Primaria Municipiului Sacele

Categorie
Judetul Brasov
 • Judet: Brasov
  Localitate: Sacele
  Adresa: Str.Piața Libertății nr.17 cod postal:505600
  Telefon: 0-268-276.164
  Fax:
  E-mail:  primaria@municipiulsacele.ro;primaria_sacele@yahoo.com
  Website:  www.municipiulsacele.ro
  Primar:  Nistor Radu Florea

  Pozitionare:

  Municipiul Săcele este situat în partea de sud-est a Județului Brașov , în imediata vecinătate a Municipiului Brașov fiind străbătut de DN1A (Brașov – Vălenii de Munte – Ploiești) și de DN1 (București – Brașov , principala arteră națională).
  Între Municipiul Săcele și Municipiul Brașov există relații strânse de colaborare în diverse domenii: cooperare între unități economice, forță de muncă ce se deplasează zilnic din Săcele spre Brașov și invers, acces la anumite facilități de transport, de cultură, sănătate și învățământ ale Municipiului Brașov.
  Legătura municipiului Săcele cu Brașovul este asigurată printr-o rețea de autobuze care efectuează zilnic 120 de curse dus-întors. -este despartit doar de un pod de municipiul Brasov!

  Populatia:

  Total locuitori: 29915
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 320 km2

 •  

  Data nasterii:  20.12.1955
  Studii/Profesie:  Studii Europene de Administratie Publica in cadrul Universitatii “Spiru Haret”
  Stare civila:  casatorit
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PDL
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2008
  Date contact
  Telefon:  0756032225
  E-mail:  primar@municipiulsacele.ro
  Website:
  Realizari

  • Realizarea rutei ocolitoare a municipiului Sacele
  •  Reabilitarea rețelelor de apă potabilă și execuția rețelelor de canalizare pe străzile Unirii, Mocanilor și Bucegi, N. Pană, N. Colceag, Oituz, Bd. George Moroianu, pe o lungime totală de 3,6 km la apă și 3,7 km la canalizare. Lucrările au constat în reabilitarea rețelelor de apă existente și extinderea rețelei de canalizare menajeră inclusiv branșamente.
  •    Reabilitarea tuturor rețelelor de apă potabilă inclusiv branșamente în cartierul Ștefan cel Mare și de pe străzile Mică și Ogrăzii și parțial pe străzile Armata Română și Ilie Minea. Lungimea totală 2,4 km
  •  Dublarea rețelei de canalizare menajeră în cartier Ștefan cel Mare pe un tronson de 570 m, și pe Bd. George Moroianu, str. Zizinului și str. Nicolae Pană, pe un tronson de 580 m
  • Execuție 5,6 km rețea canalizare menajeră și 2,1 km rețea de apă potabilă în zona periurbană Brădet din mun. Săcele   
  •   Reabilitare canale pluviale în cartier Gărcin și pe str. Bucegi și execuție canal pluvial pe strada Bunloc
  •  Execuția parcului de agrement „Bucuria copiilor” în cartierul Ștefan cel Mare
  •  Amenajarea subsolului clădirii Spitalului Municipal.
  •  Amenajarea unui număr de 1240 locuri de parcare de reședință cu abonament, cu asigurarea iluminatului public aferent acestora, în cartierele Ștefan cel Mare, Electroprecizia și Movila și refacerea parțială a trotuarelor în cele 3 cartiere
  • Reabilitarea și asfaltarea străzilor Unirii, Mocanilor și N. Colceag, în lungime totală de 2,8 km
  •  Amenajarea străzilor din cartierul Apa Rece și reabilitarea și asfaltarea străzii Bunloc (820 m)
  •  Finalizarea primului tronson din ocolitoarea mică a municipiului Săcele, prin modernizarea străzii Câmpului și includerea acesteia în categoria de drum național trecut în administrarea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii. Prin devierea DN1A pe strada Câmpului și str. Zizinului odată cu tot traficul traficul greu ce tranzitează municipiul, s-a reușit protejarea drumurilor pe o zonă importantă a municipiului (b-dul Brașovului, P-ța Libertiții și o parte din b-dul G. Moroianu) precum și protejarea construcțiilor adiacente, diminuarea poluării fonice și a aerului și posibilitatea intervenirii asupra rețelelor de utilități grav afectate de circulația intensă și agabaritică. Drum a fost inaugurat în octombrie 2010
  • Reparația capitală a instalației electrice din sediul Primăriei mun. Săcele
  •  Modernizarea iluminatului public în centrul municipiului, respectiv pe b-dul George Moroianu (de la intersecția cu strada George Coșbuc pănă la P-ța Libertății), P-ța Libertății, b-dul Brașovului (de la P-ța Libertății până la intersecția cu strada Gheorghe Doja), str. Alexandru Lapedatu (de la P-ța Libertății până la intersecția cu strada Gheorghe Doja). Modernizarea constă în introducerea în subteran a cablului de iluminat public pe o lungime de aproximativ 1.600 m și înlocuirea stâlpilor din beton cu stâlpi metalici destinati exclusiv iluminatului public
  • Finalizarea lucrărilor de construire a grădiniței cu program prelungit de pe strada Petofi Sandor,proiect finanțat de la bugetul de stat și bugetul local
  •  Construirea unei săli de sport școlare cu nivel de practică sportivă competițională locală, teren de handbal și 150 locuri pentru spectatori, la Liceul Teoretic “George Moroianu”, proiect finanțat prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului
  •  Finalizarea proiectului turistic „Turismul săcelean – potențial de dezvoltare regională”
  •   Începerea lucrărilor de execuție a blocului social din cartierul Ștefan cel Mare, prin programul de construire locuințe sociale conform Legii nr. 114/1996. Cele 32 de spații locative (cu 1, 2 și 3 camere) ce se construiesc prin acest program sunt destinate unor categorii de persoane defavorizate prevăzute de lege, cărora nivelul de existentã nu le permite accesul la o locuință în proprietate sau închirierea unei locuințe în condițiile pieței. Obiectivul este asigurarea unor condiții de locuit decente pentru categoriile sociale dezavantajate. Statul sprijinã financiar construcția de astfel de locuințe, prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat în completarea fondurilor din bugetele locale, prin intermediul bugetului Ministerului Dezvoltãrii Regionale și Turismului.
  •   Întocmirea documentației tehnice și de avizare pentru „Reabilitare și mansardare imobil cu destinația bloc de locuințe sociale, str. Episcop Popeea nr.20, mun. Săcele”. Proiectul a fost depus în vederea obținerii unei finanțări nerambursabile din fonduri structurale.
  •   Întocmirea documentației tehnice și de avizare (SF, PT, studiu coexistență, studiu hidrologic, identificare și măsurare culoar expropriere, etc.) pentru al II-lea tronson al ocolitoarei mici a municipiului Săcele.
  •   Întocmirea documentației tehnice pentru modernizare 11,5 km străzi în municipiul Săcele. Documentația tehnică a fost aprobată spre finanțare de MDRT, prin Programul Național de Dezvoltare a Infrastructurii.

    Întomirea documentației tehnice pentru „Extindere și reabilitare rețele de apă și canalizare Baciu-Turcheș, în municipiul Săcele”, cca. 11 km. Execuția lucrărilor se va face prin alocarea de fonduri de la bugetul de stat în completarea fondurilor din bugetele locale.

 • Municipiul se află pe locul vechilor sate ce au devenit, mai nou, cartiere: Baciu (Bacsfalu), Turcheș (Türkös), Cernatu (Csernátfalu), Satulung (Hosszufalu). Celei mai vechi așezări din această zonă datează din vremea dacilor. Orasul Săcele a fost construit administrativ în anul 1950 din teritoriul primelor 4 din cele 7 comune săcelene : Baciu, Turches, Cernatu, Satulung, Tarlungeni, Purcareni, Zizin. Săcele a fost declarat municipiu în data de 6 iunie 2000.

  În timpul stăpânirii maghiare, satele sunt menționate ca septem villæ valacheles (șapte sate românești).

  Săcele în Harta Iosefină a Transilvaniei, 1769-1773Josephinische Landaufnahme pg275.jpg

  Prima mențiune oficială datează din 16 mai 1366, regele maghiar Ludovic I de Anjou oferind printr-un act pământurile dintre râurile Timiș și Tărlung către binecredinciosul său prieten, Contele Stanislav.

  Numele „Săcele” este menționat pentru prima dată într-o scrisoare a voievoduluimuntean Vlad Călugărul (14821495) către magistratul Brașovului.

  Cei mai vechi locuitori ai celor șapte sate au fost „mocanii” – ciobanii locului. Sunt menționați în numeroase documente, în care se remarcă bogăția lor spirituală, culturală și materială. Dețineau mii de oi, iar satele lor erau printre cele mai prospere din zonă. În cursul procesului de transhumanță, care avea loc din Săcele până în Dobrogea, au înființat o localitate cu același nume, în județul Constanța.

  Obiceiurile săcelenilor dăinuie până astăzi: Sântilie, festivalurile, costumele populare tradiționale, arhitectura etc.

  În secolul XIV o importantă populație maghiară s-a stabilit în regiune, marcând dezvoltarea ulterioară a așezării.

  În timpul comunismului în oraș a fost dezvoltată puternic ramura industrială, cea mai cunoscută intreprindere din municipiu fiind Electroprecizia Săcele.

  După căderea comunismului, orașul și-a diversificat economia. În zilele noastre, în Săcele se află câteva fabrici de mobilă, gatere, fabrici de ambalare a cărnii

 •   Municipiul Săcele este situat în partea de sud-est a Județului Brașov , în imediata vecinătate a Municipiului Brașov fiind străbătut de DN1A (Brașov – Vălenii de Munte – Ploiești) și de DN1 (București – Brașov , principala arteră națională). Între Municipiul Săcele și Municipiul Brașov există relații strânse de colaborare în diverse domenii: cooperare între unități economice, forță de muncă ce se deplasează zilnic din Săcele spre Brașov și invers, acces la anumite facilități de transport, de cultură, sănătate și învățământ ale Municipiului Brașov. Legătura municipiului Săcele cu Brașovul este asigurată printr-o rețea de autobuze care efectuează zilnic 120 de curse dus-întors. -este despartit doar de un pod de municipiul Brasov!
 • Există 4 licee, 5 școli generale  10 gradinite și o scoală ajutătoare pentru copii cu nevoi speciale.

  Grup Scolar Industrial Victor Jinga

  Liceul Teoretic George Moroianu

  Grup Scolar Industrial Constructii Montaj

  Liceul Zajzoni Rab Istvan

  Scoala Generala nr.4

 •  
 • Cultura cartofului
  Cultura păioaselor
  Cultura sfeclei de zahăr
  Exploatare forestieră – tăierea arborilor, prelucrarea primară a lemnului în fabricile de cherestea și comercializarea acestuia pe piața internă sau externă
  Industria alimentară – întreprinderi de prelucrarea cărnii și a produselor din carne, recunoscute pe piața internă
  Industria textilă – producerea și comercializarea produselor de lenjerie
  Turism – 30 de pensiuni turistice care oferă servicii excelente de cazare și masă, plasate într-un cadru natural de excepție

 •   Municipiul Săcele beneficiază de un relief variat, împletindu-se porțiuni de munte, propice turismului și zone de câmpie unde se pot dezvolta diverse acțiuni economice și industriale
  Municipiul Săcele se întinde pe o suprafață de 261,51 kmp și este străbătut de râul Tărlung și afluenții săi principali Doftana și Gârcin, ceea ce conferă un peisaj de vis și atractive zone de agrement, fiind posibilă practicarea sporturilor de iarnă: schi sau sărituri cu schiurile
  Săcele este punctul de plecare în peste 20 de trasee turistice spre: Canionul “7 Scări”, Vârful Piatra Mare – 1844 m, Munții Rențea, Susai, Ciucaș, Roșu, trasee cu grade de dificultate între 2A și 5B
  Canionul “7 Scări” face parte din patrimoniul turistic național, fiind un loc deosebit prin unicitatea sa, este o zonă vizitată anual de mii de turiști din țară și de peste hotare
  Muzeu de etnografie și folclor (1804)
  15 Biserici – șapte biserici ortodoxe, din care cinci sunt declarate monumente istorice și datează din anii 1781-1819, o biserică romano-catolică, două biserici reformate și cinci biserici evanghelice
  Troițe, case și portaluri de lemn
  În ceea ce privește agroturismul municipiul Săcele se află în plină dezvoltare având în vedere numărul în creștere al pensiunilor deschise în municipiu în ultimul timp
  Complex turistic Bolnoc
  Complex turistic Babarunca
  Lăcașuri de cult
 • Spital:

  str. Oituz nr.54

  0268-273944

  Politie:
  Pompieri:
  Altele:

 •  
 •  
 •  
 •  
 •