Primaria Orasul Berbesti

Categorie
Judetul Valcea
 • Judet: Valcea
  Localitate: Berbesti
  Adresa:  str.Principală, nr. 35 cod postal: 247030
  Telefon:  0250-869345,0250-869001
  Fax:
  E-mail:  primaria_berbestivl2006@yahoo.com
  Website:
  Primar:  Vintila Chelcea

  Pozitionare:

  Orașul Berbesti este asezat in județul Vâlcea, având o poziție central – vestică, la distanță aproximativ egală de municipiile Rm. Vâlcea ( 78km ), Tg. Jiu ( 72km ) , Craiova (88 km ) și Drăgășani (73 km).
  Este așezat pe cursul inferior al râului Tărâia, primul afluent mai mare al Oltețului pe partea stângă , la ieșirea din Subcarpații Olteniei . Paralela de 450 latitudine nordică marchează hotarul în partea de nord cu satul Turcești , comuna Mateești – Vâlcea, în timp ce meridianul de 240 longitudine estică trece pe hotarul de est al localității.
  Cele mai apropiate orașe față de orașul Berbești sunt:
  – la nord, orașul Horezu ( Vâlcea ) -33 km;
  – la sud, nou-înființatul oraș Bălcesti(Vâlcea) – 45km;
  – la est, nou-înființatul oraș Băbeni (Vâlcea ) – 38km;
  – la vest, orașul Tg. Cărbunești ( Gorj ) – 50 km.
  Localitatea Berbesti a fost , din vechime, răscruce de drumuri ale transhumanței, are târg săptămânal din secolul al XVIII – lea ( 1 765 ), iar dealurile care o mărginesc în vest și est au fost acoperite cu păduri uriașe până aproape de malurile Tărâii.
  Orașul este străbătut, de la nord la sud, de DJ 605A , Milostea – Balș, pe o lungime de 9km, iar de la est la vest, are o lățime de 6 km , cu următorii vecini:
  – la nord, comuna Mateești, Județul Vâlcea ;
  – la sud, comuna Sinești, Jdețul Vâlcea;
  – la est , comunele Copăceni și Roșiile, Județul Vâlcea;
  – la vest, comuna Alunu, Județul Vâlcea;
  In componența orașului intră următoarele sate:
  – Roșioara, la extremitatea nordică;
  – Berbești, în continuarea satului Roșioara, spre sud;
  – Valea Mare, la est de Roșioara, spre Copăceni;
  – Dămțeni, la est de Berbești, tot spre Copăceni;
  – Dealul – Aluniș, unde se află și centrul administrativ al comunei precum și cartierul de blocuri cu 1192 de locuințe;
  – Tg. Gângulești, la extremitatea sudică.

  Populatia:

  Total locuitori: 5664
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 54 km2

 • Data nasterii:  13.02.1954
  Studii/Profesie:
  Stare civila:
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PNL
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
  Date contact
  Telefon:  0250/869001
  E-mail:  primaria_berbestivl2006@yahoo.com
  Website:
  Realizari

  • amenajare campus școlar;
  •  amenajare supermarket;

 • Ca așezare, faptul că a fost locuită din cele mai vechi timpuri, reiese din descoperirea unor elemente arheologice de mare valoare istorică pentru această parte a lumii, numită România. Săpăturile arheologice efectuate pe dealurile ce înconjoară localitatea au scos la iveală ciocane de piatră și topoare de bronz.

  De mult timp se știa de existența aurului negru – lignitul. Este cel mai bun din punct de vedere calitativ din toată Oltenia. De mult timp se știa de această bogăție care-și arăta spinarea neagră pe coastele din jur, iar oamenii locului l-au folosit din totdeauna pentru nevoile gospodăriei. Exploatare lui industrială a început să se facă prin anii 1970, sub forma de cariere la suprafață. Că a fost bună sau nu hotărârea, este o altă discuție.

  Însă concret datorită acestei exploatări, comuna s-a dezvoltat mult din punct de vedere social devenind ușor un centru urban, a fost legată de restul țării cu cale ferată, șoselele au fost amenajate prin modernizare și asfaltare, au apărut noi legături rutiere asfaltate cu localitățile din jur, s-a dezvoltat în această parte a județului un grup școlar important tehnic cu școală profesională și liceu.

  Exploatarea lignitului a afectat mediului înconjurător prin apariția unor halde de steril și alunecări de teren care au afectat multe locuințe, terenuri agricole și drumuri de acces, afectând grav și ecosistemul.

 •  Orașul Berbesti este asezat in județul Vâlcea, având o poziție central – vestică, la distanță aproximativ egală de municipiile Rm. Vâlcea ( 78km ), Tg. Jiu ( 72km ) , Craiova (88 km ) și Drăgășani (73 km). Este așezat pe cursul inferior al râului Tărâia, primul afluent mai mare al Oltețului pe partea stângă , la ieșirea din Subcarpații Olteniei . Paralela de 450 latitudine nordică marchează hotarul în partea de nord cu satul Turcești , comuna Mateești – Vâlcea, în timp ce meridianul de 240 longitudine estică trece pe hotarul de est al localității. Cele mai apropiate orașe față de orașul Berbești sunt: – la nord, orașul Horezu ( Vâlcea ) -33 km; – la sud, nou-înființatul oraș Bălcesti(Vâlcea) – 45km; – la est, nou-înființatul oraș Băbeni (Vâlcea ) – 38km; – la vest, orașul Tg. Cărbunești ( Gorj ) – 50 km. Localitatea Berbesti a fost , din vechime, răscruce de drumuri ale transhumanței, are târg săptămânal din secolul al XVIII – lea ( 1 765 ), iar dealurile care o mărginesc în vest și est au fost acoperite cu păduri uriașe până aproape de malurile Tărâii. Orașul este străbătut, de la nord la sud, de DJ 605A , Milostea – Balș, pe o lungime de 9km, iar de la est la vest, are o lățime de 6 km , cu următorii vecini: – la nord, comuna Mateești, Județul Vâlcea ; – la sud, comuna Sinești, Jdețul Vâlcea; – la est , comunele Copăceni și Roșiile, Județul Vâlcea; – la vest, comuna Alunu, Județul Vâlcea; In componența orașului intră următoarele sate: – Roșioara, la extremitatea nordică; – Berbești, în continuarea satului Roșioara, spre sud; – Valea Mare, la est de Roșioara, spre Copăceni; – Dămțeni, la est de Berbești, tot spre Copăceni; – Dealul – Aluniș, unde se află și centrul administrativ al comunei precum și cartierul de blocuri cu 1192 de locuințe; – Tg. Gângulești, la extremitatea sudică.
 • In orașul Berbești funcționează următoarele instituții de învățământ:

   

  – 8 grupe de preșcolari

   

  – o școală generală cu clasele I – VIII

  – Grupul Scolar  ,, Preda  Buzescu”

 •   – zacaminte de lignit
 •  
 • Viața economică a localității a fost și este strâns legată de condițiile naturale locale, precum și de resursele solului și subsolului. Principalele ramuri economice reprezentate în localitate sunt:

  Agricultura
  Înainte de deschiderea minei de lignit populația se îndeletnicea preponderent cu activități agricole. Deși se cultivau grâu, porumb, ovăz, cartofi, legume, pomi fructiferi, viță de vie, pământul era slab calitativ și nu permitea obținerea unor producții care să asigure un trai decent locuitorilor.
  În Berbești, în satele Valea Mare și Roșioara, la sfârșitul anului 2000 peste 60% din suprafețele agricole erau ocupate de exploatarea minieră. Suprafețele de pășune permit oamenilor să crească animale – vaci, porci, boi, capre, numai pentru nevoile gospodăriei.

  Din totalul de 5434 ha, orașul Berbești are teren agricol 2683 ha, din care pășuni 898 ha, fânețe 345 ha, livezi 180 ha și vii 5 ha.

  Industria
  Înainte de începerea exploatării cărbunelui în zonă erau dezvoltate meșteșugurile tradiționale: țesut, sculptură în lemn, dulgherie, dogărie, rotărie. În prezent singurul care a supraviețuit este confecționarea de obiecte mici de lemn de tei și de plop. Trecerea de la exploatarea în subteran la exploatarea în carieră din anul 1984 a dus la scăderea drastică a locurilor de muncă. Numărul locuitorilor implicați direct în exploatarea cărbunelui este de 850 de persoane. Aproximativ 300 de lucrători sunt implicați în activități colaterale, în societăți care colaborează cu exploatarea minieră.

  În ultimii ani s-au efectuat lucrări de redare în circuitul agricol a zonelor degrevate de sarcini tehnologice. Terenurile agricole redate în circuitul agricol devin productive în cca 4 ani.

  sursa:http://www.primariaonline.ro

   

  Economia este marcată în special de exploatatrea lignitului, pe lângă aceasta dezvoltându-se și alte firme de servicii. Exemplu este „Tunele SA” (șantierul 4),o firmă care-și desfășoară activitate de construcții industriale în Berbești.

  În lunca Tărâiei, râul care străbate localitatea, se practică agricultura iar în zona de deal se cresc vite și se practica pomicultura.

 • Biserica “Sf. Nicolae” 1453
  Biserica “Sf. Ioan Botezătorul” 1792
  Biserica “Sf. Dimitrie” 1819

 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •