Primaria Municipiului Gheorgheni

Categorie
Judetul Harghita
 • Judet: Harghita
  Localitate: Gheorgheni
  Adresa:  str.Piața Libertății nr.27 cod postal:535500
  Telefon: 0266-364494
  Fax:
  E-mail: primar@gheorgheni.ro
  Website: www.gheorgheni.ro
  Primar: Mezei János

  Pozitionare:

  Orasul este situat in partea de est a Depresiunii Gheorgheni (sinonim: Depresiunea Giurgeului). Aceasta este prima depresiune strabatuta de raul Mures. Orasul Gheorgheni este traversat de la est spre vest de catre Belchia, un afluent al Muresului, extinzandu-se de-a lungul acestuia, pe aceiasi directie est-vest. Se afla la altitudinea de 810 m.

  Orasul are mari sanse de a deveni un oras turistic de prim rang, avantajat fiind de pozitia sa geografica potrivita: intre munti, in apropierea lacului de baraj natural Lacu Rosu (la 25 km), iar la 60 km se afla statiunea Praid. De asemenea se poate schia in statiunea Izvorul Muresului (la 20km), sau se poate vizita statiunea Borsec (aprox 50 km).

  Cea mai inalta constructie a orasului este un turn din zona industriala, situat in zona mai putin locuita, cea de „dincolo de calea ferata”, in vestul orasului.

   

  Populatia:

  Total locuitori: 20018
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 222 km2

 •  

  Data nasterii:  27.12.1976
  Studii/Profesie:  inginer
  Stare civila:  casatorit
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PCM
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2008
  Date contact
  Telefon:  0730710950
  E-mail:  primar@gheorgheni.ro
  Website:
  Realizari Reabilitarea, modernizarea si echiparea Scolii Generale “Kos Karoly” din municipiul Gheorgheni

  Reabilitarea sistemului de incalzire si modernizare a centralelor termice din municipiul Gheorgheni

 •   Dovezile arheologice ale locuitorilor ce s-au așezat pe teritoriul localității datează din secolul XII, în jurul pârâului Belchia, iar primele documente scrise fac referire la dijmele papale din anii 1332-1337, unde purta numele de Georgio. Cercetând ruinele arheologice ale Cetății Both, au fost găsite dovezi ale funcției de apărare a acesteia, încă din secolele IV-V. Primind dreptul de a organiza târguri, de la principele Transilvaniei Zsigmund Rakoczi, în anul 1607, acest lucru a adus o dezvoltare accentuată a localității și la stabilirea pe aceste locuri a unei comunități de armeni, ce au migrat pe aceste locuri în trei valuri. Orașul a avut de suferit o mulțime de distrugeri fie din cauza tătarilor la 1716, a ciumei la 1719 și a unor incendii devastatoare la 1808. Orașul cunoaște o dezvoltare și mai accentuată în secolul XIX, cand se dezvoltă puternic industria de prelucrare a lemnului, industria textilă, a pielăriei, morăritului și altele. În 1907 primește statutul de oraș, când este inaugurată și calea ferată ce leagă localitatea la rețeaua națională de căi ferate.
 • Orasul este situat in partea de est a Depresiunii Gheorgheni (sinonim: Depresiunea Giurgeului). Aceasta este prima depresiune strabatuta de raul Mures. Orasul Gheorgheni este traversat de la est spre vest de catre Belchia, un afluent al Muresului, extinzandu-se de-a lungul acestuia, pe aceiasi directie est-vest. Se afla la altitudinea de 810 m. Orasul are mari sanse de a deveni un oras turistic de prim rang, avantajat fiind de pozitia sa geografica potrivita: intre munti, in apropierea lacului de baraj natural Lacu Rosu (la 25 km), iar la 60 km se afla statiunea Praid. De asemenea se poate schia in statiunea Izvorul Muresului (la 20km), sau se poate vizita statiunea Borsec (aprox 50 km). Cea mai inalta constructie a orasului este un turn din zona industriala, situat in zona mai putin locuita, cea de „dincolo de calea ferata”, in vestul orasului.
 • Există patru licee, dintre care unul are limba de predare limba română („Liceul Teoretic Sfântu Nicolae”) și trei au limba de predare limba maghiară („Liceul Teoretic Salamon Ernő”, „Grup Școlar Construcții de Mașini” și „Colegiul Tehnic Batthyány Ignác”). Dintre acestea Liceul Teoretic Sfântu Nicolae și Liceul Teoretic Salamon Ernő sunt licee teoretice, iar Grupul Școlar Construcții de Mașini și Colegiul Tehnic Batthyány Ignác sunt licee tehnologice, primul primul având în mare parte profil tehnic, iar cel de-al doilea profil servicii.

  Există trei gimnazii: „Școala Fogarassy Mihály” (fosta Școală nr. 1), „Școala Vaskertes” (fosta Școală nr. 6) și „Școala Kós Károly” (fosta Școală nr. 2). Cele trei gimnazii au limba de predare limba maghiară. De asemenea Liceul Teoretic Sfântu Nicolae, are și clase gimnaziale, cu limba de predare limba română.

  Două universități au deschis aici centre de învățământ: Babeș-Bolyai (Cluj-Napoca), învățământ la zi, de 3 ani, nivel de licență, și Hyperion (București), învățământ la distanță.

  Universitatea “Babes-Bolyai” Cluj Napoca, Facultatea de Geografie, Extensia Gheorgheni
  str. Grădina Csiky
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.761
  E-mail: ext.gheorgheni@geografie.ubbcluj.ro
  Web: extensii.ubbcluj.ro/gheorgheni
  Director: Dr. Dombay István

  Liceul Teoretic “Salamon Ernõ
  b-dul Lacu Roșu nr.3-5
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.757
  E-mail: salamonerno@yahoo.com
  Web: www.salamon.ro
  Director: Lakatos Mihály
  Director adjunct: Patek Mária

  Colegiul Tehnic “Batthyány Ignác”
  b-dul Lacu Roșu ne.149
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.074
  E-mail: batthyany@yahoo.com
  Web: www.batthyany.ro
  Director: Farkas Zoltán
  Director adjunct: Gáll Enikő

  Grup Școlar Construcții de Mașini
  str. Marton Aron nr. 13-15
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.122
  E-mail: licind@hr.astral.ro
  Web: www.licind.go.ro
  Director: Részeg Ildikó
  Director adjunct: Suciu Petre

  Liceul Sfântu Nicolae
  b-dul Lacu Roșu nr. 3-5
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.575
  E-mail: liceu_sf_nicolae@yahoo.com
  Director: Baricz Ana
  Director adjunct: Ducu Carmen

  Școala Generală “Vaskertes”
  str.Kossuth Lajos nr. 2
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/362.075
  E-mail: gyergyo_vaskertes@yahoo.com
  Director: Csata Emese
  Director adjunct: Ambrus Judit

  Școala Generală “Fogarassy Mihály”
  b-dul Lacu Roșu nr.18
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.720
  E-mail: fogarassymihaly@citromail.hu
  Director: Gál Árpád
  Director adjunct: Lázár Nora
  Școala Generală “Kós Karoly” 
  str. Kossuth Lajos nr. 124
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.905
  E-mail: koskaroly@yahoo.com
  Director: Ilyés Etelka
  Școala Sportivă
  b-dul Lacu Roșu nr.3-5
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/364.378
  Director: Jánosi Béla

  Grădinița cu program normal “Pitypang”
  str. Kossuth Lajos nr. 22
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/361.223
  E-mail: gr.pitypang@eduhr.ro
  Director: Kolumbán Andrea

  Gădinița cu program prelungit “Százszorszép”
  b-dul Lacu Roșu nr.32
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon:+40/266/361.164
  E-mail: gheorgheni_gradinita.cuppnr11@yahoo.com
  Director: Madaras Zsuzsanna

  Grădinița cu program prelungit “Csodavilag”
  str. Kossuth Lajos nr. 22
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/361.959
  E-mail: gră d7@freeamail.hu
  Director: Ferencz Julia

  Gădinița cu program prelungit “Csillagszem”
  b-dul Frăției nr.2
  535500 Gheorgheni
  Jud.Harghita , România
  Telefon: +40/266/365.438
  Director: Ilyés Edith

 • Activitatea de baza a locuitorilor din Gheorgheni este exploatarea primara a lemnului. Zona ofera nenumarate oportunitati de finantare cum ar fi izvoarele de apa plata ce pot fi valorificate prin amenajarea unei fabrici de sucuri naturale si solul argilos ce poate fi valorificat prin amenajarea unei fabrici de materiale de constructii (caramida)
 •   Oamenii din zonă sunt meșteri populari în prelucrarea lemnului, ceramicii, țesăturilor și împletiturilor. Din cele mai vechi timpuri, femeile sunt pricepute gospodine și harnice în tot ce ține de gospodărie și la cele necesare portului în stative. Femeile execută țesături, cum ar fi costumele populare, cergi și altele, menite să împodobească locuința.
  Costumele populare specifice sunt secuiesc pentru etnicii maghiari din Gheorgheni și Bălan și moldovenesc pentru locuitorii din Bicaz.
 • Cel mai mare procent din cifra de afaceri agreată este reprezentat de către activitățile legate de industria lemnului și de activitățile economice legate de acestea (29,15% a cifrei de afaceri). Al doilea domeniu important pe baza numărului firmelor este cel al comerțului en-detail, apoi comerțul en-gros și industria alimentară. Alte activități importante sunt reparațiile auto și comerțul cu autoturisme. Privind rata de angajare, pe primul loc se află tot industria lemnului, 30% din totalul angajaților din regiune fiind angajații acestui domeniu.

  Poate fi un studiu la fel de interesant ierarhizarea firmelor pe baza numărului angajaților. Din datele statistice reiese că 28% din firme sunt firme cu 1-10 angajați și produc 28% din profitul regiunii. 55% dintre aceste firme poate fi considerată a fi rentabilă. În cazul firmelor cu 10-50 de angajați situația este mai favorabilă: 33% dintre angajații regiunii lucrează la astfel de firme, procentul cifrei de afaceri ale zonei fiind puțin peste 34%. Procentul afacerilor de succes dovedește că firmele acestei categorii sunt într-o situație mult mai bună: 70% sunt profitabile.

  Există mai multe firme cu peste 50 de angajați. Cele mai mari firme ale regiunii asigură 39% din rata de angajare a regiunii, iar cifra lor de afaceri zonale este de 40%. Aceste firme sunt cele mai funcționale din punctul de vedere al succesului, ¾ dintre acestea producând profit.

 • În apropierea orașului se găsesc două obiective turistice importante: Lacul Roșu și Cheile Bicazului. În zona orașului se întind mai multe rezervații naturale:

  – Valea Licașului, revervație forestieră;
  – Abruptul Suhardului, rezervație geomorfologică;
  – Piatra Altarului, rezervație geomorfologică;
  – Hășmașul Negru, rezervație complexă;
  – Hășmașul Mare, rezervație complexă;
  – Piatra Ascuțită, rezervație complexă;

   

  Monumente istorice

  • Biserica Armeano-Catolică “Nașterea Maicii Domnului”
  • Biserica Romano-Catolică “Sfântul Nicolae”.
  • Casa veche parohială romano-catolică.
  • Liceul Teoretic “Salamon Ernö”.

   

  Diverse

   

  Cea mai înaltă construcție a orașului este un turn din zona industrială, situat într-o zonă mai puțin locuită (cea de „dincolo de calea ferată”) din vestul orașului.

  În jurul orașului se găsesc Lacul Roșu, Cheile Bicazului și câteva sate (cu populație între 3.000-7.000 locuitori).

  Localitatea are mari șanse de a deveni un oraș turistic de prim rang, avantajată fiind de poziția sa geografică potrivită: între munți, în apropierea lacului de baraj natural Lacul Roșu (la 25 km), iar la 60 km se află stațiunea Praid (aici se găsesc Salinele Praid, una dintre cele mai mari mine de sare din țară și Europa). De asemenea se poate schia în stațiunea Izvoru Mureșului (la 20 km), pe vârful Bucin (situat pe drumul care face legătura cu Praid), sau se poate vizita stațiunea Borsec (la aproximativ 50 km).

  Obiectiv memorial

  Parcela Eroilor din Primul Război Mondial. Parcela, situată în cimitirul comunal de pe strada Cimitirului, are o suprafață de 210 m² și a fost creată în anii Primului Război Mondial. În cadrul ei sunt înhumați 168 de militari de diferite naționalități – maghiari, germani, ruși, români, slovaci, italieni – decedați în spitale sau în prizonierat în anii primei conflagrații mondiale. Parcela, înconjurată de o bordură de piatră, are 62 de cruci din granit pe care sunt gravate numele celor care odihnesc aici. Pe monumentul comemorativ este gravat în limba maghiară: „A hazaert 1914-1918 evekben/ hösi halalt haltak” („Și-au dat viața eroic pentru patrie. 1914-1918”); „Emléküket hálás kegyelettel/ örzi a nemzet” („Națiunea păstrează cu pioșenie amintirea lor”).

 • Spital:

  SPITALUL MUNICIPAL GHEORGHENI
  b-dul Lacu Rosu nr.16
  535500 Gheorgheni
  Telefon: +40/266/364.008; 365.032
  Director: dr. Jeszenszky Géza

  CĂMINUL SPITAL GHEORGHENI
  str. Fogarassi Mihaly
  Telefon: +40/266/364.807
  Director: Elekes Erika

  Politie:
  Pompieri:
  Altele:

  Orașul Gheorgheni este al treilea mare oraș al județului Harghita și este situat în depresiunea Giurgeului din Carpații Orientali, la o altitudine de 810 m, fiind străbătut de apele pârâului Belchia. În orașul Gheorgheni există multiple posibilități de cazare în vile, case de vacanță și pensiuni turistice. La acestea se adaugă ofertele localnicilor, care primesc în cazare turiștii dornici de a cunoaște mai îndeaproape tradițiile și obiceiurile harghitenilor din Gheorgheni.
  Numele acestui oraș este cunoscut și în lumea sportului, atât datorită echipei locale de hochei pe gheață, participantă la campinatele naționale de profil, cât și a pationarului artificial din localitate. Acesta este accesibil și turiștilor, însă fiind neacoperit, nu poate funcționa decât iarna.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •