Primaria Municiupiului Piatra Neamt

Categorie
Judetul Neamt
 • Judet: Neamt
  Localitate: Piatra Neamt
  Adresa:
  str. Stefan cel Mare nr.6-8 cod postal 610101
  Telefon:
  0233-218991
  Fax:
  0233-215374
  E-mail:
  infopn@primariapn.ro
  Website:
  www.primariapn.ro
  Primar:  Gheorghe Stefan

  Pozitionare:

  Piatra Neamț este un municipiu situat pe valea Bistriței, în nord-estul României. Orașul, care avea 125.842 de locuitori în 1992 si 107.126 locuitori în 2008, este reședința Județului Neamț.
  Din punct de vedere industrial este al doilea centru industrial al județului după Roman.
  Orașul a cunoscut o dezvoltare economică remarcabilă după 2005, fiind declarat și reședința Regiunii de dezvoltare nord-est.

  Populatia:

  Total locuitori: 107
  Nationalitate:
  romani, rromi, maghiari, rusi-lipoveni, germani, greci, italieni, s.a.m.d.
  Religie:
  ortodoxa, romano-catolica, greco-catolica, reformata, baptista, penticostala, adventista de ziua a saptea

  Suprafata:77 km2

 • Data nasterii:  23.04.1953
  Studii/Profesie:  – Facultatea de Electrotehnica,sectia Electromecanica,Universitatea Politehnica Iasi
  Stare civila:
  casatorit
  Copii:  2
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2004
  Date contact
  Telefon:
  0233-218991
  E-mail:
  gheorghe.stefan@primariapn.ro
  Website:
  Realizari

 • Descoperirile arheologice alaturi de documentele istoricilor ne arata faptul ca regiunea geografica care inconjoara orasul Piatra-Neamt a fost locuita inca din perioada mezoliticului (aprox. 12.000 inainte de Hristos). Cea mai veche asezare a fost descoperita la Poiana Ciresului insa dovezi ale trecutului precum bucati de ceramica, silex ale civizilizatiei Cucuteni au fost descoperite deasemenea pe Cozla, in Darmanesti, Batca Doamnei, Ciritei (P.Neamt), etc.

  Orasul Piatra-Neamt are o istorie indelungata, drept dovada fiind asezarile fortificate ale geto-dacilor de la Batca Doamnei, Cozla si Calu (datand din secolul 1 inainte de Hristos), deasemenea in scrierile istoricilor aparand si denumirea de Petrodava.

  Pe masura ce ne apropiem de prezent, putem gasi si alte dovezi ale existentei regiunii din care face parte orasul Piatra-Neamt si in Cronica ruseasca (1387-1392) precum si in documente care atesta existenta manastirii Bistrita.

  Documentar, Piatra Neamț este mentionat pentru prima data in 1387 sub numele de “Kamena“ (Piatra) intr-o lista a oraselor mentinuta la zi de rusi.

  Dintre documentele interne, este menționat actul din 31 iulie 1431, prin care Alexandru cel Bun a dăruitMănăstirii Bistrița două prisăci și o “casă a lui Crăciun de la Piatra”, iar in 1453 primeste statutul de targ domnesc.

  Evoluția așezărilor rurale a dus la formarea, începând cu a doua jumătate a sec. XIV, a primelor centre cu nuanță urbană: Piatra lui Crăciun, Roman și Neamț. Cu timpul, târgul Piatra capătă o mai mare importanță, aceasta și datorită constituirii aici a unei Curți Domnești.

  Curtea domneasca de aici, construita de Stefan Cel Mare, este mentionata in mai multe randuri (1552, 1570, 1594). Astăzi, din complexul Curții Domnești nu se mai păstrează decât catedrala domnească(zidită între anii 1497-1498) și turnul-clopotniță (construit în 1499), cunoscut sub numele de Turnul lui Ștefan cel Mare, monument-simbol istoric al orașului.

  Turnul are peste 500 ani iar cele 4 orologii au fost instalate in 1880 si restaurate in 2006. La începutul veacului al XVII-lea târgul Piatra era un centru de producție agricolă și meșteșugărească. Cu timpul activitățile meșteșugărești și comerciale s-au diversificat, astfel că sfârșitul sec. al XVIII-lea și începutul sec. al XIX-lea impune Piatra ca cel mai important centru urban și comercial al ținutului Neamț. Incep sa apara o serie de noutati in domeniul tehnic, precum “moara” de hartie al lui Gheorghe Asachi (08 noiembrie 1841, prima de acest fel din Moldova,) urmata in 1852 de prima fabrica de postav detinuta de familia Grulich. Tehnologia evolueaza, fapt ce duce la aparitia unor mori, fabrici de chibrituri, cherestea, sapun, bere, lucru care impune construirea unei cai ferate pe ruta Piatra-Neamt – Bacau (15 februarie 1885). Deasemenea se deschide filiala locala a Bancii Nationale. La nivel educational si cultural, in 1832 este amintită prima școală publică, iar în 1871 se construiește teatrul.

  În 1864, târgul Piatra și-a schimbat numele în Piatra-Neamț, pentru a nu mai fi confundat cu localitatea Piatra din județul Olt. Neamt vine de la apa Neamtului, cu o etimologie incerta.

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 • Cartierele orasului Piatra neamt sint : Darmanesti, Centru, Precista, Sarata, Ciritei, Gara Veche, Maratei si Valeni. Orasul are iesiri rutiere spre Roman, Targu Neamt, Bicaz si Bacau. Cel mai apropiat aeroport se afla la Bacau (60 km) si cel mai apropiat port la Bicaz (pe Lacul Izvorul Muntelui, la 30 km).

  In ultimii 10 ani s-au realizat sau sint in curs de finalizare o suma de investitii care au pus inca un zambet pe fata orasului : renovarea strandului si transformarea lui in baza de agrement, modernizarea stadionului Ceahlau, telegondola, partia de schi si telescaunul, sala polivalenta, iluminatul ornamental, fantani arteziene, patinoar, locuri de joaca, Spa, etc.

  • Strandul municipal : bazine, plaja VIP, restaurante, terenuri de sport cu nocturna, baza hipica, spatii de cazare, locuri de joaca, terase, un parc pentru rolleri si skate-borderi, patinoar, etc.
  • Stadionul are acum nocturna, teren de antrenament sintetic, pista de atletism si 14.000 locuri
  • Centrul de sanatate Ana Spa este unul dintre cele mai dotate din tara, avand sauna, bazin de recuperare, cabinete pentru diverse terapii, sala de fitness, solar, baie turceasca si chiar o salina.
  • In sezonul alb, principala atractie o constituie partia de schi(aprox 1 km, nocturna, telescaun).  Pe Cozla se poate ajunge atat cu masina cat si pe cablu, telegondolele functionand tot anul. Inca de la inaugurare, in anul 2007, instalatia de transport pe cablu a fost un succes, fiind una dintre atractiile principale ale orasului (numar gondole – 22, durata calatorie – 6 minute, viteza de deplasare – 6 m/s, distanta maxima fata de sol – 63 metri, lungime traseu – 1915 m, diferenta de altitudine intre statiile de plecare si sosire – 310 m). In cei aprox 3 ani de functionare, s-au inregistrat peste 1,5 milioane calatori (de aprox 15 ori populatia orasului). Statia de plecare se află in fata Gării, iar cea de sosire pe Masivul Cozla, in zona “belvedere”. Pe platoul din varf veti găsi terase, magazine, un igloo plin de viata si o panorama memorabila.
  • Daca va plac traseele montane, pe coama alungita a muntelui se poate merge pe jos pana la “Trei caldari” locul al carui nume vine de la faptul ca alveolele unui bolovan urias raman pline cu apa sau ghiata mult dupa precipitatii. Continuand traseul prin padure, veti descoperi, intr-o poiana ca in basme, Schitul Draga, unde se afla conservata una din cele mai autentice biserici cu icoane pe lemn.

  Recunoscut prin curatenie si spatiile verzi, Piatra Neamt se remarca mai nou si la capitolul amenajari urnbane : iluminatul de sarbatori e unul dintre cele mai apreciate din tara iar dintre fantanile arteziene noi, se remarca cea din parcul central care, de doua ori pe zi (la pranz si seara), ofera un mic spectacol pe muzica clasica, moment devenit o atractie in sine.

 •  
 •  
 • Municipiul Piatra Neamt gazduieste,in fiecare an, o serie de evenimente si festivaluri culturale care atrag turisti de peste tot, printre aceste amintim:

  • Festivalul de scurtmetraje Filmul de Piatra;
  • Targul mesterilor populari, luna mai
  • Ziua (zilele)municipiului Piatra Neamt, luna iunie
  • Festivalul de muzica adresat copiilor Camena
  • Vacante muzicale la Piatra Neamt, luna iulie
  • Festivalul International de Folclor-Piatra Neamt 1-8 august (an impar)

 •  
 •  
 •