Primaria Orasului Slanic

Categorie
Judetul Prahova
 • Judet: Prahova
  Localitate: Slanic
  Adresa:
  str. Progresului nr.4 Cod postal: 106200
  Telefon:
  0244 240 299
  Fax:
  0244 240704
  E-mail:
  contact@primariaslanic.ro;slanic@cjph.ro;slanic@prefecturaprahova.ro
  Website:
  www.primariaslanic.ro
  Primar:  Jr. Costea Danelus

  Pozitionare:

  Orasul Slanic se afla in centrul Romaniei (judetul Prahova), situat pe raul Slanic, in zona de Curbura a Subcarpatilor, la altitudinea de 413 m, la 45 km Nord de municipiul Ploiesti (resedinta judetului Prahova) si cca 100 km de Bucuresti.
  Slanic este o statiune balneoclimaterica, centru al sarii incluzand Muntele de Sare unic in lume si cea mai mare salina din Europa, oras inconjurat de peisaje pitoresti si dispunand de conditii de cazare, tratament si divertisment variate.

  Cai de acces

  Drumul național DN1, București – Ploiești și apoi fie pe Valea Teleajenului peste Dealul Bughea, fie pe Valea Vărbilăului și Slănicului din orașul Plopeni. Drumul județean Vălenii de Munte – Slănic Poteci și drumuri comunale spre localitățile de pe Valea Doftanei, Vărbilăului, Teleajenului.

  Populatia:

  Total locuitori: 7200
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 40 km2

 • Data nasterii:  04.09.1960
  Studii/Profesie:
  Stare civila:
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PNL
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2004
  Date contact
  Telefon:  0731358385
  E-mail:
  contact@primariaslanic.ro
  Website:
  Realizari

 • Localitatea Slanic a devenit cunoscuta în primul rând datorita zacamântului de sare care se exploateaza de peste trei secole, dar dintre toate exploatarile de sare ale României, acestea sunt cele mai recente ca atestare documentara.

  Începuturile sunt legate de spatarul Mihai Cantacuzino, care dându-si seama ca în regiunea Slanic Prahova exista un zacamânt de sare si vrând sa deschida o mina, a cumparat în 1685 si 1694 mosia Slanic. Din zapisul care consemneaza tranzactia din 1685, mai rezulta ca la Teisani (5 km est de Slanic) au existat înainte de acest an, vechi ocne de sare, de adâncimi mici.

  Zapisul din 1685 (7193) Aprilie 20 prin care mosnenii din Slanic vând spatarului Mihail Cantacuzino “… jumatate din preste tot hotarul cu tot locul cu sare, unde este a se face ocna…”, cu 700 de talere. – Colectia Academiei Române –

  Prima exploatare s-a deschis în anul 1688 pe Valea Verde, iar între anii 1689-1691, spatarul Mihai Cantacuzino a deschis si exploatarile de la Baia Baciului. În anul 1713 spatarul Cantacuzino doneaza mosia sa din Slanic împreuna cu ocnele de sare Manastirii Coltea din Bucuresti.

  De mentionat este ca din 1912 s-a introdus iluminatul electric în mina Mihai, iar din 1931 metoda de exploatare s-a perfectionat prin folosirea havezelor de taiat sare si a explozibililor pentru derocare, eliminând operatiile manuale de taiere si detasare a brazdelor. Lucrarile de exploatare s-au încheiat în 1943 , când s-a trecut la o noua exploatare sub minele Mihai si Carol, care s-a numit Unirea. Din aceasta exploatare s-a extras sare pâna în 1970 când exploatarea s-a mutat în mina Victoria, iar din 1992 s-a trecut la exploatarea rezervelor din câmpul Cantacuzino.

  În sec. al XVII-lea exploatarea sarii s-a facut la Baia Baciului, Baia Verde si Dorobantesti despre care nu exista prea multe informatii. Se stie totusi ca ele erau în forma de clopot, marturie stând asa-zisele pâlnii de scufundare de la locul acestor exploatari. În prima parte a sec. al XVIII-lea, sarea s-a exploatat din ocnele: Baia Verde, Baia Baciului (1800-1854), Ocna din Vale (1819-1865) si Ocna din Deal (1838-1865), utimele doua fiind atestate documentar din 1847.

  Din 1865 s-a trecut la exploatarea sarii în mina “Sistematica” din zona Voinoaia. Aceasta exploatare a reprezentat un salt în mineritul sarii de la Slanic, deoarece s-a trecut de la exploatarea tip “clopot” la cea “sistematica cu mai multe camere”. Prezenta apelor de infiltratie si calitatea slaba a sarii a dus la reexploatarea Ocnelor din Deal si Vale (1875-1881), deschizându-se la 1881 si mina Carol (Principatele Unite), ce a functionat timp de 61 de ani, pâna în 1935, din anul 1912 deschizându-se mina Mihai (23 August) ce a functionat simultan.

 •  Orasul Slanic se afla in centrul Romaniei (judetul Prahova), situat pe raul Slanic, in zona de Curbura a Subcarpatilor, la altitudinea de 413 m, la 45 km Nord de municipiul Ploiesti (resedinta judetului Prahova) si cca 100 km de Bucuresti. Slanic este o statiune balneoclimaterica, centru al sarii incluzand Muntele de Sare unic in lume si cea mai mare salina din Europa, oras inconjurat de peisaje pitoresti si dispunand de conditii de cazare, tratament si divertisment variate. Cai de acces Drumul național DN1, București – Ploiești și apoi fie pe Valea Teleajenului peste Dealul Bughea, fie pe Valea Vărbilăului și Slănicului din orașul Plopeni. Drumul județean Vălenii de Munte – Slănic Poteci și drumuri comunale spre localitățile de pe Valea Doftanei, Vărbilăului, Teleajenului.
 •  
 •  
 •  
 • Activitatea de exploatare se desfasoara în mina Cantacuzino unde se aplica metoda de exploatare cu camere mici si pilieri patrati, cu planseu de siguranta între etaje.

  Exploatarea se face descendent în etaje. Lucrarile de deschidere a fiecarui etaj se realizeaza prin plane înclinate si o galerie directionala pâna la suitorul de aeraj. Lucrarile de exploatare se executa în retragere de la suitorul de cap.

  Operatiunile de exploatare sunt : havare, perforarea gaurilor de mina, încarcarea cu exploziv si împuscarea, aerisirea frontului, copturirea, evacuarea sarii derocate si transportul la suprafata cu ajutorul releului de benzi transportoare pâna la statia de primire.

 • PRIMARIA ORASULUI SLANIC

  Orașul este cunoscut pentru lacurile sărate (numite și Băi): Baia Baciului, Baia Verde și Baia Roșie, precum și pentru Salina Veche și Salina Nouă. În vreme ce în Salina Nouă se extrage în continuare sare, Salina Veche este în prezent deschisă publicului larg, fiind folosită ca loc de agrement. De asemenea, intr-una din încăperile separate ale Salinei Vechi, se desfășoară anual Campionatele Mondiale de Aeromodelism.

  Printre obiectivele turistice importante, accesibile unui drumeț fără antrenament, se numără Fântâna Rece, Releul de televiziune din spatele Pădurii de brazi, Dealul cu Semn, Muntele de Sare în care a existat Grota Miresii, Piatra Verde, precum și Delușorul Mânzului.

  Salina de la Slanic Prahova este una dintre cele mai mari saline din Europa. Mina de sare se afla in renumita statiune balneoclimaterica Slanic Prahova.

  Zona a reprezentat de-a lungul timpului un mare centru de exploatare. Istoria ne spune ca acest tinut i-a apartinut incepand cu anul 1685 spatarului Cantacuzino. 3 ani mai tarziu a fost deschisa si prima exploatare de sare pe Valea Verde. In 1713, tinutul este donat Manastirii Coltea din Bucuresti. Pe parcursul timpului, o data cu evolutia tehnologiilor de extractie a sarii din adancuri, la Slanic au fost deschise mai multe mine, din fiecare extragandu-se sare pentru decenii la rand.

  Mina Unirea, cea mai cunoscuta dintre ele, a fost deschisa in anul 1938, exploatarea incepand insa 5 ani mai tarziu. Din anul 1970 aceasta devine un obiectiv turistic.

   

   

  Salina pastreaza tot timpul anului, indiferent de anotimp, o temperatura  interioara de 12 grade Celsius. Accesul in subteranul minei se va face cu liftul, pe o distanta de peste 200 metri.

  Mina, formata din 14 camere cu inaltime de pana la 50 de m si mai ingustate spre tavan, este special amenajata. Astfel ia fiinta acolo un sanatoriu pentru bolnavii ce sufera de afectiuni respiratorii. In alte incaperi sunt amenajate locuri de joaca, un bufet, terenuri de sport.

   

   

  Una dintre cele mai impresionante camere este Sala Genezei, acolo unde sunt prezentate turistilor impresionantele statui scupltate in sare ale lui Traian si Decebal. Salina reprezinta, alaturi de Muntele de Sare, Grota Miresei, Baia Baciului, si Baia Verde, un adevarat punct de interes pentru turistii care ajung in zona.

 •  
 •  
 •  
 • •    Modernizări străzi
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare guvernamentala
  •    Modernizare distribuție apă potabilă
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare guvernamentala
  •    Aducțiune gaze
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare guvernamentala
  •    Extindere canalizare
  Status: In implementare
  Tip: Finantare guvernamentala

 •  
 •