Judet: |
Cluj |
Localitate: |
Turda |
Adresa: |
P-ța 1 Decembrie 1918, nr. 28 cod postal 401184 |
Telefon: |
0264-313160;0264-311989 |
Fax: |
0264-317081 |
E-mail: |
primaria@primturda.ro |
Website: |
www.primturda.ro |
Primar: |
Tudor Stefanie |
Pozitionare:
Turda sau vechea Potaissa, după denumirea sa romană, păstrează farmecul orașului transilvănean, cu oameni calzi și primitori, iar prin elementele sale de arhitectonică, prin edificiile și vestigiile sale istorice, aduce mărturia timpului și a evenimentelor care au trecut peste aceste locuri. Municipiu cu reale veleități turistice, Turda își invită oaspeții să descopere spectacolul oferit de salina unică în Europa, devenită simbol al brandului turistic lansat de administrația locală, care a mizat, cu succes, pe acest mijloc de promovare al municipiului de pe Arieș.
Localizare geografică
Turda este poziționată în partea sud a județului, pe Valea Arieșului inferior. Altitudinea minimă este de 310 m în extremitatea estică, pe valea Arieșului, iar cea maximă se găsește în nord-estul orașului, atingând 436 m. Spre vest, orașul este adăpostit de Dealul Viilor, în prelungirea Dealului Cetății (402 m).
Populația
Conform datelor furnizate de INS – Direcția Regională de Statistică Cluj, la data de 1 ianuarie 2011, populația municipiului Turda era de 56.775, aici coabitând, în armonie, români, maghiari, romi și germani. Confesiunea majoritară este cea ortodoxă, urmată de reformați – calvini, greco-catolici, penticostali, unitarieni, romano-catolici etc.
Căi de comunicație rutieră
cel mai apropiat aeroport: 35 km – Aeroportul Internațional Cluj Napoca;
cele mai importante orașe: Cluj-Napoca – 33 km; Câmpia Turzii – 10 km; Alba-Iulia – 68 km; Târgu-Mureș – 76 km;
frontiera româno-ungară (punctul vamal Borș): 200 km;
București: 410 km pe șosea; 446 km pe calea ferată
Facilități oferite investitorilor:
forță de muncă înalt calificată, infrastructură rutieră modernizată, rețea de utilități reabilitată și modernizată, resurse naturale terapeutice, servicii medicale, disponibilitatea administrație publice locale de a oferi consultanță și de a asigura facilități investitorilor
Populatia:
Total locuitori: |
56775 |
Nationalitate: |
români 47.442, maghiari 5.618, rromi (țigani) 2.703, germani 82, alte etnii 41. |
Religie: |
Ortodocși – 44.793, Reformați-Calvini – 3.708, Greco-catolici – 1.954, Penticostali – 1.597, Unitarieni – 1.076, Romano-catolici – 1.051, Baptiști – 280 și Adventiști de Ziua a Șaptea – 217. De asemenea 105 persoane s-au declarat fără religi |
Suprafata: 91.6 km2
În anul 108, localitatea Potaissa apare menționată pe miliarul de la Aiton, fiind reședința Legiunii a V-a Macedonica, pentru ca în anul 271 să consemnăm retragerea administrației romane în timpul lui Aurelian. Datorită prezenței sării, Potaissa își continuă dezvoltarea și după retragerea romană, fiind descoperite numeroase urme ale unui cartier meșteșugăresc pe Dealul Zânelor.
Între 1202-1203, Turda și exploatarea sării din zonă sunt atestate documentar, iar în 1271 remarcăm prima atestare documentară a Salinei de la Turda.
În Evul Mediu s-au desfășurat 127 Diete ale Transilvaniei (adunări ale stărilor). În 1568, Ioan al II-lea Sigismund Zápolya, principe al Transilvaniei, a emis Edictul de la Turda, primul decret de libertate religioasă din istoria modernă a Europei. Turda a fost în timpul Regatului Ungariei reședința Comitatului Turda.
Un moment istoric care se leagă trist de proximitatea orașului îl consemnăm în anul
1601, când la 9 august, este ucis Mihai Viteazul, cel dintâi unificator al celor trei Principate Românești.
În anul 1876 Turda era reședința Comitatului Turda – Arieș, iar între 1925-1950 a fost reședința județului Turda.
Turda a fost fondată ca o așezare dacă sub numele probabil de Turdava. A fost cucerită de romani și redenumită Potaissa.
Pe aceste locuri s-ar fi descoperit mai multe vestigii paleocreștine.
În Evul Mediu s-au ținut în total la Turda 127 Diete ale Transilvaniei (adunări ale stărilor). În 1568 Ioan al II-lea Sigismund Zápolya, principe alTransilvaniei, a emis aici Edictul de la Turda, primul decret de libertate religioasă din istoria modernă a Europei. Turda a fost în timpul Regatului Ungariei reședința Comitatului Turda (Torda vármegye), iar din anul 1876reședința Comitatului Turda-Arieș (Torda-Aranyos vármegye). Între 1925-1950 a fost reședința județului Turda.Turda a fost fondată ca o așezare dacă sub numele probabil de Turdava. A fost cucerită de romani și redenumită Potaissa.
Pe aceste locuri s-ar fi descoperit mai multe vestigii paleocreștine.
În Evul Mediu s-au ținut în total la Turda 127 Diete ale Transilvaniei (adunări ale stărilor). În 1568 Ioan al II-lea Sigismund Zápolya, principe alTransilvaniei, a emis aici Edictul de la Turda, primul decret de libertate religioasă din istoria modernă a Europei. Turda a fost în timpul Regatului Ungariei reședința Comitatului Turda (Torda vármegye), iar din anul 1876reședința Comitatului Turda-Arieș (Torda-Aranyos vármegye). Între 1925-1950 a fost reședința județului Turda.
Unul dintre cele mai importante puncte al strategiei autorităților locale din municipiul Turda îl reprezintă educația. Este un domeniu care ne aduce satisfacții și realizări în fiecare an, grație profesionalismului cadrelor didactice și dedicării elevilor care și-au demonstrat capacitatea prin performanțele deosebite obținute la examene, concursuri, olimpiade. De altfel, un eveniment binecunoscut îl reprezintă premierea în fiecare an, de către primarul municipiului Turda, a elevilor cu rezultate deosebite și a câștigătorilor diferitelor olimpiade școlare.
În Turda, oferta instituțiilor de învățământ este una variată, având în vedere unitățile de învățământ care funcționează la toate nivelele. Astfel, prichindeii noștri pot începe prin a frecventa una din cele 18 grădinițe, elevii cu vârsta potrivită pentru învățământul primar și gimnazial pot alege una din cele 9 școli generale, iar în cele 5 licee locale, adolescenții noștri se pot pregăti pentru a accede în universități sau pot opta pentru formare profesională și vocațională.
Statistic vorbind, conform informațiilor furnizate de Direcția de Statistică a Județului Cluj, în anul 2006, în grădinițele turdene erau înscriși circa 1250 copii, iar numărul total al elevilor era de 7.900, sub îndrumarea a 630 de cadre didactice.
În încercarea de a schița o hartă a distribuirii unităților de învățământ pe raza municipiului, localizăm trei dintre școlile generale ca fiind amplasate în centrul orașului (Școala Teodor Murășanu, Școala Potaissa și Școala Andrei Șaguna), trei în cartierul Oprișani (Școala Avram Iancu, Școala Ioan Opris și Școala Horea, Cloșca și Crișan). În cartierele Turda Nouă și Poiana se află câte o școală generală (Școala George Barițiu, respectiv Școala de Arte și Meserii). În municipiul Turda mai funcționează grădinița și școala Waldorf. Specializările liceelor turdene acoperă multe sfere de interes. Colegiul Național Mihai Viteazu și Colegiul Liviu Rebreanu au profil teoretic, în timp ce Grupul Școlar de Arte și Meserii Dr. I Ratiu, Colegiul Emil Negrutiu și Colegiul Tehnic au profil vocațional. Dotarea unităților de învățământ de pe raza municipiului Turda cuprinde 300 de săli de clasă și cabinete școlare, 47 de laboratoare și 37 de ateliere școlare.
Liceul Teoretic LIVIU REBREANU
Colegiul Emil Negrutiu
Colegiul Tehnic Dr.Ioan RATIU
Scoala Andrei Saguna
Scoala Teodor Murasanu Turda
Scoala Waldorf
Scoala Gheorghe Baritiu
Scoala de Arte si Meserii Poiana
Gradinita cu program prelungit Dr.I.Ratiu
Gradinitele cu program normal Nr.2, Nr.3, Nr.9, Nr.10
Gradinita cu program prelungit nr.18
Eta Boeriu, poetă și traducătoare.
Vasile Cerghizan, om de cultură, protopop greco-catolic.
Ion Cristoreanu, interpret de muzică populară
Pavel Dan, scriitor și pedagog.
Ștefan / Etienne Hajdu, sculptor.
Nicolae Hristea, pedagog.
Ovidiu Iuliu Moldovan, actor.
Aurel Dragoș Munteanu, scriitor și diplomat.
Teodor Murășanu, poet, eseist și profesor.
Ioan Opriș, preot ortodox, martir
Ioan Rațiu, președintele Partidului Național Român din Transilvania, memorandist.
Augustin Rațiu, decorat cu ordinul “Crucea Română” în gradul de cavaler (1923).
Ion Rațiu, membru marcant al PNȚCD, deputat de Cluj.
Vasile Rațiu, ctitorul bisericii protopopiale greco-catolice a Rățeștilor din Turda.
Ioan I. Russu, istoric, filolog, academician
Coriolan Sabău, profesor, protopop greco-catolic, deținut politic
Paul Surugiu, interpret de muzică ușoară
Aurel Terec, sculptor.
• Imbunatatirea mediului inconjurator
Status: Neinceput
Tip: Finantare guvernamentala
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: Neinceput
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitarea si modernizarea Centrului de Tineret Turda
Status: Neinceput
Tip: Finantare prin parteneriat public privat
• Restaurare Castrul Legiunii V Macedonica Potaissa
Status: Neinceput
Tip: Finantare prin parteneriat public privat
• Statiunea turistica TURDA – DURGAU
Status: Neinceput
Tip: Finantare prin parteneriat public privat
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: Neinceput
Tip: Resurse proprii
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: Neinceput
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: Neinceput
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• „INSTRUMENTE ȘI BAZE DE DATE INTEGRATE DESTINATE AMENAJĂRII TERITORIULUI ÎN AREALUL CUA”
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
Descriere: (finanțat din Mecanismul Financiar SEE (EEA Grants), valoare totală: 558.148 Euro)
• „EXTINDEREA ȘI REABILITAREA SISTEMELOR DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN REGIUNEA TURDA – CÂMPIA TURZII”, finanțare a Comisiei Europene, consecutiv accesării Programului ISPA
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 79.00
• „REABILITAREA SITURILOR POLUATE ISTORIC – DEPOZIT DEȘEURI PERICULOASE FOSTA UCT–POȘTA RÎT, TURDA”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare euro: 9999999999.99
Descriere: valoarea estimată a proiectului: 24,5 milioane Euro)
• „EXTINDEREA ȘI REABILITAREA SISTEMELOR DE APĂ ȘI APĂ UZATĂ ÎN REGIUNEA TURDA – CÂMPIA TURZII”, finanțare a Comisiei Europene, consecutiv accesării Programului ISPA
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 79.00
• „DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE TURISM BALNEAR PENTRU SPORIREA ATRACTIVITĂȚII REGIUNII NORD-VEST (Turda-Sângeorz Băi)”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 50148782.00
• REABILITAREA, MODERNIZAREA ȘI EFICIENTIZAREA ENERGETICĂ A COLEGIULUI NAȚIONAL MIHAI VITEAZUL
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
• „REABILITAREA SITURILOR POLUATE ISTORIC – DEPOZIT DEȘEURI PERICULOASE FOSTA UCT–POȘTA RÎT, TURDA”
Status: In implementare
Tip: Resurse proprii
Valoare euro: 9999999999.99
Descriere: valoarea estimată a proiectului: 24,5 milioane Euro)
• “MANAGEMENTUL SITULUI NATURA 2000 SĂRĂTURILE-OCNA VECHE”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 399910.00
Descriere: valoarea proiectului: 399.910 lei lei;pentru detalii se poate vizita site-ul proiectului, www.saraturileocnaveche.eu)
• „REABILITAREA SITURILOR POLUATE ISTORIC – DEPOZIT DEȘEURI PERICULOASE FOSTA UCT–POȘTA RÎT, TURDA”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare euro: 9999999999.99
Descriere: valoarea estimată a proiectului: 24,5 milioane Euro)
• „REABILITAREA SITURILOR POLUATE ISTORIC – DEPOZIT DEȘEURI PERICULOASE FOSTA UCT–POȘTA RÎT, TURDA”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare euro: 9999999999.99
Descriere: valoarea estimată a proiectului: 24,5 milioane Euro)
• Reabilitarea și eficientizarea energetică a clădirii Primăriei Turda, cu pompe de căldură, prin programul „Casa Verde”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 6149000.00
Descriere: valoare estimată: 6.149.000 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitarea Pavilionului Central al Spitalului Municipal Turda, inclusiv recompartimentări
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2308600.00
Descriere: valoare estimată: 2.308.600 Lei
• Reabilitare și extindere Parcul Tineretului Turda
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2361698.00
Descriere:valoare estimată: 2.361.698 Lei
• Reabilitarea Pavilionului Central al Spitalului Municipal Turda, inclusiv recompartimentări
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2308600.00
Descriere: valoare estimată: 2.308.600 Lei
• „REABILITAREA SITURILOR POLUATE ISTORIC – DEPOZIT DEȘEURI PERICULOASE FOSTA UCT–POȘTA RÎT, TURDA”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare euro: 9999999999.99
Descriere: valoarea estimată a proiectului: 24,5 milioane Euro)
• Reabilitarea Colegiului National Mihai Viteazul
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
• „DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII DE TURISM BALNEAR PENTRU SPORIREA ATRACTIVITĂȚII REGIUNII NORD-VEST (Turda-Sângeorz Băi)”
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 50148782.00
• Centru SPA si de sanatate
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
• Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
• Construirea unui bazin de inot didactic
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
• Construirea unei baze sportive cu teren de fotbal,rugby si atletism
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
• Construirea unui parc zoologic si de agrement
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
• Modernizarea Parcului Tineretului
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
• Reabilitare spital municipal
Status: In implementare
Tip: Finantare guvernamentala
• Eficientizarea energetica a cladirii Primariei
Status: In implementare
Tip: Resurse proprii
• Reabilitarea siturilor poluate istoric
Status: In implementare
Tip: Resurse proprii
• Managementul sitului Natura 2000 Saraturile Ocna Veche
Status: In implementare
Tip: Finantare europeana
• „CENTRU DE CONSILIERE PENTRU OCUPAREA FORȚEI DE MUNCĂ
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 71150.00
Descriere: Proiect în cadrul Programului PHARE 2002 – Dezvoltarea resurselor umane
• „MODERNIZAREA SISTEMULUI DE INCASARE A TAXELOR SI IMPOZITELOR LOCALE IN MUNICIPIUL TURDA”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 29.48
Descriere: Proiect depus la Ministerul Administrației și Internelor în cadrul programului PHARE – Fondul de Modernizare pentru Dezvoltarea Administrației la Nivel Local, linia bugetara RO-2002/000-586.03.02
• Creșterea atractivității turistice a zonei cu potențial balnear – Lacurile Sărate – Zona DURGĂU – VALEA SĂRATĂ și SALINA TURDA”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 5.81
Descriere: Proiect desfasurat în cadrul programului PHARE 2004-2006 – Proiecte mari de infrastructură regională
• „EXTINDEREA ȘI REABILITAREA SISTEMULUI DE CANALIZARE ÎN STAȚIUNEA TURISTICĂ BĂILE TURDA”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 473.88
Descriere: Proiect derulat în cadrul programului PHARE 2001 Coeziune economică și socială – Schema de finanțare pentru proiecte de infrastructură mică.
• Reabilitare și eficientizare energetică clădire Școala Horea Cloșca și Crișan
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 1.32
• „CENTRUL DE INGRIJIRI LA DOMICILIU SI CENTRUL DE ZI PENTRU PERSOANE IN VARSTA”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 75614.00
Descriere: Proiect ce s-a derulat în cadrul programului PHARE 2001 Coeziune Economică și Socială
• Proiectul “ȘI ROMII AU DREPTUL LA LEGALITATE”
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare euro: 50000.00
Descriere: proiect înaintat de fundația Sindy Humanitas în cadrul programului Phare RO 2005 pentru susținerea Strategiei Guvernului României de Îmbunătățire a Situației Romilor
• Realizare Pasarelă metalică peste Râul Arieș
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 1.41
Descriere:zona Sf. Ioan, OUG 7/2006, finalizat 2009;
• Extindere alimentare cu apă și canalizare, stații de tratare ape uzate și construire podețe și punți pietonale în cătunurile Sf. Ioan și Hărcana, str. Petru Maior din municipiul Turda
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 4.30
Descriere: obiectiv de investiții selectat pentru finanțarea prin Programul de Dezvoltare a Infrastructurii din Spațiul Rural instituit prin OUG 7/2006;
• Lucrări de reabilitare si consolidare la Teatrul Municipal Turda
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2.52
Descriere:proiect realizat prin Compania Națională de Investiții SA, finalizat 2009
• Construire Sală de Sport 100 de locuri la Șc. George Barițiu
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 3.30
• Reabilitare și eficientizare energetică a unui număr de 20 unități școlare din municipiul Turda
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 7720000.00
• Corp clădire școală nouă, T. Murasanu, str. Dr. I. Rațiu
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 3700000.00
• Reabilitare și eficientizare energetică Grădinița Poiana cu Castani
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 457000.00
• Amenajare parc de agrement in cartierul Oprișani, reabilitare parcuri publice existente Tineretului si Turda Noua – scuar Nicolae Iorga – finanțare nerambursabilă Ministerul Mediului și Dezvoltării Durabile
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 2453515.00
• Reabilitare sistem de încălzire Teatru Municipal Turda
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
• “Centrul comunitar de igienă și sănătate”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 131.14
Descriere: proiect cu finanțare din Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS)
• “ȘANSA UNEI VIEȚI DECENTE”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 285.00
Descriere: Centrul Social de Urgență pentru persoane fără adăpost, proiect finanțat de către Ministerului Muncii, Familiei și Egalității de Șanse în cadrul PIN 7
• CeRamICa – Creșterea cooperării în domeniul ceramicii și a industriilor mici, tradiționale”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 2.10
• NU violenței – Adăpost pentru femei și copii, victime ale violenței domestice”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Valoare euro: 172075.00
• MODEL DE AUTODEZVOLTARE COMUNITARA CU APLICATIE IN COMUNITATEA DE ROMI POIANA – TURDA”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Parteneri: Școala Generală Nr. 5 Poiana
Valoare euro: 42290.00
Descriere: Proiect în cadrul Programului PHARE 2002 – Sprijin pentru îmbunătățirea situației romilor, înaintat Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Partener de proiect Școala Generală Nr. 5 Poiana
• MODEL DE AUTODEZVOLTARE COMUNITARA CU APLICATIE IN COMUNITATEA DE ROMI POIANA – TURDA”
Status: Finalizat
Tip: Finantare europeana
Parteneri: Școala Generală Nr. 5 Poiana
Valoare euro: 42290.00
Descriere: Proiect în cadrul Programului PHARE 2002 – Sprijin pentru îmbunătățirea situației romilor, înaintat Centrului de Resurse pentru Comunitățile de Romi. Partener de proiect Școala Generală Nr. 5 Poiana
• Reabilitare fațadă la Teatrul Municipal Turda
Status: Finalizat
Tip: Finantare guvernamentala
Valoare lei: 350.00
• Centru SPA si de sanatate
Domeniu: Altele
• Reabilitarea termica a blocurilor de locuinte
Domeniu: Drumuri si poduri
• Construirea unui bazin de inot didactic
Domeniu: Retele apa
• Construirea unui parc zoologic si de agrement
Domeniu: Retele apa
• Construirea unei baze sportive cu teren de fotbal,rugby si atletism
Domeniu: Retele apa
• Modernizarea Parcului Tineretului
Domeniu: Retele apa
• Reabilitare spital municipal
Domeniu: Retele apa
• Eficientizarea energetica a cladirii Primariei
Domeniu: Altele
• Reabilitarea siturilor poluate istoric
Domeniu: Retele apa
• Managementul sitului Natura 2000 Saraturile Ocna Veche
Domeniu: Retele apa
• Reabilitarea Colegiului National Mihai Viteazul
Domeniu: Retele apa