la importanta sa atat pentru asigurarea conditiilor de realizare a criteriilor de aderare la Uniunea Europeana cat si pentru cresterea nivelului de trai.
  Cu atat mai mult, propagarea si continuitatea la nivel teritorial a acestor politici, implicarea factorilor locali si a reprezentantilor societatii civile au devenit din ce in ce mai pregnante in procesul de elaborare si realizare a programelor de dezvoltare economico – sociala, indiferent daca resursele financiare sunt asigurate de fonduri guvernamentale, de fonduri private interne sau prin cofinantari si imprumutri externe.
  Zona nu este suficient de dezvoltata din punct de vedere economic, desi exista resurse materiale de constructie (nisip, balast, lemn). Economia comunei Prundeni are un caracter agricol putemic infiuentat de pozitia limitrofa cu municipiul Dragasani, conferindu-i si un caracter periurban de intensa legatura cu metropola. Pana in anul 1989 volumul activitatii economice se realiza in proportie de 56,9% in sfera circulatiei, 36,4% in agricultura si 7,2% in industrie. Aceasta proportie era determinata de ponderea mare a  salariatilor navetisti ce intretineau activ sistemul comercial local. Dupa anii 1990 ponderea activitatii comerciale a scazut foarte mult, agricultura revenind acum pe primul loc ca ramura economica a comunei.
  Comuna se caracterizeaza printr-o pondere mare a rezervelor de pasuni dar cu potential scazut si printr-un patrimoniu viticol important.
  Pe culturi potentialul productiv al solurilor din comuna se afla in totalitate sub potentialul mediu al judetului, cu circa 10%. O exceptie o constituie potentialul pentru vie, care este peste jumatatea potentialui mediu al judetului, insa caracteristica viticola pozitiva a comunei se suprapune doar cu perimetrul productiv al dealului Oltului, unde se afla comasate plantatiile viticole.
  Resurse economice
  Comuna se afla in grupa comunelor mijlocii ale judetului Valcea gradul III – dupa dimensiunea teritoriului administrativ.
  Suprafata totala nu a fost modificata, insa s-au modificat suprafetele diferitelor categorii de folosinta, unele in defavoarea celorlalte. Se observa o crestere a suprafetei arabile concomitent cu o scadere a suprafetelor ocupate cu livezi, pasuni, fanete si vii.
  Migratia din mediul urban spre mediul rural, cresterea populatiei, apropierea de municipiu si oferirea, prin diversitatea factorilor geografici si de mediu a unui habitat pentru case de vacanta, au condus la necesitatea actualizarii P.U.G.-ului.
  Presiunile foarte mari pentru extinderea intravilanului se fac din partea satelor Prundeni si Calina intrucat aici se afla majoritatea populatiei.
  Mediul de afaceri din localitate este reprezentat de un numar de 32 Persoane Fizice Autorizate, 20 de Asociatii Familiale, 70 de Societati Comerciale, dar si un numar de 70 puncte de lucru ale unor societati si regii nationale. Obiectul de activitate fiind in general comertul cu amanuntul, moraritul si panificatia.
   Agricultura
  Comuna Prundeni are o suprafata totala de 4098 ha repartizata astfel:
  a. suprafata agricola – 2608,19 ha;
  b. arabil – 1093,91 ha; din care 1082,07 ha individual, 0,12 ha culte, 11,72 ha educatie;
  c. suprafata arabila – 1093,91 ha;
  d. livezi – 20,00 ha –  individual;
  e. vii – 270,18 ha;
  f. pasuni – 1043 ha;
  g.fanete – 181,00 ha;
  h. paduri – 369,9 ha.
  Principalele culturi agricole din zona sunt la nivelul anului 2012:
  a.grau
  b.porumb pentru boabe
  d.legume de camp
  e.vita de vie
  Cultura
  Viața spirituală a comunei îmbracă forme variate. În general literatura populară tradițională a locuitorilor comunei este strâns legată de viața și activitatea de zi cu zi a oamenilor. Folclorul a fost alături de sufletele locuitorilor în cele cinci secole de existență, în toate împrejurările.
  Grupul vocal ”Mandrele de la Prundeni” a luat fiinta in luna octombrie 2006. Din acest grup vocal fac parte 15 membre, din care 4 angajate ale Primariei Prundeni, 8 cadre didactice si 3 tinere din comuna.
  In luna aprilie 2007 s-a realizat primul CD cu un numar de 14 piese, culese din localitatea Prundeni si din comunele invecinate, printre care amintim:
   La multi ani, maicuta scumpa!
   Vino, neica, de ma cata!
   Fusei pe unde-am iubit.
   Cand ai copii, cand ai casa,
   Frunzulita margarit,
   Mai neicuta de pe Olt…
   Primavara, primavara!
   Cantul mandrelor.
  Infiintarea, pregatirea si sonorizarea grupului vocal au fost asigurate de:
   primar Ion Horascu – Director artistic
   profesor Constantin Ceausu – conducator artistic
   profesor Cornel Rosianu – animator artistic
   inginer Lucian Iordachescu – sonorizare si postprocesare
  Costumatia membrelor grupului vocal este autentica si specifica localitatii Prundeni, luata din bogata lada de zestre de care dispune comuna. Grupul face parte, conform adresei nr. 1066 din 27 nov. 2008 a Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național – Vâlcea, din patrimoniul imaterial local, fiind o formație tradițională recunoscută la nivel național.
  Scurta descriere a nevoilor de investitii: infrastructura; canalizare; alimentare apa; gaze; locuinte sociale; invatamant; sanatate; comunicatii; turism; agricultura; altele

  1. Comuna Prundeni,  a  intreprins un studiu de vant preliminar  in vederea finantarii unui Parc Eolian :

  Au fost efectuate masuratori de-alungul Vaii Oltului unde a fost stabilit locul initial de deplasare (Calina traseu spre Zavideni) si pana in dreptul balastierei s-a constatat  la sol (2 metri inaltime), viteza vantului variind intre 3,5 m/s in zona initiala si 6m/s in zona Balastierei.
  Studiind topografia zonei finale (din punctul Balastierei) s-a ajuns  la concluzia ca in perimetrul respectiv si anume 150-200 m de la Balastiera catre sat si pana la zona limitrofa (aproape 800 de metri pana la sat) cu o deschidere de aproximativ 1000 de metri stanga-dreapta de la drum este zona optima in care proiectul poate fi amplasat.
  Ulterior s-au mai facut si alte sondaje ale vantului pe zona Dealul Viilor in diverse puncte, considerandu-se ca si in aceste locuri pot fi amplasate generatoare, dar ca initial pana in urma efectuarii expertizei vanturilor din zona, precum si a costurilor legate de constructia proiectului, balanta initiala a inclinat in favoarea primei zone selectionate (zona Balastierei).
    Tinand cont de acestea aspecte prelevate si de potentialul eolian depistat in zona mai sus mentionata, Primaria comunei Prundeni a luat act de aceasta situatie determinata si isi doreste sa realizeze acest proiect la nivelul localitatii, insa situatia financiara la acest moment dat nu poate suporta o asemenea investitie pentru achizitionarea aparaturii specializate de monitorizare si determinare a vitezei vantului.
  Pentru ca este o investitie deosebit de importanta pentru comunitatea pe care o reprezentam, se depun eforturi sustinute pentru atragerea de fonduri in vederea achitarii sumelor necesare instalarii aparaturii de monitorizare, urmand ca in momentul in care Primaria este capabila sa sustina financiar aceasta actiune sa va comunicam acest lucru in timpul cel mai scurt posibil pentru a demara investitia.
  Pentru punerea in functiune a Parcului Eolian, Comuna Prundeni poate pune la dispozitie investitorilor 40 hectare.
  Valoarea necesara  pentru realizarea acestui obiectiv este de 25 milioane euro.
  Terenul este inclus in intravilan.
  Exista studiu de prefezabilitate: nu

  2. “Centru de dezvoltare economica in comuna Prundeni, judetul Valcea” si un incubator de afaceri.

  Obiectivele generale ale Centrului de dezvoltare economica  sunt :

  -reabilitarea si amenajarea terenului in zona Calina-Valea Oltului;
  -stimularea dezvoltarii economice regionala si locale;
  -atragerea firmelor capabile sa desfasoare activitati productive generatoare de produse cu valoare adaugata.
  -realizarea unei infrastructuri de afaceri care sa reprezinte cadrul de dezvoltare a parteneriatului dintre mediul de afaceri si administratiile publice locale in scopul dezvoltarii economico-sociale durabile a zonei Olteniei.
    Obiectivele specifice sunt :
  -crearea de conditii atractive pentru desfasurarea activitatilor economice, in conditii de eficienta, amenajarea intregii suprafete si pregatirea centru de dezvoltare economicaelelor pentru inchiriere;
  -dezvoltarea activitatilor economice care sa determine cu prioritate angajarea personalului cu inalta calificare ;
  -crearea de noi locuri de munca in concordanta cu evolutiile de pe pietele autohtone si internationale ;
  -cresterea volumului de investitii romanesti si straine ;
  -stimularea parteneriatelor intre sectorul privat, universitar, de cercetare, proiectare si cel al administratiei locale si centrale ;
  -mentinerea indicatorilor de protectie a mediului in limitele impuse de normativele U.E. prin atragerea unor afaceri profitabile care promoveaza tehnologii nepoluante si utilizeaza terenurile puse la dispozitie in urmatoarea structura : 50% constructie (cladiri, platforme si incinte-centre de afaceri), 25% cai de acces, 25% spatiu verde.
  Pentru punerea in functiune a Centrului de dezvoltare economica in Comuna Prundeni, judetul Valcea si un incubator de afaceri poate pune la dispozitie investitorilor 20 hectare.
  Valoarea investita pentru realizarea acestui obiectiv este de 10-12 milioane euro.
  Exista studiu de prefezabilitate: DA
  Terenul este inclus in intravilan.

  3. Extindere canalizare in comuna Prundeni, judetul Valcea.

  Comuna Prundeni a fost beneficiara unui  proiect integrat denumit Infiintarea sistemului de canalizare (retea publica de apa uzata si statie de epurare), extinderea retelei publice de apa potabila, imbunatatirea retelei de drumuri de interes local, prima infiintare si dotare a centrului de ingrijire pentru copii scolari (after school) si conservarea specificului local si a mostenirii culturale in comuna Prundeni – judetul Valcea”, in baza contractului de finantare nerambursabila nr. C322040844000023 din 25.06.2009  in valoare de 2.225.238 euro, si a  urmărit înființarea rețelei publice de canalizare (inclusiv stație de epurare). În paralel s-au facut investiții pentru extinderea rețelei de alimentare  apă, pentru îmbunătățirea rețelei de drumuri comunale, pentru diversificarea serviciilor sociale și nu în ultimul rând pentru promovarea patrimoniului și specificului cultural local.
  Obiectivul principal al studiului de fezabilitate, a fost acela de a asigura realizarea etapei întâi a unui sistem de canalizare centralizat care să colecteze apele uzate menajere din comuna Prundeni și să le conducă la stația de epurare. În această etapă a fost realizată rețeaua de canalizare pe străzile principale și stația de epurare prevăzută pentru debitul inițial de 300 mc/zi. Aici apele menajere sunt epurate și apoi deversate în emisar (contracanalul digului de la râul Olt).
  Rețeaua de canalizare proiectată pentru această etapă însumează 21,8 km. Această lungime este compusă din:
  • 17,7 km de canal pe DN 64, pe ambele părți ale drumului, care acoperă deci întreaga lungime de 8,85 km din acest drum național care străbate comuna Prundeni, din care 0,4 km cu diametrul De 315 mm și 17, 3 km cu De 250 mm,
  • 2,8 km de canal (De 250 mm) pe DJ 645, pe ambele părți ale drumului, însemnând de asemenea acoperirea întregii lungimi de drum județean de 1,4 km cuprins pe teritoriul comunei,
  • și 1,3 km canalul final (De 315 mm) care conduce apa uzată spre stația de epurare, pe drumul comunal „Gara Călina”.
  Necesitatea Comunei Prundeni, consta in extinderea sistemului de canalizare pentru intreaga comunitate, reprezentand introducerea sistemului de canalizare pentru toate gospodariile neincluse in prima etapa a infiintarii sistemului de canalizare,  actiune ce va tine cont si de nevoia comunitatii de dezvoltare urbana si pentru posibilii investitori.
  Valoarea necesara pentru realizarea acestui obiectiv este de 3 milioane euro
  Exista studiu de prefezabilitate: da
  Terenul este inclus in intravilan.

  4. Spatiu destinat infiintarii unui teren de golf.

  Comuna Prundeni, poate pune la dispozitia investitorilor romani si straini, o suprafata cuprinsa intre 40-60 hectare pentru amenajarea unui teren de golf pentru competitii de nivel international

  Valoarea necesara pentru realizarea acestui obiectiv este de 3 milioane euro
  Exista studiu de prefezabilitate: nu
  Terenul este inclus in intravilan.

  5. Centru de dezvoltare turistica-Sat de vacanta in comuna Prundeni, judetul Valcea

  Comuna Prundeni este strabatuta de la nord la sud de raul Olt. Tinand cont de faptul ca exista doua hidrocentrale pe cursul raului Olt, una situata la extremitatea nordica a localitati si cealalta la extremitatea sudica a localitatii, dimensiunea lacului este considerabila. Pot fi organizate intreceri sportive precum kaiac canoe, schi nautic și wakeboarding, parasailing-ul, etc. Aici nu demult a functionat o balastiera, care prin excavarile efectuate a rezultat o fisie de pamant in albia raului, dupa cum se vede si in imaginea alaturata. Pe raza localitatii Prundeni, pe raul Olt exista un segment de 3km dispus in linie dreapta, motiv pentru care pot fi organizate competitii la standarde internationale.
   Comuna Prundeni, poate pune la dispozitia investitorilor romani si straini, o suprafata de 20 de hectare pentru amenajarea unui sat turistic la nivel european
  Valoarea necesara pentru realizarea acestui obiectiv este de  5-7 milioane euro
  Exista studiu de prefezabilitate: nu
  Terenul este inclus in intravilan.

  6. Teren  destinat infiintarii unui parc fotovoltaic

  Comuna Prundeni, poate pune la dispozitia investitorilor romani si straini, o suprafata de 10 hectare pentru amenajarea unui parc fotovoltaic
  Valoarea necesara pentru realizarea acestui obiectiv este de 3 milioane euro
  Exista studiu de prefezabilitate: DA
  Terenul este inclus in intravilan.
  Descriere bunuri investite:
  A. Partea publica – Administratiile locale – bunuri naturale aflate in patrimoniu – date tehnice – exemplu: terenuri (suprafata, deschidere,tip intravilan sau extravilan; vecinatati; altele)
  B. Nevoi partea privata – Investitori – bunuri necesare – valoare estimata investitie; altele; avantajele zonei privint bunul rezultat al investitiei – SCOP si OBIECTIV
  1. Exista studiu de prefezabilitate: da/nu

 •  
 •