Primaria Comunei Rau de Mori

Categorie
Judetul Hunedoara
 • Judet: Hunedoara
  Localitate: Rau de Mori
  Adresa:  Comuna Rîu de Mori, Str. Principală nr. 1, Județ Hunedoara
  Telefon:  0254 776046
  Fax:  0254 776047
  E-mail:  primariaraudemori@yahoo.com
  Website:  www.riu-de-mori.ro
  Primar:  Niculița Mang

  Pozitionare:

  Comuna Riu de Mori este situata in partea de sud-vest a judetului, la 62 km de municipiul Deva si la 18 km de Hateg (orasul cel mai apropiat).

  Teritoriul comunei ocupa o suprafața de 387 km², are un relief accidentat, fiind asezat la poalele Muntilor Retezat și este strabatuta de cea mai mare apa curgatoare din Tara Hategului – Riul Mare, si de paraiele Riusor si Sibisel.

  In componenta comunei intra satele : Riu de Mori – satul de resedinta, satul Brazi, Clopotiva, Ohaba-Sibisel, Ostrov, Ostrovel, Ostrovu Mic, Sibisel, Suseni, Unciuc si Valea Diljii. 
Fata de centrul de comuna, satele sunt situate la distante cuprinse intre 1 km, Ostrovel si 23 km, Ohaba-Sibisel.
Drumul judetean DJ685 Riu de Mori-Clopotiva-Cirnesti si drumul national DN68 Caransebes-Hateg-Deva asigura legatura comunei cu resedinta judetului, iar pe DJ686 Riu De Mori-Santamaria Orlea cu calea ferata, la o departare de 18 km, unde se afla statia Subcetate.

  A fost atestata documentar încă de la 1365, aflându-se într-un loc mai mult decât deosebit. Aici s-a aflat unul dintre teritoriile primordiale – o insulă în marea Tetis, locul în care au supravietuit printre ultimii dinozauri de pe planetă. Tot aici, din străfundurile acestei mări dispărute, s-au înalțat mândrii și semeți munții Retezat, ale căror frumuseți alcătuiesc astăzi Parcul National Retezat; un loc ce abundă în frumuseți naturale – lacuri glaciare, specii unice de plante și animale sălbatice.

  Pe aceste meleaguri a locuit Candea (Kendeffy), unul dintre cei mai importanți cneji români care au contribuit la apărarea Occidentului împotriva invaziilor otomane.

  Tot aici se găsesc vestigiile cetății Colt, unul dintre cele mai interesante vestigii, despre care se spune că ar fi inspirat celebrul roman al lui Jules Vene “Castelul din Carpati”.

  Populatia:

  Total locuitori: 3190
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 387 km2

 •  

  Data nasterii:
  Studii/Profesie:
  Stare civila:
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
  Date contact
  Telefon:
  E-mail:
  Website:
  Realizari

 • Descoperirile arheologice au scos la ivelă urme de locuire din sec. IX-X, care atestă o populație romano-slavă, înainte de venirea maghiarilor în Transilvania. Formațiunile voievodale, precum și cnezatele, existente în Transilvania, în Tara Hețegului, precum și în alte zone, au opus o rezistență dârză asupra asupririi maghiare.

  Cnezatele, constituite din populație liberă conduse de juzi și cneji, se judecau după vechiul obicei al pământului; obicei păstrat până la sfârșitul veacului al XV-lea, mai ales la românii din Țara Hațegului – voievodatul lui Litovoi.

  Evenimente:

  • 1241-1242: invazia tătarilor; eveniment de grea incercare pentru ținutul hunedorean. După invaziile tătare, ținutul nu a scăpat nici de invaziile otomane
  • 1442: Ioan de Hunedoara conduce lupta impotriva cotropirii otomane; concretizată în bătăliile de la Sintimbru (judetul Alba) si Zeicani la Portile dc Fier ale Transilvaniei (comuna Samizegetusa)

  Familii nobiliare:

  După cucerirea Transilvaniei de către maghiari, situația românilor de aici decade în timp. Cel mai mult se înrautateste situatia lor în momentul disparitiei dinastiei de origine maghiară a Arpadienilor. Aceasta este înlocuita cu o dinastie de origine franceză a carei ”regi sunt prea devotati Papei si învatati cu structura feudala”.

  Persecuția românilor atinge apogeul în timpul regelui Carol Robert de Anjou (cel care este învins de Basarab în 1330). Românii nu mai sunt acceptati în rândul nobilimii decât daca trec la catolicism. In aceste conditii, “multe familii de cneji ori trec muntii catre Valahia sau Moldova”, ori daca rămân, decad și ajung într-o prima faza în rândul țăranilor liberi pentru ca mai apoi sa ajungă iobagi (serbi). Familiile ramase care au trecut la catolicism “au dat familii mari aristocratiei maghiare“. Un astfel de exemplu este familia Dragfi. Ea coboara din Dragos al Moldovei. In momentul în care urmasii lui Dragos au fost alungati din Moldova de Bogdan I, ei s-au întors în Maramures unde au primit posesiuni din partea regelui Ungariei drept rasplata pentru loialitatea aratata, “si au stat la originea unei familii nobile maghiare care a dat chiar un voievod al Transilvaniei la sfârsitul secolului XV”[1].
  Alte nume de familii importante de origine româna au fost : familia Banffi (“al carei nume vine din românescul ban si înseamna: fiul lui Ban”), Dragffi (din Drag), Mailath, Csaki, Bekes[2].
  1. Farcadinenii (de Farkadyn)
  2. Pesteana (de Pesthyen, Pesthyeny)
  3. Musinestii de Densus (Mwsyna de Demsews) si Musina de Rac (Morsyna de Rekethye, Morsinai)
  4. Cândeștii de Râu de Mori (Kende, Kendeffy de Malomwyzf)
  5. Cândreștii de Râu de Mori (Kenderes, Kenderessy de Malomwyz)
  6. Ciulanii (de Chwla, Chwlay)
  7. Ioan de Breazova (Johannes de Brazowa)
  8. Poganestii de Bretea Româna (Pagan de Olah Berekthe)
  9. Arcestii de Densus (Arca de Demsews)
  10. Petru de Bârsau (magister Petrus de Berekzow)
  11. Dejestii de Timisel si Iclod (Dees de Themesel, Desy de)
  12. Mâtnicenii (de Mothnok, Muthnoki)
  13. Macicasenii (de Machkas, Machkassy)
  14. Bizerenii (de Byzere, Bizerey)
  15. Cernenii {de Chorna, Charnay)
  16. Danciu de Caransebes (Danch de Sebes)
  17. Garlistenii (de Gerlesîhe, Gerlesthe(n)y)
  18. Danfi de Duboz (Danfi de Duboz)
  19. Fiat de Armenis (Fyath de Armenys, Ermenyes)
  20. Vucasin de Carasova (Wakasyn de Krassofew)
  21. Nicolae de Balota (Nicolaus de Baloîha)
  22. Dolhenii (de Dolha, Dolhay)
  23. Mihai Tatul de lalova (Michaelis filius Thathwl de Irholcz)
  24. Ilosvanii (de Ilosva, Ilosvay)
  25. Moga de Halmagiu (Moka wayuoda de Halmagh)
  26. More de Lupsa (More de Lupsa)
  27. Stefan Olahus de Sibiu (Stephanus Olahus de Cibinio)
  28. Hunedorenii (de Hwnyad, Corvinus de Hunyad)
  29. Dragfiestii de Beltiug (filius Drag, Dragffy de Belthewk)
  30. Ungurestii de Nadastia (Hungor, Wngor de Nadasd)

  Familia Cândea (Kendeffy) are o vechime de aproape șapte secole. A primit, în repetate rânduri, de la Ioan de Hunedoara și Matei Corvin vaste domenii în Retezat și Țara Hațegului. Bătrânii povestesc ca, la începutul veacului trecut, averea familiei Kendeffy era mai mare și decât cea a familiei regale. Avuția a început însă să fie împărțită de statul român în 1921, pe parcursul Reformei Agrare, iar tot ce a mai rămas a fost cofiscat de comuniști în 1947.

  Familia Cândea a intrat în istorie în secolul al XIV-lea, cand a început să se afirme pe scena politica, generatie dupa generatie. Cel mai vechi membru cunoscut al familiei cneziale este Nicolae, zis Cândea, care a trait prin anul 1300. Fiul sau, Mihail, a fost executat in anii 1356-1359, din porunca lui Andrei Lackfy, voievod al Transilvaniei, iar mosiile sale au fost confiscate.

  Urmasul sau, desi a reusit sa recupereze bunurile patrimoniale ce le fusesera luate, nu s-a afirmat cu nimic deasupra celorlalti cnezi. O ridicare spectaculoasa a acestei familii a fost realizata pe parcursul secolului al XV-lea, de catre generatiile a patra si a cincea.
  Obtinerea dreptului de administrare a vamii de la Poarta de Fier a Transilvaniei (1430) a insemnat un salt important in veniturile lor. Fiii lui Cândea și nepoții acestuia au fost semnalați în toate campaniile militare de la mijlocul veacului al XV-lea, împotriva turcilor și habsburgilor.

  Familia Kendeffy a devenit una dintre cele mai vechi si bogate familii de nobili maghiarizați. Membrii familiei s-au cumetrit de a lungul istoriei cu membrii familiilor regale din toata Europa. Numele de Kendeffy apare în documente oficiale la scurt timp după înfăptuirea primului stat maghiar, creștin, de Regele Sfântul Stefan în anul 1000.
  Membrii familiei au detinut pe parcursul istoriei o serie de funcții importante în administrarea țării, în justitie și în administrațiile locale. Legaturile lor prin alianță au fost folosite deseori pentru intersele Ungariei și ale familiei.

  Legaturile familiei Kendeffy cu domnitorii din Moldova au devenit notorii cu timpul, astfel s-au înrudit cu Vlad Dracula de Sinești sau cu Printul Dracula, Mihnea I. Astfel, descendenții lui Gaspar Kendeffy de Mamoliz (Malomwyz) sau înrudit prin alianță, la sfarsitul secolului al XV-lea, cu Vlad Dracula, soțul Ilonei Zrinyi. Tot prin alianta, familia Kendeffy a ajuns in relatie de cumetrie cu Mircea cel Batran.
  Familia Kendeffy a avut primele domenii în localitatea Malomviz (Rau de Mori) situată la 19 km de orasul Hațeg. Localitatea a fost amintita pentru prima data in documente in anul 1359.

  Cel mai vechi document din Valea Jiului, care atesta dreptul de proprietate a lui Mihail Kendeffy asupra unor teritorii: Regele Vladislav înoiește diploma lui Mihail Kendeffy ca proprietar al mosiilor din Valea Jiului

 •  Comuna Riu de Mori este situata in partea de sud-vest a judetului, la 62 km de municipiul Deva si la 18 km de Hateg (orasul cel mai apropiat). Teritoriul comunei ocupa o suprafața de 387 km², are un relief accidentat, fiind asezat la poalele Muntilor Retezat și este strabatuta de cea mai mare apa curgatoare din Tara Hategului – Riul Mare, si de paraiele Riusor si Sibisel. 
In componenta comunei intra satele : Riu de Mori – satul de resedinta, satul Brazi, Clopotiva, Ohaba-Sibisel, Ostrov, Ostrovel, Ostrovu Mic, Sibisel, Suseni, Unciuc si Valea Diljii. 
Fata de centrul de comuna, satele sunt situate la distante cuprinse intre 1 km, Ostrovel si 23 km, Ohaba-Sibisel.
Drumul judetean DJ685 Riu de Mori-Clopotiva-Cirnesti si drumul national DN68 Caransebes-Hateg-Deva asigura legatura comunei cu resedinta judetului, iar pe DJ686 Riu De Mori-Santamaria Orlea cu calea ferata, la o departare de 18 km, unde se afla statia Subcetate. A fost atestata documentar încă de la 1365, aflându-se într-un loc mai mult decât deosebit. Aici s-a aflat unul dintre teritoriile primordiale – o insulă în marea Tetis, locul în care au supravietuit printre ultimii dinozauri de pe planetă. Tot aici, din străfundurile acestei mări dispărute, s-au înalțat mândrii și semeți munții Retezat, ale căror frumuseți alcătuiesc astăzi Parcul National Retezat; un loc ce abundă în frumuseți naturale – lacuri glaciare, specii unice de plante și animale sălbatice. Pe aceste meleaguri a locuit Candea (Kendeffy), unul dintre cei mai importanți cneji români care au contribuit la apărarea Occidentului împotriva invaziilor otomane. Tot aici se găsesc vestigiile cetății Colt, unul dintre cele mai interesante vestigii, despre care se spune că ar fi inspirat celebrul roman al lui Jules Vene “Castelul din Carpati”
 •  
 •  Cursuri de apă: Riu Mare, Riușor, Sibișe, Rîușorul – Hobitei
 •  
 • Activități economice ale zonei:

  – amenajări hidroenergetice

  –  agricultură

  – turism

  • Castelul și curtea nobiliară Kendeffy (Cândea) din Râu de Mori
  • Biserica Parohială Rîu de Mori – menționată la 1526, biserica a suferit metamorfoze repetate care i-au făcut pierdut aspectul inițial. Aproape de intrare, în stânga, se află una dintre cele mai interesante pietre de mormânt ale Hațegului, inscripționată pe o marmură romană reutilizată, datată ;a 1505 și adusă de la Mânăstirea Colț.
  • Biserica Mânăsirii Colț – a fost ridicată în intervalul dintre sfărșitul secolului al XIV-lea – începutul secolului al XV-lea, se remarcă prin două elemente deosebite: amplasarea unui turn piramidal din piatră peste altar și apoi prin resturile de pictură murală din interior.
  • Cetatea Colț – situată peste apă și domină întregul curs inferior al Râusorului. Dupa un acces pietonal, ce nu dureaza mai mult de 1/2 ora, vizitatorul se afla în fața celei mai bine conservate cetati medievale a Hategului si totodata a uneia dintre cele mai bine conservate cetati nobiliare din Transilvania. In jurul unui turn cu baza patrata, ridicat în secolul al XIV-lea, s-au dispus incinte, încaperi si turnuri, pâna în secolul al XVI-lea. Pentru aceasta cetate nu exista o carte de vizita mai valoroasa decât aceea semnata de catre Jules Verne, romancierul care a nemurit-o prin romanul Castelul din Carpati. Legendele din jurul cetatii au patruns si în lumea basmelor.
  • Curtea nobiliară a Cândeștilor de la Suseni – urmele acestui monument sunt destul de restrânse și se găsesc în imediată apropiere a Bisericii Colț.  Pe acest loc a existat până în secolul trecut o casă cunoscută și sub numele “Casa vânătorului”, un loc care ar fi pututu fi hanul evreului Ionas din celebrul roman al lui Jules Verne, “Castelul din Carpați”.
  • Biserica medievală românească din Ostrov

 •  
 •  
 •  
 • •    investitii in statiunea montana Riusor; baza sportiva; ferma de gaini ouatoare; abator de ovine
  Domeniu: Altele
  Descriere:

  • Alimentare cu apă în patru sate
  • Bază sportivă
  • Proiect POR Axo 5.2 de dezvoltare a infrastructurii pentru viitoarea statiune Montana Riusor
  • Proiect sală de sport
  • Fermă de găini ouătoare
  • Abator de ovine

 •  
 •