Primaria Orasului Sulina

Categorie
Judetul Tulcea
 • Judet: Tulcea
  Localitate: Sulina
  Adresa:  Str. I, nr.180, cod postal:825400
  Telefon:  0240-543 001
  Fax:  0240-543661
  E-mail:  sulina_prim@yahoo.com
  Website:  www.primaria-sulina.ro
  Primar:  Dimitriu Aurel

  Pozitionare:

  Sulina este un oraș și un port liber în județul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului Sulina în Marea Neagră. Are o populație de 4.601 locuitori.[1] Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră.
  Sulina este orașul din România situat la cea mai mică altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului mării. Orașul se întinde de-a lungul Dunării, cu cea mai mare parte a habitatului pe malul drept.
  Spre deosebire de restul Deltei Dunării, împrejurimile orașului sunt formate din soluri nisipoase și sărate, parțial umede, brăzdate de canale. În zonele uscate și sărate vegetația este cea specifică dunelor, ca de exemplu cătina roșie (Tamarix ramosissima). În zonele mlăștinoase predomină stuful (genul Phragmites), papura (genul Typha), izma broaștei (Mentha aquatica), cucuta de apă (Cicuta virosa), cornaci(Trapa natans) și mai rar nufărul alb (Nymphaea alba). Zona extravilană se remarcă prin absența copacilor de mari dimensiuni, existând un singur pâlc de salcâmi (Robini pseudacacia), plantat la intrarea în oraș. Altfel, în oraș se pot întâlni sălcii (Salix babylonica), plopi, frasini (Fraxinus excelsior), și corcoduși (Prunus cerasifera), pomii fructiferi consacrați fiind mai rari.

  Populatia:

  Total locuitori: 4601
  Nationalitate:
  Religie:

  Suprafata: 14 km2

 • Data nasterii:  23.09.1949
  Studii/Profesie:  1969 – 1971 – Postliceal de Electroenergetică Galați
  Stare civila:  casatorit
  Copii:
  Nepoti:
  Functia si
  nume partid:
   PDL
  Independent: Nu
  Mandat primar
  din anul:
   2008
  Date contact
  Telefon:  0744353835
  E-mail:  sulina_prim@yahoo.com
  Website:
  Realizari

  •  Amenajare și reabilitare spațiu public – proiect pilot;
  •  Amenajare plajă Sulina;
  •  Reabilitarea și extinderea rețelelor de distribuție și a sistemului de canalizare, inclusiv stații de pompare în orașul Sulina, județul Tulcea;
  • Extinderea și reabilitarea capacităților de tratare a apei în aglomerările Sulina, Măcin și Isaccea;
  • Sistemul Integrat de Gestionarea Deșeurilor în localitățile din Delta Dunarii;
  •  Modernizare drum de acces din intravilanul orașului Sulina la obiectivul de investiții
  • Amenajare plajă Sulina;
  • Reabilitare termică 2 blocuri de locuinte.

 • Prima atestare documentara a localitatii in anul 950 in lucrarea “De Administrando Imperio” a lui Constantin Porfirogenetul.

  Sulina este localizata in hartile medievale in anul 1327 de catre Pietro Visconti.

  corabii
  Navigatia corabiilor la Gurile Dunarii

  Denumirile sub care este intalnita asezarea de la gurile Dunarii sunt: Selina, Sunne, Solina si in final, Sulina.

  Ca urmare a problemelor legate de orientare, intampinate de comandantii navelor la intrarea pe bratul Sulina, pe la mijlocul secolului XVIII-lea este construit un far si cladirile administrative necesare.

  De-a lungul timpului o serie de negutatori, diplomati si militari fac observatii legate de rolul important pe care il joaca portul Sulina pentru buna desfasurare a navigatiei la gurile Dunarii.

  Datorita navigatiei dificile cauzata de existenta bancurilor de nisip, a curentilor si a apei putin adanci din zona de varsare a Dunarii, dupa anii 1785 se discuta din ce in ce mai des despre regularizarea gurilor Dunarii.

  Prin anii 1820 se spune ca apar primii pirati care se ocupa cu jefuirea corabiilor aflate in imposibilitate de manevra, la ancora sau in zonele cu dificultate de la gura Dunarii.

   

  De altfel, Gurile Dunarii au constituit in permanenta un motiv pentru disputele teritoriale ale marilor puteri inca din timpuri stravechi si aceasta situatie s-a perpetuat, trecand, de la stadiul violent al amenintarilor militare, printr-o evolutie lenta ce a imbracat in timp hainele unei fine diplomatii.

  oras
  Imagine din orasul Sulina de altadata

  Vesnica neantelegere dintre turci si rusi a avut repercusiuni negative asupra activitatii de navigatie. Au existat sicane din partea Rusiei prin intermediul statiei de carantina de pe malul stang al Dunarii, cu intentia devierii traficului naval catre portul Odessa asa cum au existat si actiuni de sabotare a gurilor Dunarii prin scufundarea de nave.

  In anul 1840 Sulina este nominalizata ca port fluvio-maritim in cadrul Conventiei Ruso-Austriece incheiate la Sankt Petersburg.

  In urma Razboiului Crimeii, prin intermediul Congresului de pace de la Paris, in anul 1856, se pun bazele unei organizatii europene a carei rol este de a se ingriji de ameliorarea navigatiei la Gurile Dunarii si pana in portul Braila. Este vorba despre Comisiunea Europeana a Dunarii, din randul careia fac parte Austria, Rusia, Turcia, Anglia, Franta, Prusia si Sardinia.

   

  Secretariatul general al C.E.D. a fiintat la Sulina intre anii 1856 – 1878.

  In portul Sulina s-a aflat si sediul tehnic al comisiunii, cu intreg patrimoniul tehnic format din santierul naval, navele de dragaj, navele hidrotehnice, cele de salvare, remorcherele de interventie si manevra, casa de navigatie, serviciul de pilotaj pentru bara si linie etc.

  port
  Imagine din portul Sulina de altadata

  Perioada de functionare a Comisiunii Europene a Dunarii s-a intins pe durata a 82 de ani (1856 – 1939).

  In anul 1857 se monteaza prima linie telegrafica ce facea legatura cu orasul Galati.

  Dupa anul 1878, Sulina devine un port cu statut de extrateritorialitate, caracterizat de neutralitate pe timp de pace sau razboi, cu anumite privilegii fiscale.

  Adus din S.U.A., primul generator electric pus in functiune in Sulina, asigura energia pentru Palatul Comisiunii, gradinile acestuia si cheul portului.

  In anul 1903 este inaugurata prima linie telefonica intre portul Sulina si portul Galati si se extinde iluminatul electric in principalele puncte din localitate, orasul devenind primul iluminat electric in Romania.

  In anul 1897 sunt demarate lucrarile de constructie a unei uzine de apa, lucrari finantate de regina Olandei.

  Odata cu anul 1939, odata cu reducerea prerogativelor Comisiunii Europene a Dunarii, orasul Sulina isi pierde statutul international trecand sub autoritatea Romaniei.

  Data de 25 august 1945 ramane ca o zi de neagra amintire pentru orasul Sulina care, bombardat de aliati, pierde peste 60% din zestrea patrimoniului cultural.

 •  Sulina este un oraș și un port liber în județul Tulcea, Dobrogea, la extremitatea estică a României, în Delta Dunării, în punctul de vărsare al brațului Sulina în Marea Neagră. Are o populație de 4.601 locuitori.[1] Sulina nu este legată direct de rețeaua de drumuri din România și poate fi atinsă numai pe calea apei, fie pe Dunăre, fie pe Marea Neagră. Sulina este orașul din România situat la cea mai mică altitudine medie, de numai 4 m deasupra nivelului mării. Orașul se întinde de-a lungul Dunării, cu cea mai mare parte a habitatului pe malul drept. Spre deosebire de restul Deltei Dunării, împrejurimile orașului sunt formate din soluri nisipoase și sărate, parțial umede, brăzdate de canale. În zonele uscate și sărate vegetația este cea specifică dunelor, ca de exemplu cătina roșie (Tamarix ramosissima). În zonele mlăștinoase predomină stuful (genul Phragmites), papura (genul Typha), izma broaștei (Mentha aquatica), cucuta de apă (Cicuta virosa), cornaci(Trapa natans) și mai rar nufărul alb (Nymphaea alba). Zona extravilană se remarcă prin absența copacilor de mari dimensiuni, existând un singur pâlc de salcâmi (Robini pseudacacia), plantat la intrarea în oraș. Altfel, în oraș se pot întâlni sălcii (Salix babylonica), plopi, frasini (Fraxinus excelsior), și corcoduși (Prunus cerasifera), pomii fructiferi consacrați fiind mai rari.
 •   Instituțiile de învățământ din Sulina sunt: Liceul Jean Bart Sulina, o Școală Generală/gimnaziu și o grădiniță.
 • Resursele naturale ale orasului sunt terenurile arabile, viile, pasunile – care permit diverse culturi vegetale, cresterea animalelor, apele si baltile – pentru pescuit si vânatoare, padurile – pentru vânatoare, agrement, protectia mediului, resursele minerale – pentru piatra de constructii cum este granitul, apoi cuartita si calcarul si, nu în ultimul rând întinderile Deltei Dunarii pentru potentialul turistic.
 •   Ziua Marinei Romane la Sulina – ritual al verii – ce si-a demonstrat inca odata menirea, adunand laolalta mic si mare, aducand astfel un omagiu celor ce au platit pretul suprem pe fluviile, marile si oceanele lumii, in incercarea de a imblanzi natura.
 • Navigație
  Pescuit
  Turism

 • Aici se găsește un cimitir maritim, unic în țară și chiar în Europa. Un alt obiectiv turistic este Farul din Sulina, care datează din 1802. Sulina mai are și câțiva kilometri de plajă la Marea Neagră, însă aceasta nu atrage un număr mare de turiști. Mai nou acestă plajă este folosită pentru nudism, în locurile ei izolate. Plaja, în mare parte nu este amenajată, ceea ce îi oferă un aspect virgin. Plaja este cea mai lată porțiune de acest fel de pe litoralul Mării Negre și are o granulație asemănătoare cu cea din Mamaia. Este o alternativă la stațiunea Vama Veche.

   

  Farul Vechi din Sulina – astazi muzeu – a fost construit intre anii 1869 – 1870.

  Avand o inaltime de 17,34 metri si o forma tronconica, farul gazduieste cabinetul de lucru al lui Eugeniu Botez, cunoscut sub pseudonimul literar Jean Bart.

  Tot la parterul farului se afla o alta sala dedicata Comisiunii Europene a Dunarii, organism international constituit in urma Tratatului de la Paris din 30 martie 1856.

  Scara metalica in forma de spirala, ne conduce la cupola farului, treptele si interiorul constructiei fiind iluminate prin intermediul celor trei ferestre circulare.

  Farul vechi din Sulina reprezinta un simbol al activitatii desfasurate de catre Comisia Europeana a Dunarii (am putea spune precursoarea Uniunii Europene de astazi) in punctul cel mai estic al tarii.

  Palatul Comisiunii. Una dintre cele mai impunatoare clădiri ale orașului a fost construită în perioada 1856 – 1858, găzduind între zidurile sale diverse structuri administrative ale Comisiunii Europeane a Dunării. A avut parte de mai multe renovări de-a lungul existenței sale.

   

   

  Biserica Sf. Alexandru si Sf. Nicolae

  sfalexandru
  Biserica Sfintii Alexandru si Nicolae

  1882 reprezinta pentru Sulina anul in care este constientizata construirea unei noi noi biserici. Astfel, viata religioasa de la gurile Dunarii capata o alta dimensiune odata cu sosirea preotului V. Gheorghiu, care transforma nevoia realizarii acestei constructii din vis in realitate.

  Organizeaza corala bisericii, cu care participa in 1906 la Expozitia de la Bucuresti si castiga o medalie de aur ce atrage simpatia regelui Carol I. Avand acest ascendent moral, incepe in 1908 colectia baneasca pentru biserica visata, iar in 1910, in prezenta familiei regale se pune piatra de temelie la Catedrala Deltei.

  In actul de fundatie se spune: “Inceputu-sa acest dumnezeiesc lacas cu hramul Sf. Ierarh Nicolae si Sf. Alexandru, patronul zilei de 30 august, cand oastea romana la 1877 a marturisit pe campul de lupta vechi virtuti strabune, astazi 31 octombrie 1910, intr-al 45-lea an de domnie al Mariei Sale Regele Carol I si al sotiei sale, Maria Sa Regina Elisabeta”.

  Biserica greceasca Sf. Nicolae

  sfnicolae
  Biserica greceasca Sf. Nicolae

  A fost zidita in anul Domnului 1868, putand hramul Sf. Nicolae, fiind sfintita in anul 1869.

  Clopotnita are trei clopote, doua dintre ele avand inscriptia: “Sulina 1933”.

  Covoarele si tapiseriile, inramate, sub sticla, sunt donatii ale enoriasilor greci ai orasului Sulina. Este o fosta filiala a bisericii Sf. Nicolae.

  In anul 1906 biserica era in stare buna, functiona cu doi preoti si trei cantareti si detinea doua proprietati.

  In altar, Sf. Masa are deasupra un frumos baldachin lucrat de maistrul Constantin Ioan.

   

  Biserica de rit vechi Sfintii Petru si Pavel

  sfpetrusipavel
  Biserica de rit vechi Sfintii Petru si Pavel

  Biserica a fost construita in perioada august 1991 – iulie 1995.

  In antecamera bisericii se afla o placa pe care se afla urmatoarea inscriptie:

  “Constructia bisericii a inceput in august 1991 si s-a facut sfintenia pe 12 iulie 1995. O contributie insemnata au adus-o enoriasii orasului si in mod deosebit: Preot paroh Danilov Savin, Epitrop casier Petrichei Irimia si MS. Constr. Sipatchin Demid”.

  Din biserica veche a ramas Sf. Masa.

  Ascultand o slujba tinuta in biserica enoriasilor rusi-lipoveni constatam cu uimire ca singura deosebire fata de slujba enoriasilor ortodocsi este limba.

  La fiecare slujba suntem placut surprinsi de faptul ca portul traditional al credinciosilor a supravietuit pana in zilele noastre, nicio femeie neavand voie sa intre in biserica cu capul descoperit sau purtand pantaloni.

  Biserica romano – catolica Sf. Nicolae

  catolica
  Biserica romano-catolica Sf. Nicolae

  Biserica romano – catolica Sf. Nicolae a fost sfintita in anul 1863, constructia fiind rezultatul efortului financiar al comunitatii italiene din orasul Sulina.

  Este imprejmuita de un gard de fier forjat, prins intre coloane de piatra, pe partea superioara in mijlocul fiecarei coloane se afla cate o teava de fier in care, in vreme de sarbatoare, se introduceau steaguri.

  Stilul constructiei este de tip italian, specific celei de-a doua jumatati a secolului IX. O parte din vitraliile bisericii sunt originale.

  Este o constructie din piatra de Malta si caramida. Cele trei clopote din clopotnita bisericii au fost turnate din bronz si dateaza din anul sfintirii bisericii, respectiv anul 1863.

  Cum intri in interiorul bisericii, pe cele doua laturi, latura sudica si vestica, se afla 14 picturi care simbolizeaza “Calea Crucii”, ce reprezinta drumul strabatut de Isus Hristos de la temnita in care a fost inchis si pana in momentul rastignirii Lui, pe muntele Golgota.

  Deasupra altarului mare se afla icoana Sf. Nicolae, protectorul bisericii. Pe masa ce reprezinta altarul mic, se afla Liturghia. Pana in anul 1970 slujbele erau tinute in limba latina, apoi slijbele au fost tinute in limba romana.

  Cum pasesti pragul bisericii, in dreapta se afla o statueta ce il intruchipeaza pe Sf. Nicolae. Balconul bisericii gazduia corul si cantaretii bisericii.

  Biserica ortodoxa Sf. Nicolae

  veche
  Biserica ortodoxa Sf. Nicolae

  Biserica ortodoxa Sf. Nicolae era cunoscuta drept Catedrala, fiind prevazuta cu Amvon. Deoarece erau multe etnii care se adunau aici, credinciosii bisericii ortodoxe romane si-au construit biserica cu hramul Sf. Nicolae – patronul marinarilor – in anul 1866, alaturi de alta biserica veche de lemn pe care, la punerea in functiune a acestei noi biserici, au demolat-o, folosind din ea doar catapeteasma, parte din icoane si carti de ritual. Pe locul Sf. Mese din altarul bisericii vechi, ca spatiul respectiv sa nu fie calcat de oameni, s-a construit o troita monument, avand icoana Sf. Nicolae – Hramul bisericii care exista si astazi.

  Biserica a fost restaurata in anul 1923 de catre Arhim Calenic, parohul de atunci al bisericii, renovata in anul 1956 de catre preotul Vasile Andreescu, inmormantat in curtea bisericii ortodoxe Sf. Alexandru si Nicolae.

  In biserica ortodoxa Sf. Nicolae nu se mai slujeste din 05 septembrie 1982, de cand a fost sfintita Biserica Ortodoxa Sfantul Alexandru si Nicolae, actuala Catedrala.

 • Spital:
  Politie:

  POLITIA SULINA

   

  STR. MIRCEA VODĂ 1

  Telefon : 0240/543.004

  Fax : 0240/543004

   

  Pompieri:
  Altele:

  • George Georgescu (1887-1964) – dirijor de renume internațional, dirijor al Filarmonicii de Stat din București timp de peste patru decenii, născut în Sulina;
  • Eugeniu P. Botez (1874-1933), scriitor, om al mării, comandant de cursă lungă, autor al romanului “Europolis”;
  • Principesa Ecaterina Moruzi – nepoată a domnitorului Moldovei, Ioniță Sandu Sturza, soție a cneazului Costache Moruzi, moșier de Dănuțeni;
  • Alexandru Macedonski – poetul, care a îndeplinit vremelnic funcția de director al Gurilor Dunării în anul 1878;

 •  
 • •    Promovarea turismului
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare europeana
  •    Strategii și programe orientate de marketing
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Strategii și programe orientate de marketing
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Strategii și programe orientate de marketing
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Strategii și programe orientate de marketing
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Strategii și programe orientate de marketing
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Strategii și programe orientate de marketing
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Proiecte de restaurare, reabilitare, refuncționalizare și ambientare pe termen scurt a terenurilor și clădirilor obținute prin proceduri de privatizare și neutilizare/abandonate de către investitorii privați
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Proiecte de restaurare, reabilitare, refuncționalizare și ambientare pe termen scurt a terenurilor și clădirilor obținute prin proceduri de privatizare și neutilizare/abandonate de către investitorii privați
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Proiecte de restaurare, reabilitare, refuncționalizare și ambientare pe termen scurt a terenurilor și clădirilor obținute prin proceduri de privatizare și neutilizare/abandonate de către investitorii privați
  Status: Neinceput
  Tip: Finantare prin parteneriat public privat
  •    Reabilitare și restaurare Biserica Catolică Sf. Nicolae
  Status: In implementare
  Tip: Resurse proprii
  •    Reabilitare și restaurare Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae și Alexandru
  Status: In implementare
  Tip: Resurse proprii
  •    Reabilitare și restaurare Biserica Ortodoxă Sf. Nicolae Sulina
  Status: In implementare
  Tip: Resurse proprii
  •    Reabilitare și restaurare Biserica Sfântul Nicolae
  Status: In implementare
  Tip: Resurse proprii
  •    Reabilitarea și extinderea sistemelor de apă și canalizare în orașul Sulina – stație de epurare ape uzate menajere
  Status: In implementare
  Tip: Finantare guvernamentala

 •  
 •