Primaria Municiupiului Caracal

Categorie
Judetul Olt
 • Judet: Olt
  Localitate: Caracal
  Adresa:
  str. Piata Victoriei nr. 10 cod postal 235200
  Telefon:
  0249-511384;0249-511386
  Fax:
  0249-517516
  E-mail:
  office@primariacaracal.ro
  Website:
  www.primariacaracal.ro
  Primar:  Ciocazanu Eduard Claudiu

  Pozitionare:

  Municipiul Caracal face parte din regiunea IV Sud-Vest Oltenia situata in partea de Sud-Vest a Romaniei, si cuprinde cinci judete: Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti, Gorj.
  La 24 noiembrie 1994 Caracalul a fost declarat municipiu.Din punct de vedere geografic municipiul Caracal se gaseste in Campia Caracalului numita si Campia Romanatilor,o unitate geomorfologica bine individualizata, situat in zona sud estica a Campiei Olteniei.
  Altitudinea absoluta variaza,fiind in jur de 100 m cu o panta de la nord la sud de aproximativ 1m/km.

  Populatia:

  Total locuitori: 34603
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 25212 km2

 • Data nasterii:  01.08.1969
  Studii/Profesie:
  Facultatea de Electromecanica Universitatii din Craiova
  Stare civila:  casatorit
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PSD
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2012
  Date contact
  Telefon:  0753455007;0249511384
  E-mail:
  eduard.ciocazanu@primariacaracal.ro
  Website:
  www.primariacaracal.ro
  Realizari

  •  finalizarea investitiei “reabilitare imobil situat in Caracal, str. G-ral Magheru nr. 13A in vederea amenajarii de locuinte sociale”
  • finalizarea lucrarilor blocului de locuinte pentru tineri destinate inchiriarii din str. Vasile Alecsandri nr. 76
  • canalizare si reabilitare sistem rutier si pietonal pe strazile Craiovei, Marasti si Stefan cel Mare
  • canalizarea si reabilitarea sistemului rutier si pietonal pe str. Mircea Voda-1743147,94 lei
  • proiectarea si executia: “restructurare ambientala de detaliu cartier de locuinte Dr. Marinescu” in municipiul Caracal judetul Olt

 • Situat în câmpia Romanațiului, Caracalul este plin de vestigii care dovedesc locuirea acestui ținut încă din preistorie. Stau dovadă descoperirile arheologice din vremurile paleoliticului, neoliticului și din epoca bronzului. Se află situat între ruinele castrului roman Romula (com. Resca, la nord de Caracal) și ale cetății Sucidava (Corabia). În oraș se află ruinele unui turn care a fost atribuit de folclor împăratului roman Caracalla (217), de la numele căruia ar proveni denumirea orașului. Moșia Caracalului a făcut parte inițial din imensa avere a familiei Craioveștilor. În 1589, când Mihnea Turcitul a hotărât modul de împărțire a averilor acestei familii, Caracalul a intrat pe seama domnească, creându-se cadrul pentru dezvoltarea urbană. Mihai Viteazul și-a făcut aici o curte domnească și o biserică. Tot Mihai Viteazul a ridicat Caracalul la rang de oraș.
  Cea mai veche biserică păstrată din sec. XVI este biserica Domnească Ovidenia ctitorită de domnul Pătrașcu cel Bun, pe care Mihai Viteazul a avut-o ani buni una din reședințe, având o curte de unde își administra cele 23 de moșii din împrejurimi.
  În biserica Adormirea Maicii Domnului, ctitorită de familia Jianu, se află înmormântat haiducul Iancu Jianu.
  Unirea Principatelor la 1859 are lăsate urme și la Caracal. Deputatul Ioan Dumitriu în Divanul Ad-hoc al acelor ani se află înmormântat în Biserica Toți Sfinții, biserică ctitorită la 1818. În această biserică se află Icoana Sfântului Cristofor – Sfântul cu cap de lup.
  În timpul celor două conflagrații mondiale Caracalul s-a evidențiat cu două regimente care s-au acoperit de glorie în lupta pentru țară: Regimentul II Romanați și Regimentul 2 Călărași.

  Până la instaurarea regimului comunist în România a fost reședința județului Romanați. Pe 24 noiembrie 1994 Caracalul a fost declarat municipiu.

 •  Municipiul Caracal face parte din regiunea IV Sud-Vest Oltenia situata in partea de Sud-Vest a Romaniei, si cuprinde cinci judete: Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti, Gorj. La 24 noiembrie 1994 Caracalul a fost declarat municipiu.Din punct de vedere geografic municipiul Caracal se gaseste in Campia Caracalului numita si Campia Romanatilor,o unitate geomorfologica bine individualizata, situat in zona sud estica a Campiei Olteniei. Altitudinea absoluta variaza,fiind in jur de 100 m cu o panta de la nord la sud de aproximativ 1m/km.
 •  În prezent în Caracal funcționează școli, licee, colegii, școli postliceale și universități. 
 •  
 •  
 • Începuturile vieții economice pe vatra istorică a orașului au fost determinate de așezarea geografică. Locuitorii acestui teritoriu aveau ocupații complementare strâns legate de specificul geografic.
  Agricultura și creșterea vitelor au constituit principalele ocupații încă din preistorie. Descoperirile arheologice efectuate în Caracal și localitățile din împrejurimi Vlădila, Studina, Grădinile, Reșca, Fărcașele-Hotărani sunt relevante pentru modul cum se lucra pământul în această perioadă a neoliticului timpuriu și mijlociu (cu ajutorul săpăligii din corn de animal)1. Solurile cernoziomice, pânza freatică la mică adâncime au determinat cultivarea intensivă a plantelor, iar zona păduroasă a oferit un fond cinegetic bogat care sub aspect economic reprezenta o sursă importantă pentru vânătoare și pășunat.
  Pădurea a servit ca loc de exploatare pastorală, agricolă și apicolă și ca loc de așezare a satelor sau drumurilor.
  Pe harta întocmită de stolnicul Constantin Cantacuzino în anul 1700, Caracalul apare înconjurat de păduri, la fel și în cea a lui Specht (1790). Este tipul de așezare născută în pădure din care se desprindeau drumurile orientate în toate direcțiile, având formă rotundă.

  Exploatarea pădurii pentru necesități gospodărești a fost un factor care a contribuit la despădurire. În sistemul economic al secolului al XVIII-lea, produsele pădurii au cunoscut o largă utilizare meșteșugărească. Inițiativa localnicilor de a tăia pădurea pentru a face ogor, a fost încurajată de stăpânii moșiilor și de ocârmuire. Până la 1900 au dispărut vechile păduri dintre Craiova, Caracal și Olteț cuprinse în harta lui Specht (1790) și harta rusească din 1835, harta din 1864 înfățișând numai câteva insule din pădurea cu tufișuri din jurul Caracalului.

 • Teatrul din ‘Caracal reprezintă o mândrie arhitectonică a urbei, proiectată de austriacul Franz Billek, înălțată în stil eclectic, cu accente neobaroce și neorenascentiste în secolul XIX. În 2009 a fost redeschis și astfel a concentrat asupra sa toată emoția orașului cât și curiozitatea unor mari actori români de seamă.

  Imagini live Teatrul Național din Caracal
  Parcul “Constantin Poroineanu” este unul dintre parcurile naturale cele mai frumoase din România, fiind recunoscut în Europa ca cel de-al treilea parc natural ca dimensiune. Numele de Poroineanu a fost ales în amintirea lui Constantin Poroineanu cel care a donat terenul și întreaga sa avere orașului. Parcul este realizat după proiectele arhitecților Redonț și Pinard necesitând inițial lucrări de asanare a smâlcurilor și canalizarea subterană a terenului. Actualmente cuprinde mai multe terase-restaurante pe lac, insulițe, cât și locuri de agrement. În acest parc pot fi întâlnite numeraoase specii autohtone de plante și arbori, dar și specii exotice aclimatizate în România.
  Sala Polivalentă a fost construită inițial pentru a servi ca sală de sport a liceului teoretic “Mihai Viteazul” , ulterior, moderna Sală Polivalentă fiind cumpărată de către primăria Caracal. Săptămână de săptămână sunt organizate aici diferite competiții sportive – handbalistice, fotbalistice,concursuri de skandenberg și nu numai, fiind cea mai modernă sală polivalentă din județul Olt. Este construită în perioada mandatului de premier al lui Adrian Năstase și a fost cuprinsă în proiectul 400 de săli de sport pentru România.
  Stadionul „Parc” este considerat unul dintre obiectivele turistice principale realizate de primăria din Caracal. Arena a găzduit meciuriile Universității Craiova, dar și meciuri ale naționalei României de tineret și constituie un principal factor în crearea unei imagini bune a orașului fanion al Olteniei. Stadionul cuprinde dotări moderne, printre care enumerăm cele peste 8 500 de locuri pe scaune, dar și o tribună oficială europeană. Săptămânal, aici FC Caracal (liga a III-a) își dispută meciuriile propii.
  Muzeul Romanațiului a fost înființat la 1949 în clădirea ce a aparținut familiei Jienilor din str. Negru Vodă nr. 1. Reînființat în 1990, azi are sediul pe str. Iancu Jianu la nr.24, în casa lui Iancu N. Dorbrudeanu, nepotul lui Iancu Jianu. El adăpostește valori inestimabile, mărturii ale istoriei acetor meleaguri, descoperite, colecționate, conservate și expuse cu profesionalism de colectivul de istorici ce lucrează în această instituție culturală.

 •  
 • Virgil Carianopol, poet
  Neda Marinescu, fizician, cetățean de onoare
  Mihail Drumes, scriitor
  H.C. Lecca, scriitor
  Aurelian Titu Dumitrescu, scriitor
  Radu Șerban, compozitor
  Constantin Poroineanu
  Vasile Maciu, istoric
  Iancu Jianu , haiduc
  Gheorghe Argesanu, prim-ministru (Carol al II-lea)
  Marius Tucă, jurnalist
  Marius Bunescu, pictor român
  Nicu Paul Mihail, scriitor
  George Dinca, matematician
  Emil Mitrache,actor
  Paul Aretzu, scriitor
  Dan Diaconescu, jurnalist
  Silviu Stanculescu, actor

  Soare Aurelian-Marian, actor,cântareț

 •  Caracaclul este locul de desfasurare a numeroase evenimente locale, printre care cele mai importante sunt:” Ziua Culturii Nationale ” si “Zilele Culturii Caracalene”
 • •    “Varianta ocolitoare pentru municipiul Caracal -zona de sud “, proiect aflat in implementare, ” Varianta ocolitoare pentru municipiul Caracal – zona de nord”, “Reabilitarea si extinderea retelelor de apa si canal in municipiul
  Domeniu: Altele
  Descriere: .   Resurse naturale: in zona Caracal raurile mai importante sunt: Oltul la aproximativ 12 km departare de oras, Tesluiul afluent al acestuia care trece pe la N-E de oras, iar centrul orasului este strabatut de paraul Gologan, denumit de localnici si paraul Caracal.

     Scurta  descriere zona:  Municipiul  Caracal  face  parte  din  regiunea  IV  Sud –  Vest Oltenia situata in partea de Sud – Vest a Rornaniei si cuprinde 5 judete: Dolj, Olt, Valcea, Mehedinti,  Gorj.  Suprafata  regiunii  este de  25.212  krrr’,   adica  12,25% din  suprafata Romaniei. Populatia  este de 2.399.800 locuitori, adica 10,69% din populatia Romaniei. Caracalul  face parte  din judetul  Olt. Regiunea  Sud –  Vest  Oltenia  se invecineaza  cu Bulgaria la Sud; Regiunea Muntenia la Est, Regiunea Sud Muntenia la Nord, Regiunea Banat la Vest; Serbia la Vest. Judetul Olt cu 0  suprafata de 5.498 km2 si 0  populatie de
  415.530 locuitori cu 0 densitate de 75,6 Iocuitori/km”  In judetul  Olt sunt 104 comune,
  377 sate, 2 municipii si 6 erase.
   Scurta descriere a activitatii economice:
  Profilul companiilor  din municipiul Caracal este structurat astfel: comer! –  45.71 %, servicii – 22.86%),productie – 31.43%.
  Din cele 35 de companii intervievate, 30 i~i vand produsele si serviciile in oras si in jude], 9 i~i vind produsele si catre piata interna din alte regiuni din tara si numai 7 companii i~i indreapta volumul de vinzari catre piata europeana si alte piete din lume. Cifra de afaceri  a companiilor  este cuprinsa intre  110.000 lei si 92.400.000 lei in domeniul cornertului, intre 35.000 lei si 3.000.000 lei in domeniul serviciilor si intre
  850.000 lei si 504.000.000 lei in domeniul productiv. Cele mai mari cresteri ale cifrei
  de afaceri in 2011 raportat la anul 2010 s-au inregistrat in sfera productiei cu valori cuprinse intre 2 (Yo  si 20%.
  Raportat la anul 2011 salariul mediu net lunar a fost cuprins intre 610 lei si 1000 lei pentru angajatii cu studii medii respectiv intre 720 lei si 1500 lei pentru angajatii cu studii superioare in companiile din sfera cornertului, intre 530 lei si 800 lei pentru angajatii cu studii medii respectiv intre 670 lei si 1200 lei pentru angajatii cu studii superioare in companiile din sfera serviciilor, intre 600 lei ~i 1000 lei pentru angajatii cu studii medii respectiv intre 900 lei si 2000 lei pentru angajatii cu studii superioare in companiile din sfera productiei.
   In perioada  2011 -2014 cele 35 de companii  chestionate  vor investi circa 25.610.000  lei si vor crea 620 de locuri de munca.
  Scurta   descriere    a  nevoilor     de  investitii:   “Varianta  ocolitoare  pentru  municipiul Caracal  –  zona  de  sud  “,  proiect  aflat  in  implementare,   ”  Varianta  ocolitoare  pentru municipiul  Caracal  –  zona de nord”,  “Reabilitarea  si extinderea  retelelor  de apa si canal in  municipiul   Caracal,”   “Modernizarea   infrastructurii   rutiere  si pietonale”,   “Extindere retea  iluminat   public   ,”  “Realizare   Centru  de  Informare   si  Promovare   Turistica   in municipiul   Caracal”,   “Pare   energetic   fotovoltaic”,   “Cresterea   eficientei   energetice   la Spitalul. municipal   Caracal”,”Cresterea    eficientei   energetice   la  scolile  din  municipiul Caracal,”  “Reabilitare   Biblioteca   municipala  Virgil  Carianopol”,   ”  Construire   locuinte sociale S+P+3E in Caracal, str. Carpati nr.73A”.
   Descriere   bunuri investite:
  A. Primaria  municipiului  Caracal  detine  un teren  in suprafata  de 5,26 ha situat in tarlaua 30/1, parcela  3 , numar  cadastral  50489 conform actelor de proprietate.  Terenul se  afla  amplasat   in  intravilanul   municipiului   Caracal,   in partea  de  nord  ,str.  Carpati nr.1l6,   avand  destinatia  teren  arabil  apartinand  domeniului  public,  in apropierea  Statiei Electrice de Transformare   I10/20Kv  Caracal Nord.
  B. Nu este cazul.
  Exista studiu de prefezabilitate:  nu

 • Municipiul Bialogard, Polonia

  Municipiul Montana, Republica Bulgaria

  Jelgava, Letonia
  Municipiul Malul Rosu, Republica Bulgaria

 •